Baka på sommarlovet är kul. Bild: Johnér och Pixabay

Låt barnet baka sin egen variant av kladdkaka

Bakstöket blir roligare med små bagare omkring sig

Oavsett om det spöregnar eller är strålande sol är det kul att baka. Om du dessutom gör det tillsammans med ditt barn blir det ett utmärkt tillfälle att spendera en sommarlovsdag på. Så ta fram ingredienser och köksredskap och låt fantasin flöda där hemma. Alla bakverk behöver ju inte vara onyttiga. Det är ju faktiskt trendigt med nyttiga bakverk just nu!

Publicerad 2016-07-06 | Vardagspuls

Nu har det gått ett par veckor av sommarlovet och kanske har du och familjen redan gjort allt det där ni planerat att göra. Så varför inte ta en dag tillsammans i köket? Många barn älskar att baka, prova sig fram, se på sitt bakverk och inte minst sagt: äta av det.

Visst kan det kännas tryggt att följa ett recept punkt till pricka men ibland är det roligt att faktiskt hitta på någonting helt själv, experimentera sig fram och låta fantasin ta över.

Baka en hälsosammare kladdkaka

En av de stora favoriterna på fikabordet är kladdkakan. Ofta kommer den i form av en traditionell variant med choklad, ägg, socker och vetemjöl. Den senaste tiden har det dock kommit en hel del nya varianter som är både nyttiga, glutenfria och som innehåller sådant man kanske inte föreställer sig att en kladdkaka ska innehålla. Zucchini och morötter till exempel.

Hur skulle ditt barns lite hälsosammare kladdkaka se ut?

Kanske nöjer ditt barn sig med att hålla sitt goda recept på kladdkaka för sig själv men för de barn som är sugna på att visa upp vad de går för i köket finns det möjlighet att delta i Kladdkakeracet. Kanske är det just ditt barn som får chansen att baka sin kladdkaka på Bak- & Chokladfestivalen den 8 oktober!

Tips på andra sommarlovsaktiviteter

För barn som inte tycker om att baka finns det förstås annat att göra.

 1. Fix och don i och utanför hemmet.

  Lär barnen snickra och hantera verktyg

 2. Påta i trädgården.

  Roliga odlingstips för barn

 3. Besöka platser i er närhet. Till exempel ett slott, biblioteket, ett roligt museum eller en spännande lekplats.
 4. Motionera tillsammans.

  Lekarna som ger ditt barn bra motion

 5. Lek restaurang och laga mat tillsammans.