blodprov Bild: Johnér

Ditt blod avslöjar: så gammal är din kropp

Kaffe kan gör dig 5 år yngre biologiskt

Vet du hur gammal du är – egentligen? Nu visar forskning vid Uppsala universitet att din biologiska ålder kan ändras markant beroende på din livsstil.

Publicerad 2015-12-02 | Vardagspuls

I en studie vid Uppsala universitet där nära tusen personer deltog, analyserades ett antal proteiner i kroppen. Forskarna mätte halten av ett sjuttiotal proteinmarkörer för cancer och hjärtkärlsjukdom.

Genom blodproven kunde forskarna då beräkna den biologiska åldern och även förutsäga vikt, längd och höftomkrets. 
– Proteinprofilen påverkas av ett antal livsstilsval där vissa faktorer påskyndar kroppens biologiska åldrande, medan andra motverkar det, säger Ulf Gyllensten, professor i medicinsk molekylärgenetik vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

3 koppar om dagen – inte mer

Exempelvis visade det sig att fet fisk minst tre dagar i veckan och tre koppar kaffe om dagen – men inte fler än så – motverkade åldrandet, medan läsk, stillasittande och rökning snabbade på processen. 
En av forskarna bakom studien Stefan Enroth som är docent i beräkningsbiologi vid Uppsala universitet förklarar närmare:
– I blodet simmar det omkring tusen olika typer av proteiner som kan komma från olika delar av kroppen och en del av dem används som biomarkörer fö och cancer, säger han till Aftonbladet

Rökning och stress – värsta åldersbovarna

Forskarna upptäckte alltså att man får ökad mängd proteinmarkörer i takt med stigande ålder. Exakt vad det är i proteinet som påverkar åldrandet är forskarna ännu inte säkra på. Men klart är i alla fall att bland de som röker eller stressar mycket så påverkas åldringsprocessen enormt i kroppen. I vissa fall med så mycket som upp till sex år.

Stefan Enroth understryker dock att resultatet bör tolkas med viss försiktighet då flera faktorer kan ligga bakom. Han säger till Aftonbladet att vad du äter ofta är kopplat till andra faktorer i ens liv. Till exempel kan det vara så att en person som dricker mycket läsk även äter och lever sämre i allmänhet.

Hoppas på ett uppvaknande

Men nu hoppas läkarna på att de här resultaten kan bli ett uppvaknande för sina patienter med den här typen av problematik säger Ulf Gyllensten. 
– Med den här kunskapen kan det vara lättare att motivera medicinska behandlingar eller få en patient att ändra livsstil.

kaffe

Så påverkar din livsstil din biologiska ålder

Det här gör dig yngre

  • 3 koppar kaffe om dagen gör dig 5,6 år yngre jämfört med en icke kaffedrickare. Fler kaffe om dagen är dock inte att rekommendera enligt studien.
  • Fet fisk som lax, strömming, sill, makrill och röding, tre gånger i veckan gör sig 4 år yngre, jämfört med att bara äta fisk en gång i veckan.
  • Regelbunden motion.

Det här gör dig äldre

  • 3 burkar läsk i veckan gör dig biologiskt 5 år äldre än om du inte dricker läsk.
  • Ett BMI på över 40 gör dig 6,3 år äldre jämfört på BMI under.
  • Att röra dig mindre i jämförelse med andra i din ålder gör dig mellan 2 och 5 år äldre biologiskt.
  • Att röka gör dig 2,3 år äldre än en icke-rökare.

Källa: Stefan Enroth, docent i beräkningsbiologi vid Uppsala universitet.