Är sojaprodukter IBS-vänliga? Bild: Johnér

Hur IBS-vänliga är sojaprodukter?

Är soja en magbov? Det beror helt på produkt, förklarar Vardagspuls dietist och IBS-expert Sofia Antonsson.

Publicerad 2016-11-23 | Senast ändrad 2017-01-16 | Sofia Antonsson

Soja och mage, hur går det egentligen ihop? Sojasås är fritt fram, sojabönor är strikt förbjudet och tofu är lite sisådär. Trots att de alla kommer från sojabönan har de helt olika egenskaper när de väl kommer ner i magen. Här reder jag ut begreppen så att du kan navigera i sojadjungeln utan problem.

Sojabönan innehåller som alla baljväxter fibersorten oligosackarider, närmare bestämt galaktaner. Oligosackarider är starkt symtombildande FODMAP:s och vattenlösliga vilket betyder att fibrerna löser ut i vatten vilket gör produkten snällare. Det är det som händer med t ex konserverade baljväxter där fibrerna läcker ut i spaden som man häller bort innan användning. Med detta i åtanken förstår vi att olika sojaprodukter kan fungera på olika sätt för magen. Eftersom FODMAP-molekylerna alltid finns i kolhydraterna är rent sojaprotein okej att äta.

Vilka sojaprodukter är IBS-vänliga?

Soja finns i många olika produkter, som större eller mindre ingrediens och även som tillsats. Här kommer en guide till de vanligaste sojaprodukterna och hur de passar in i FODMAP.

Sojabönor - Kallas edamame och är en stor magbov.
Sojadryck - Vanligtvis görs sojadryck på hela sojabönor och vatten. Det innebär att kolhydraterna kommer med i processen och FODMAP-innehållet blir högt.
Soyghurt - Samma princip som sojadryck. Förmodligen hög FODMAPs eftersom huvudingrediensen är sojadryck (se ovan).
Sojaolja - Inga kolhydrater här, så inga FODMAPs. Lämplig för elimineringsfasen.
Sojalecitin - Inte en källa till FODMAPs. Lämplig för elimineringsfasen.
Tofu - Det finns flera sorters tofu. Den vanliga, lite fastare varianten i block, är pressad och ok eftersom de vattenlösliga fibrerna försvinner ut med vätskan. Smaksatt tofu innehåller vanligen lök så välj naturell.
Sojasås - Trots att det står både vetemjöl, gluten och sojabönor på innehållsförteckningen är sojasås godkänd enligt FODMAP. Det beror på att den är fermenterad vilket bryter ner både gluten och oligosackarider. Detta gäller både kinesisk och japansk soja och tamari.
Sojakorv, biffar, färs - Alla dessa produkter är gjorda på hela sojabönan vilket innebär att även fibrerna kommit med och har därmed ett högt FODMAP-innehåll. Dessutom innehåller de vanligen både lök och vitlök.
Sojaproteinpulver - Innehållet av FODMAPs varierar beroende på tillverkningsmetod. Om produkten innehåller kostfibrer enligt innehållsförteckningen kan man anta att den innehåller FODMAPs. Sojaproteinisolat bör vara ok, framförallt om produkten inte innehåller några kolhydrater.

Så, nu vet du hur det fungerar med soja och magen. Och är du en av dem som dricker sojalatte för att skona magen från laktos är det hög tid att tänka om eftersom sojadrycken vanligen är betydligt tuffare för magen än laktosen!