Det här är akne

Få koll på olika typer och behandlingar.

Så här känner du igen olika symptom på akne. Det finns olika behandlingar beroende på vilken typ av akne du har. Men det är samma grunder i hur du kan lindra dina besvär.

Publicerad 2015-09-16 | Vardagspuls

Studier visar på att det går bra att börja med en receptfri kräm i behandling av akne, menar hudläkaren Cristina Oprica på sajten netdoktor. Men svår akne behöver oftast en tablettbehandling från början.

Varför uppkommer akne?

När talgkörtlarna i huden blir inflammerade uppstår finnar som syns som utslag på kroppen. Det är vanligt att det förekommer i tonåren eftersom det sker hormonförändringar i puberteten. Akne syns oftast på bröstkorgen, på ryggen och i ansiktet. Det beror på att talgkörtlarna är större där, skriver hudguiden.

Så här behandlar du din typ av akne

Mild akne uppkommer ofta i tonåren och sitter ofta i ansiktet. Den kännetecknas av små utslag som ömmar och pormaskar som kan vara något inflammerade. Den här milda symptomen kräver inte läkarvård då det brukar läka utan att lämna ärr, skriver hudguiden.

Du kan tvätta ansikte morgon och kväll. Då ska du inte använda feta krämer eller oljor eftersom de kan täppa till talgkörtlarnas öppningar.

Medelsvår akne kännetecknas av finnar och lite ärr i huden. Det kan uppstå en varbildning kring finnen som ömmar. En del har större besvär än andra så du kan kontakta en läkare eller specialist för att få hjälp.

Svår akne kännetecknas av bölder, ärr och pormaskar. Huden är något rödare och ömmare än de andra typerna. Du ska vara försiktig med att spricka finnarna för det kan leda till ärr i huden.

För att bli av med svår akne kan du få en långvarig behandling av antibiotika. Prata med din läkare eller en hudspecialist så du får rätt behandling.

Källa: Hudguiden, Netdoktor