Bild: Pexels

Kan det vara nyttigt att se på skräckfilm?

Forskare: Din dragning till skräck är biologisk

Tycker du att det är slöseri med både tid och nerver att se på skräckfilm? Då kanske det är dags att tänka om. Forskning visar nämligen att det kan vara nyttigt att skrämma upp sig själv ibland – eftersom det tränar oss för verkligt farliga situationer.

Publicerad 2016-08-18 | Senast ändrad 2016-10-28 | Vardagspuls

Vissa tycker att det är fånigt. Andra tycker att det är obehagligt och kan inte begripa varför man utsätter sig för det. Ytterligare en grupp älskar att låta sig skrämmas. Vi pratar förstås om skräck, en genre som delat publiken i två läger lika länge som den funnits.

Så varför söker vi frivilligt upp saker som skrämmer oss, även om det bara är på låtsas? Har det någon funktion – och kan det till och med vara hälsosamt?

Mattias Fyhr är skräckforskare vid Jönköpings universitet och har bland annat skrivit en doktorsavhandling om gotisk skräcklitteratur. Han är dessutom skräckfantast. På sin lediga tid läser eller ser han på skräck i stort sett varje dag. Han tror att det kan vara nyttigt att se på skräckfilm och läsa skrämmande böcker, både för att det är personligt utvecklande och för att det är bra träning.

– Du blir rädd på riktigt, men samtidigt vet du att du kan stänga av filmen eller lägga ifrån dig boken. Det är som att klättra upp för en bergvägg med en säkerhetsanordning, en upplevd risk. Jag tror att det är nyttigt därför att det aktiverar hjärnan och tränar nedärvda biologiska sidor av oss som vi vanligtvis inte aktiverar i vardagen, säger Mattias Fyhr.

Träning inför verklig fara

Och han har stöd i forskningen. Medan du kan skilja en upplevd fara från en verklig kan din kropp inte göra det på en instinktiv nivå. På så sätt blir skräckupplevelsen en nyttig träning inför en skrämmande upplevelse i verkligheten.

Barn som har svårare än vuxna att skilja fantasi från verklighet ska förstås inte se på skräckfilm av den anledningen. Men de ska inte heller helt skyddas från skrämmande fiktion, enligt Mattias Fyhr.

– Jag tror att det kan vara bra för barn att lyssna på sagor som kan vara lite läskiga. Om man inte tittar på de skrämmande sidorna av livet riskerar de att växa sig större och förbli obearbetade. Även där finns en nyttoaspekt, säger han.

Under 80-talets videovåldsdebatt beskylldes skräckfilmen för att vara skadlig för både psyket och moralen. De senaste åren har det forskats en del på skräckfilmers påverkan på kroppen och psyket. Och forskningen visar på att det kan vara bra att låta sig skrämmas under säkra omständigheter.

Inbyggd skyddsmekanism

Den danska forskaren Mathias Clasen vid Aarhus universitet menar att förklaringen till att vi vill se läskiga filmer finns i vår DNA. ”Våra förfäder var hela tiden på sin vakt för attacker från rovdjur. De var tvungna att träna på att hantera kritiska situationer, och deras vilja att göra det sparades i deras gener – och finns med oss än i dag” skriver han. Så trots att risken för att du ska stöta på ett lejon, eller ens en björn, på väg till Ica är i stort sett obefintlig är din vilja att träna dig inför det mötet fortfarande intakt.

Enligt neurovetenskapen har rädslan utvecklats som en skyddsmekanism. När vi ser till exempel ett uppspärrat gap med huggtänder eller blod som rinner på film så reagerar hjärnan med att se till att kroppen pumpar ut adrenalin, vilket gör dig piggare och mer på din på vakt mot "faran". Hjärtat slår snabbare, upp till 15 extra slag i minuten, och kroppens smärtlindring ökar kraftigt – allt detta är delar av vår inbyggda överlevnadsinstinkt.

På samma sätt fungerar vår känsla av äckel inför förruttnelse och okända sjukdomar, vanliga ingredienser inom skräckgenren, som ett nedärvt skydd mot förgiftning och sjukdomar.

Efteråt, när "faran" är över, får vi en stark känsla av lättnad som beror på att endorfiner utsöndras i kroppen som ett slags belöning. Också det kan bidra till människors sug efter att skrämma upp sig själva med skräckfilmer.

Vår rädsla för vampyrers vassa huggtänder och zombiers ruttnande kroppar finns med andra ord inbyggd i vår DNA. Och utsätter du dig för den kan du faktiskt träna din hjärna och kropp inför en verkligt farlig situation.

Källor: Jönköpings universitet, Aarhus universitet, Science Nordic

Världens bästa skräckfilmer

Brukar du inte se på skräckfilm men vill ge det ett försök (nu när du vet att det kan vara nyttigt)? Eller känner du tvärtom att du redan har sett allt? Timeout.com har låtit en jury bestående av skräckexperter, bland dem Stephen King och Alice Cooper, rösta fram de 100 bästa skräckfilmer genom tiderna.

Vilken är din favorit?

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”