Bara en av fyra som tror att de är matallergiker är det på riktigt. Bild: Johnér

Bara en av fyra "matallergiker" är det på riktigt

Majoriteten av de ungdomar som tror att de lider av någon form av matallergi gör i själva verket inte det visar en studie. I det långa loppet kan det skapa stora problem för de som verkligen är allergiska.

Publicerad 2016-11-03 | Senast ändrad 2018-02-28 | Alexandra Lönnroth

Karolinska Institutet i Solna har sedan mitten av 90-talet genomfört Bamse, en studie om barnallergier. När barnen som deltog i studien var 16 år gamla trodde 28 procent av deras föräldrar att de led av någon form av allergi. Studien visar att den rätta andelen istället är 7 procent.

När samma barn var fyra år gamla uppgav 12 procent av barnens föräldrar att deras barn var allergiska. Enligt KI-professorn Magnus Wickman hänger den här ökningen ihop med misstänkt allergi mot mjölksockret laktos.

– Laktosintolerans är jätteovanligt, men tittar man på hyllorna i livsmedelsaffärerna kan man tro att halva svenska befolkningen är laktosintolerant, säger han till TT.

Han kallar även ökningen av upplevd allergi för en, ”underlig epidemi”.

– Det här är också något man ser internationellt. Min gissning är att det knappast kommer från konsumenterna utan handlar om att livsmedelsindustrin och detaljhandeln vill tjäna mer pengar på den här typen av produkter.

Konsekvenserna av att många tror sig lida av matallergier får tråkiga följder för de som verkligen lider av allergier menar Wickman.

– De tas inte på lika stort allvar, säger han.

Källor: TV4 nyheterna, Metro, Karolinska Institutet (KI)

Bamse-studien

Bamse står för: barn, allergi, miljö, Stockholm och epidemiologi.

Det är ett samarbetsprojekt mellan Karolinska Institutet och Stockholms läns landsting. Projektet startade år 1994 och 4000 barn i åldrarna två till tre månader deltog.

Nyblivna föräldrar bosatta i fyra områden i Storstockholm: Järfälla, Solna, Sundbyberg och delar av Stockholms innerstad tillfrågades av sin BVC-sjuksköterska om de ville medverka i studien.

Källa: Karolinska Institutet (KI)