vardagspuls skrackfilm forskning nyttigt Bild: Pexels

Därför är det nyttigt att se på skräckfilm

Forskare: Din dragning till skräck är biologisk

Tycker du att det är slöseri med både tid och nerver att se på skräckfilm? Då kanske det är dags att tänka om. Forskning visar nämligen att det kan vara nyttigt att skrämma upp sig själv ibland – eftersom det tränar oss för verkligt farliga situationer.

Publicerad 2016-08-18 | Senast ändrad 2017-10-31 | Vardagspuls

Vissa tycker att det är fånigt. Andra tycker att det är obehagligt och kan inte begripa varför man utsätter sig för det. Ytterligare en grupp älskar att låta sig skrämmas. Vi pratar förstås om skräck, en genre som delat publiken i olika läger lika länge som den funnits.

Så varför söker vi frivilligt upp saker som skrämmer oss, även om det bara är på låtsas? Har det någon funktion – och kan det till och med vara hälsosamt?

Mattias Fyhr är skräckforskare vid Jönköpings universitet och har bland annat skrivit en doktorsavhandling om gotisk skräcklitteratur. Han är dessutom skräckfantast. På sin lediga tid läser eller ser han på skräck i stort sett varje dag. Han tror att det kan vara nyttigt att se på skräckfilm och läsa skrämmande böcker, både för att det är personligt utvecklande och för att det är bra träning.

– Du blir rädd på riktigt, men samtidigt vet du att du kan stänga av filmen eller lägga ifrån dig boken. Det är som att klättra upp för en bergvägg med en säkerhetsanordning, en upplevd risk. Jag tror att det är nyttigt därför att det aktiverar hjärnan och tränar nedärvda biologiska sidor av oss som vi vanligtvis inte aktiverar i vardagen, säger Mattias Fyhr.

Träning inför verklig fara

Och han har stöd i forskningen. Medan du kan skilja en upplevd fara från en verklig kan din kropp inte göra det på en instinktiv nivå. På så sätt blir skräckupplevelsen en nyttig träning inför en skrämmande upplevelse i verkligheten.

Barn som har svårare än vuxna att skilja fantasi från verklighet ska förstås inte se på skräckfilm av den anledningen. Men de ska inte heller helt skyddas från skrämmande fiktion, enligt Mattias Fyhr.

– Jag tror att det kan vara bra för barn att lyssna på sagor som kan vara lite läskiga. Om man inte tittar på de skrämmande sidorna av livet riskerar de att växa sig större och förbli obearbetade. Även där finns en nyttoaspekt, säger han.

Under 80-talets videovåldsdebatt beskylldes skräckfilmen för att vara skadlig för både psyket och moralen. De senaste åren har det forskats en del på skräckfilmers påverkan på kroppen och psyket. Och forskningen visar på att det kan vara bra att låta sig skrämmas under säkra omständigheter.

Inbyggd skyddsmekanism

Den danska forskaren Mathias Clasen vid Aarhus universitet menar att förklaringen till att vi vill se läskiga filmer finns i vår DNA. ”Våra förfäder var hela tiden på sin vakt för attacker från rovdjur. De var tvungna att träna på att hantera kritiska situationer, och deras vilja att göra det sparades i deras gener – och finns med oss än i dag” skriver han. Så trots att risken för att du ska stöta på ett lejon, eller ens en björn, på väg till Ica är i stort sett obefintlig är din vilja att träna dig inför det mötet fortfarande intakt.

Enligt neurovetenskapen har rädslan utvecklats som en skyddsmekanism. När vi ser till exempel ett uppspärrat gap med huggtänder eller blod som rinner på film så reagerar hjärnan med att se till att kroppen pumpar ut adrenalin, vilket gör dig piggare och mer på din på vakt mot "faran". Hjärtat slår snabbare, upp till 15 extra slag i minuten, och kroppens smärtlindring ökar kraftigt – allt detta är delar av vår inbyggda överlevnadsinstinkt.

På samma sätt fungerar vår känsla av äckel inför förruttnelse och okända sjukdomar, vanliga ingredienser inom skräckgenren, som ett nedärvt skydd mot förgiftning och sjukdomar.

Efteråt, när "faran" är över, får vi en stark känsla av lättnad som beror på att endorfiner utsöndras i kroppen som ett slags belöning. Också det kan bidra till människors sug efter att skrämma upp sig själva med skräckfilmer.

Vår rädsla för vampyrers vassa huggtänder och zombiers ruttnande kroppar finns med andra ord inbyggd i vår DNA. Och utsätter du dig för den kan du faktiskt träna din hjärna och kropp inför en verkligt farlig situation.

Källor: Jönköpings universitet, Aarhus universitet, Science Nordic

Världens bästa skräckfilmer

Brukar du inte se på skräckfilm men vill ge det ett försök (nu när du vet att det kan vara nyttigt)? Eller känner du tvärtom att du redan har sett allt? Timeout.com har låtit en jury bestående av skräckexperter, bland dem Stephen King och Alice Cooper, rösta fram de 100 bästa skräckfilmer genom tiderna.

Vilken är din favorit?