Håll koll på vad du äter

Tre bra appar som hjälper dig föra matdagbok

Att föra matdagbok är ett bra sätt att ha koll på vad man får i sig. Både om man ska gå ner i vikt, men också om man helt enkelt vill äta rätt och nyttigt. Vardagspuls.se tipsar om några appar som hjälper dig hålla koll. 

Publicerad 2015-02-17 | Vardagspuls

En matdagbok ger dig koll på dina vanor och du ser enklare vad du behöver förändra. Det gäller förstås att skriva upp allt man äter – och den där kakan till kaffet på jobbet, och lilla chokladbiten när du handlar på vägen hem.

Olika appar för olika behov

Beroende på vilket syfte man har med sin dagbok så kan det finnas appar som är mer eller mindre lämpade – om syftet är att gå ner i vikt, hålla en viss diet, eller som en del av ett träningsprogram. Det kan också vara en fördel att använda en app som använder en svensk livsmedeldatabas (livsmedelverkets), då får du rätt näringsvärden och mängduppgifter. 

Kaloriräknaren (FatSecret)

KaloriräknarenEnkel mat- och träningsdagbok där man kan följa sin vikt, räkna kalorier och hålla koll på sina träningspass. Enkel app med en tydlig översikt. Funktion för att scanna in streckkoden på det man äter – slipper fylla i allt själv. Gratis. Har snabbsökfunktion för restaurangmat, dina favoritmärken och din favoritmat. Även recept.

Näringsguide

NäringsguideNäringsguide visar på ett enkelt sätt vad olika livsmedel innehåller. Du kan enkelt titta på enskilda livsmedel och se hur energin är fördelad mellan kolhydrater, protein, fett och fiber. Tydliga och överskådliga diagram. I appen kan du sätta upp kalorimål, och stämma av mot dina mål veckovis. Egna livsmedel kan läggas till om något saknas i databasen. Har svensk livsmedelsdatabas. Kostar 19 kr (finns i lite-version där man kan se vad olika livsmedel innehåller men de går det inte att föra dagbok)

Lifesum (Shapeup club)  

LifesumHjälper dig hålla koll på både träning och matintag. Räknar kalorier, protein, kolhydrater och fett. Enkelt och överskådlig vy över dagsintaget, enkelt att fylla i. Har streckkodsscanner. Träningen lägger man till i efterhand genom att välja aktivitet i databasen. I den uppgraderade versionen kan man koppla till sina träningsappar, och få mer detaljerad information om sitt näringsintag, få hjälp att följa specifika dieter och planeringsverktyg för båpde träning och mat. Gratis i en grundversion (möjlighet till köp i app).