Blir man verkligen tjock av alkohol? Bild: Johnér

Blir man verkligen tjock av alkohol?

De flesta av oss vet ungefär hur en ska tänka om en vill hålla vikten när det kommer till kolhydrater, socker och fett. Men hur är det egentligen med alkohol – blir en tjock av att dricka vin eller öl?

Publicerad 2016-10-18 | Senast ändrad 2017-06-30 | Alexandra Lönnroth

Eftersom kroppen kategoriserar alkohol som ett gift prioriterar kroppen att förbränna alkoholen allra först. Det innebär att även om du käkat en hamburgertallrik och druckit några öl efteråt, kommer kroppen att försöka få bort alkoholen innan själva maten. Det leder till att fettförbränningen minskar och att fettet lagras.

En pizza dagen efter. Känns det bekant? Alkohol ökar aptiten vilket kan vara en anledning till att en ibland äter mer än tänkt på fyllan. Det är också lätt att tappa kontrollen över hur mycket mat som intas under berusningen.

Utesluta alkohol?

Du behöver inte utesluta alkohol om du vill behålla din vikt. Däremot bör du vara klar över att den alkohol du dricker bidrar med energi och dessa måste räknas in i det totala kaloriintaget. För alkohol är den energikälla som ger näst mest kalorier per gram strax efter rent fett. En riktig kaloribomb med andra ord. Det kanske inte känns lika onyttigt som att äta skräpmat men det är det… nästan.

En sak du kan tänka på är att öl, vin och sprit innehåller olika mängd alkohol och därför olika mycket kalorier. Men ju högre alkoholhalt, desto fler kalorier.

Källor: Systembolaget, Heléne Bertéus Forslund (Sahlgrenska akademin)