Mage och ett hjärta Bild: Pixabay

Bråkar magen?

Så vet du om det är dags att söka hjälp

De flesta har en mage som inte alltid fungerar som den ska. Men hur vet man när det är dags att söka professionell hjälp? Vardagspuls dietist Sofia Antonsson hjälper till.

Publicerad 2017-01-05 | Senast ändrad 2018-02-01 | Sofia Antonsson

Nytt år, nya tag. Det är nog flera med mig som tänker att det är dags att ta tag i det där som man borde gjort för länge sedan. För väldigt många är det den bråkiga magen. Närmare bestämt minst 1,4 miljoner svenskar…

Det är alltså vanligt att gå omkring med en mage som inte riktigt fungerar, men så lätt att skjuta på det där läkarbesöket. ”Det kanske ändå blir lite bättre snart.” Men ofta blir det inte bättre. Kanske snarare sämre om du dessutom kommer in i en stressig period.

Finns inget test

Alldeles för många har IBS utan att veta om det, men hur vet man när det är dags att söka hjälp? Eftersom det inte finns något test som kan påvisa IBS får man gå till sig själv och utvärdera graden av besvär. Kanske känner du igen dig i att:

  • Behöva tacka nej till det där biobesöket eller middagen.

  • Gå upp eller gå till jobbet en timme tidigare för att kunna gå på toaletten i lugn och ro.

  • Undvika att äta på morgonen av rädsla för att magen ska dra igång.

  • Ha koll på alla offentliga toaletter för att snabbt kunna gå om det behövs.

Det här är typiska påståenden för många med magproblem och ett sätt att hantera vardagen på bästa sätt. Om du upplever att magen tar för mycket av din energi kan det vara tecken på att det är dags att gå och få hjälp. En utredning hos läkaren kan om inte annat utesluta andra saker och eftersom IBS är ofarligt, men obehagligt, kan det vara bra att veta om varför magen beter sig konstigt.  Och det viktigaste är att det finns en bra behandling, FODMAP, som hjälper de flesta.