Blir det verkligen svårare att hålla vikten när vi blir äldre? Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Publicerad 2016-12-12 | Senast ändrad 2017-01-17 | Jeanette Steijer

Ämnesomsättningen är den process när kroppen på olika sätt hanterar matens näringsämnen. Detta händer hela tiden, dygnet runt i kroppen helt ner i minsta cell. Kroppen bryter ner och bygger upp konstant.

Cirka 70 procent av vår energi gör kroppen av med helt av sig själv. Det går åt energi att hålla alla funktioner igång: hjärtat ska slå, lungorna ska vidgas vid andning plus en mängd saker som händer i kroppen utan att vi tänker på det.  Det vill säga, att ligger du helt stilla i soffan så går det ändå åt en hel del energi. Hur mycket du förbrukar i vila påverkas av faktorer som ålder, kön, muskelmassa och eventuell sjukdom.

Så de resterande 30 procenten är det du gör av med när du är aktiv och när du bearbetar maten du ätit. Reser du dig från soffan så går det åt lite mer energi, springer du runt soffan ännu mer. Det är den energiåtgången som vi självklart kan påverka med hur mycket vi rör på oss.

Ju mer muskler desto mer förbränning

Så åter till det här med muskelmassan – den påverkar som sagt hur mycket energi jag gör av med även i vila. Smart, då kan du faktiskt påverka din viloförbränning. Ju högre muskelmassa du har desto mer energi bränner du alltså, även när du ligger i soffan! Så det som händer när vi blir äldre är att kroppens muskelmassa sjunker och därmed även ämnesomsättningen i vila.

Andra faktorer är också med och påverkar att vi med åldern har en tendens att lägga på oss. Det faktum att vi äter lika mycket som vi gjorde som unga även om vi ofta rör på oss mindre när vi blir över 30 spelar in. Många får fler stillasittande dagar i den åldern och uppåt. Dessutom kan höga stressnivåer påverka hormonerna och göra att du går upp i vikt.

Träna stora muskelgrupper

Så för att förebygga eller åtgärda en lägre förbränning är det träningen vi måste förlita oss på. Genom att träna upp muskelmassan genom styrketräning kan du öka din förbränning på sikt och flås-träningen ökar din förbränning här och nu.

Förbränningen ökar också ju större muskelgrupper du använder som till exempel vid löpning, cykling, simning och skidåkning.  Att träna regelbundet är förstås viktigt och att inte vara rädd för att träna lite tyngre styrketräning. Man måste öka på motståndet eller tyngden succesivt för att få effekt och bygga upp muskler och nej, vi blir inte muskelberg om vi tränar tungt ett par gånger i veckan. Så kör hårt men kom ihåg den gamla (sanna) klyschan: den bästa träningen är den som blir av!