Bild: Johnér

När barns ointresse för mat blir till en ätstörning

Om Avoidant restrictive food intake disorder (Arfid)

Många barn är lite petiga med maten och de flesta har perioder med dålig matlust. Men när problemen håller i sig och ätbeteendet påverkar kropp- och tillväxtutveckling negativt kan det röra sig om Arfid som är en relativt ny diagnos i Sverige och resten av världen.

Publicerad 2016-03-14 | Vardagspuls
 

Dietisten Jeanette Steijer berättar om Arfid och ger råd om hur du får ditt barn att äta bättre.

Arfid står för Avoidant restrictive food intake disorder, men en vanligare benämning är Selective eating disorder (selektiv ätstörning på svenska). Det sistnämnda är ett något bredare begrepp eftersom det innefattar personer som trots ett extremt selektivt ätande kan ha en normal tillväxt.

Känsligt smaksinne och stark kräkreflex

Arfid är en relativt ny diagnos – den introducerades för första gången 2013. Därför finns det begränsat med fakta och forskning inom området i Sverige. Det finns inte heller någon internationell forskning att luta sig mot. Man vet alltså inte med säkerhet varför en del barn utvecklar denna typ av ätstörning. En teori är att vissa barn har ett extra känsligt smak- och luktsinne och kan därför uppleva smaker som väldigt starka och i vissa fall motbjudande. En annan faktor kan vara att barnet har en väldigt känslig kväljreflex och oftare får kväljningar när han eller hon försöker äta något nytt och okänt. Därför värjer sig barnet instinktivt mot att utvidga sin meny av trygg mat.

Ulf Wallin, utvecklings- och forskningsledare på kompetenscentrum för Ätstörningar i Lund, är insatt i Arfid och dess problematik. Enligt Ulf Wallin är diagnosen inte könsberoende utan jämnt fördelad mellan pojkar och flickor. Men av de som kommer till behandling är det mest flickor. Vad det gäller signaler handlar det om att titta på barnets näringsintag i relation till dess utveckling och tillväxt.

– Dessa barn har ett väldigt ensidigt matintag. Det kan handla om enbart välling, kex eller pommes frites exempelvis. Andra tecken är att barnet drar sig undan, att det har svårt att fungera med andra och maten finns med som en central del i detta, säger Ulf Wallin.

Väljer förutsägbara smaker och trygg mat

En skillnad mellan ett friskt men kräset barn och ett barn som uppvisar symptom på Arfid eller selektivt ätande är att ett kräset barn oftast tackar ja till godis och fikabröd medan ett barn med diagnosen även är selektiv med sötsaker. Hon eller han kanske äter en sorts kakor eller bara vit glass exempelvis. Livsmedel som är krispiga, salta och feta, exempelvis chips och pommes frites, finns ofta med på listan över sådant som anses ätbart. Det kan bero på att dessa smaker är förutsägbara. Att överraskas av något som känns grynigt i munnen kan räcka för att barnet ska kväljas eller till och med kräkas.

 
Tre faktorer att ta ställning till för att sätta diagnosen:
 • Har barnet ett ätbeteende som påverkar kroppen, hur den mår och fungerar?
 • Är barnet beroende av exempelvis näringsdrycker?
 • Äter barnet restriktivt eller undviker vissa sorters mat på grund av känsla?
 
Behandlingsmetod och hjälp

Vad gäller behandling så finns idag ingen behandlingsforskning att luta sig mot. När barnet har en undervikt så är det samma behandlingsinriktning som vid anorexia nervosa. Det vill säga den evidensbaserade behandlingsmetoden ätstörningsfokuserad familjeterapi där det primära är att häva svälten.
Om barnet har ett väldigt begränsat urval av mat som fungerar, men inte någon medicinsk eller psykosocial påverkan handlar det istället om att i dialog med barnet successivt hjälpa det med nya utmaningar och att våga vidga menyn.

– Inom diagnosen finns barn som är så restriktiva i sitt ätande att de hamnar i ett anorexiliknande tillstånd så småningom. Men här handlar det inte om kroppsuppfattning utan endast om ett begränsat intag av mat. Uppföljningarna visar dock att förloppet för behandling är kortare för barn med Arfid än för ungdomar med anorexi, säger Ulf Wallin och fortsätter:
– Det kan också finnas en rädsla för att äta. Barnen undviker vissa sorters mat på grund av känsla. Det primära blir då att hjälpa föräldrarna att hitta situationer för att ge barnen den trygghet och de redskap de behöver för att våga äta.

Om du är orolig för att ditt barn kanske lider av en ätstörning finns stöd och hjälp att få. Kontakta barn- och ungdomspsykiatrin i din stad.

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Laga mat i singelhushåll – hur gör man?

KROPP & HÄLSA Det kan vara särskilt svårt att få tiden och pengarna att räcka till om man bor ensam. Vardagspuls dietist visar vägen med sin matdagbok.

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”