Bild: Johnér
 

Barnläkaren Sven Klaesson och Malin Agn, som grundade föreningen Sundare Barn, svarar på frågor om barnfetma och övervikt bland barn. Från Vardagspuls den 25 maj.

Hur hanterar man bäst sitt barns övervikt?

Experternas bästa råd om barnfetma och övervikt

Hur hanterar man som förälder att ens barn börjar lägga på sig – utan att skapa ångest och viktfixering? Barnläkaren Sven Klaesson och Malin Agn, grundare av föreningen Sundare Barn, svarar på läsarnas frågor om det svåra ämnet barnfetma.

Publicerad 2015-05-25 | Vardagspuls

Hiland: "Hej. Jag undrar om det är svårare för en 14-åring att gå ner i vikt om denne tar levaxin, och alltså har problem med sköldkörteln."

Sven Klaesson, barnläkare:
 – Sköldkörtelhormon är viktigt för ämnesomsättning och kan påverka. Jag tycker du ska rådgöra med den läkare som sköter behandlingen.

Olle: "Vad är skillnaden på övervikt och fetma?"

Malin Agn, grundare av Sundare Barn:
 – Skillnaden får man fram när man mäter sitt BMI där fetma ger ett högre värde. Fetma betecknas som en sjukdom medan övervikten är ett förstadie till sjukdomen fetma.


Pia: "Vad är det som pekar på att man blir fet av fett?"

Sven Klaesson, barnläkare:
 – Hej Pia, det säger väl sig nästan självt att fett kan omsättas till fett. Fett är också det näringsämne som innehåller mest energi. Lagom med fett är viktigt, för mycket är en orsak till fetmautveckling.


Ebba: "Fettskatt... Vad sägs om att trycka på att idrotten i skolan istället ska öka med inriktning på fysisk aktivitet och hälsa. Enligt läroplanen för ett "vanligt" gymnasium är det endast en 100 poängs kurs som är obligatorisk, d.v.s. minimalt utrymme för att motivera elever till att röra på sig mer. Det finns mer vår regering kan göra än att införa fettskatt."

Sven Klaesson, barnläkare:
 – Samhället ska på olika sätt både uppmuntra och förhindra olika beteenden. Jag håller med om att fettskatt verkar vara ett krångligt sätt men jag ser gärna att samhället på något sätt uppmuntrar och gör bra mat billig och skräpmat dyrare.


Carina: "Har själv i hela mitt liv haft problem med vikten, är idag 59 år. Sockerskatt, NEJ. Mina barn, framför allt min son, idag 23 år, har samma problem. När sonen var ca 10 år blev han remitterad till barnöverviktsenheten till min stora lättnad. Men ack, så besviken jag blev. Jag försökte förklara för personalen, som bestod av psykolog, dietist sköterska, om mina problem och hur jag såg samma beteende hos min son. Dessutom hade han börjat använda alkohol. Jag var förtvivlad. Var där ensam den gången jag berättade detta, då min son inte ville följa med. Jag kunde se vart det barkade. Nästa gång vi kom, efter att jag berätta om bekymren, var psykologen inte ens där. Många barn är ensamma i dag och tröstäter sen fortsätter det med andra stimulantia. Sätt in KBT tidigt. Jag ger inget för den sk hjälp vi fick av BÖV då för 10 år sen."

Malin Agn, grundare av Sundare Barn:
 – Hej Carina, jag träffar många föräldrar som precis som du anser att de vill ha mer hjälp från sjukvården än vad de får idag. Dels tror jag att sjukvården har utvecklats och blivit enormt mycket bättre än vad den var när din son var liten. Dels tror jag också att vi föräldrar behöver mer stöd än vad vi kan få idag. Om jag går till mig själv så skulle jag vilja ha någon som finns med oss (ex. gällande KBT som du nämner) om inte varje dag så varje vecka och det är inte möjligt idag utan den absolut största delen av arbetet måste ske i det egna hemmet med mig som förälder som behandlare.


ina: "Min dotter är överviktig. Man försöker fixa allt själv, men ger upp nu. Vad ska jag göra?"

Sven Klaesson, barnläkare:
 – Hej Ina, ge inte upp och framför allt ta hjälp. Börja till exempel med att prata med skolsköterskan så ni får en riktig bild av hur stort problemet är. Du kan då få stöd i din situation och utifrån det få kraft att fortsätta. För ärligt: det finns ju inget annat alternativ än att fortsätta stödja din dotter.


lotta: "min son är tio år och börjar lägga på sig. jag vet inte hur jag ska hantera det. vill inte säga det på fel sätt. vi äter ganska hälsosamt och jag tänker på tallriksmodellen men han är ganska glad i mat. tänker att han växer men märker att han börjar lägga på sig. hur hanterar jag detta? vem ska jag lyssna på?"

Malin Agngrundare av Sundare Barn:
 
– Hej Lotta, vad bra att du har lagt märke till detta och har börjat fundera på vad ni kan göra. Prata med din son och utgå från hur han säger att han mår. Prata generellt om vad hälsa är och vad den gör för våra kroppar. Mät BMI men titta också på hur han ser ut i kroppen och hur hans förhållande till mat är. Var öppen och ärlig när du pratar med honom, beskriv exempelvis BMI och lägg inga värderingar i ord som smal, tjock etc. Se till att stärka din sons självkänsla i allt annat, se till att han vet hur fantastisk han är men att ni måste arbeta med hälsan för att ha en chans att bli 100 år. Ta också kontakt med skolsköterskan för stöd och samarbete.

 

Fick du inte svar på din fråga?

Fler frågor och svar om barnfetma hittar du på föreningen Sundare Barns hemsida.

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”