Häll inte bort kikärtsspadet och haka på aquafabatrenden Bild: Johnér

Aquafaba – det trendiga spadet du inte ska slänga

Ett bra alternativ för äggallergiker

Häller du bort spadet från kikärtorna? Det ska du inte göra. I alla fall inte om du vill haka på supertrenden aquafaba. Är du dessutom äggallergiker eller helt enkelt inte särskilt förtjust i ägg kan spadet bli riktigt användbart när du ska baka.

Publicerad 2016-06-16 | Vardagspuls

Spadet du häller ut ur kikärtsburken kan verka aningen tråkigt och värdelöst. Men faktum är att vätskan som vanligtvis hälls direkt ner i vasken och som kallas för aquafaba, kan bli riktigt användbart. Spadet kan, om det vispas hårt, liknas vid vispad äggvita och kan användas som äggsubstitut när du ska baka exempelvis maränger.

Finns det några nyttigheter i aquafaba?

Det var den franske kocken Joël Roessel som år 2014 ville hitta ett äggsubstitut i samband med att han skulle göra chokladmousse. Genom att använda spadet från konserverade grönsaker upptäckte han att det glutenfria och kalorisnåla spadet går att använda till en hel del annat skriver health.com. Sedan dess har nätet svämmat över av både nyttiga och mindre nyttiga recept som innehåller aquafaba och har snabbt blivit en trend som många hakat på.

Men om du tror att det finns nyttigheter i spadet tror du dessvärre fel. Det finns nämligen inte särskilt mycket vitaminer, mineraler, proteiner eller andra näringsämnen i det trendiga spadet.

Tänk på att flera av konservburkarna kan innehålla en del salt. Så kika en extra gång på innehållsförteckningen för att undvika att få i dig allt för mycket spad.

Källa: Health.com