Bra nattmat kan vara yoghurt med nötter enligt dietisten Sofia Antonsson Bild: Johnér

Här är nattmaten som faktiskt gör dig gott

Maten som får dig att dissa den klassiska nattmackan

Blir du ofta sugen på nått gott sent på kvällen? Och faller lite oftare än du kanske skulle vilja. Här kommer tips på mat som gynnar din nattsömn och vad du bör undvika att äta före läggdags.

Publicerad 2016-09-20 | Alexandra Lönnroth

Vardagspuls tog ett snack med dietisten Sofia Antonsson för att reda ut ett och annat om just nattmaten.

Varför äter man ofta sent på kvällen?
– Det beror på hur man är som person och vad man gör om dagarna. Många har en vana att äta på kvällarna av rent sug. Och då bör man istället fråga sig själv varför man vill äta, eftersom att sug ofta är kopplat till känslor. Annars är man ju bara olika hungrig från person till person beroende på hur mycket man rör sig. Men är man hungrig på kvällen ska man självklart äta något.

Är det dåligt?
– Det som är dåligt med att äta sent är att man kan rubba sömnen. Kroppen är helt enkelt inte gjord för att smälta mat när vi sover. Däremot finns det myter som säger att man inte ska äta efter ett visst klockslag för att det bidrar till viktuppgång. Och riktigt så är det ju inte eftersom att det är det totala kaloriintaget som spelar roll.

Finns det något man kan äta som gynnar sömnen?
– I mejeriprodukter, nötter och frukt finns aminosyran tryptofan, som gör att kroppen kan ta till sig dagsljuset. Det i sin tur bildar må bra-hormonet serotonin som behövs för att tillverka melatonin som är ett sömnhormon. Därför kan man i det långa loppet säga att yoghurt bland annat gynnar din sömn mer än en rostmacka.

Sugen på att byta ut mackan redan ikväll? Här kommer två nyttiga och goda alternativ!

Smoothie med blåbärskvarg
Hallonsmoothie med cottage cheese 

Vad är bra att äta?
– Protein är generellt bättre att äta på kvällen än kolhydrater. Bra typer av protein på kvällen är till exempel, ägg, keso, kvarg och nötter. Just på kvällen vill man gärna ha något som dämpar blodsockret snarare än höjer det. Om man ska äta kolhydrater kan det vara bra att äta fiberrika sådana, så som frukt och grönsaker eller rågknäcke med avokado.

Och vad bör man undvika?
– Kolhydrater som inte innehåller särskilt mycket fibrer som vitt bröd och godis. Socker är också en no go när det kommer till sömn. Och det gäller även stora mängder fruktos som finns i juice bland annat. Det gör en pigg precis som kolhydrater. Därför kan det vara smart att skippa just det på kvällen.

Vad ska man äta om man har problem med magen?
– För de som har problem med magen gäller samma tips på mat. Däremot är det viktigare att tänka på vad av allt man väljer. Till exempel gällande frukt är banan mycket bättre än äpplen och päron, valnötter och jordnötter är bättre än cashewnötter. Sen om man har problem med laktos, välj då istället laktosfria mejeriprodukter.

Magproblem? Läs mer om det här.

Så blir du kvitt din IBS-mage
Mjölkprodukter för laktoskänsliga 

Källa: Sofia Antonsson, dietist.