”WHO gör ingen skillnad på ekologiskt kött”

Chatt med Cancerfonden om maten som motverkar cancer.

Är det lika farligt med vilt kött? Och är vitt bröd cancerframkallande? Och hur nyttigt är det egentligen med grönsaker i dag när när det mesta är besprutat?
Här svara Cancerfondens kommunikatör Elizabeth Johansson på tittarfrågor om hur man ska leva för att undvika cancer.

Publicerad 2015-10-29 | Vardagspuls

Vardagspuls: Mer grönt på tallriken och mindre kött. Det är ett gott kostråd för att minska risken för cancer. Även motion kan motverka cancer. Här kan du ställa frågor till Cancerfondens Elizabeth Johansson om vad som minskar risken för många cancerformer. Din fråga kommer publiceras här i chatten så snart den blivit besvarad.

För mer information – vänd dig gärna till Cancerfondens informations- och stödlinje. Här hittar du info och nummer!

16:12, 29 October 2015

anna: Är kött lika farligt som rökning?

Elizabeth Johansson: Nej, det är betydligt farligare att röka än att äta korv. Men båda har klassats som cancerframkallande av WHO.

17:43, 29 October 2015

Fredrika: Är det allt rött kött som är farligt/mindre bra? Eller gäller det bara om köttet inte är väl genomstekt?

Elizabeth Johansson: Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm och get. Det har inte med att göra om köttet är genomstekt eller inte.

18:01, 29 October 2015

Elisabeth: Är det lika farligt med rött kött om man äter från egna uppfödda djur som föds upp ekologiskt?

Elizabeth Johansson: WHO som har klassat rött kött som troligen cancerframkallande har inte gjort någon skillnad på hur djuren är uppfödda.

18:02, 29 October 2015

Sofhie: Räknas lufttorkad skinka som processat kött?

Elizabeth Johansson: Ja, torkad skinka är också processat kött.

18:03, 29 October 2015

Lookatten: Vi äter nästan bara älgkött och renkött, är det mer ok?

Elizabeth Johansson: Det finns inte tillräckliga studier på vilt. Så det är uppfödda djur som nöt, gris, lamm och get som avses med rött kött i dessa sammanhang.

18:04, 29 October 2015

Fredrika: Vad menas egentligen med processat? Och bör man utesluta köttet helt från sin kost?

Elizabeth Johansson: Processat kött är kött som torkats, saltats konserverats på något sätt. Där man har gjort någon av den färska köttet för att det ska hålla längre eller få en "bättre" smak.

18:05, 29 October 2015

Karin: Jag äter kalkon som smörgåsmat på morgonen, räknas det också som processad mat?

Elizabeth Johansson: Ja, det gör det.

18:13, 29 October 2015

HG: Hej, väldigt intressant. Betyder detta att man har då påvisat att tex italienare har mer tjocktarmscancer samt prostatacancer då de äter mycket processat samt rödvin? /HG

Elizabeth Johansson: Människor som äter en tradionell medelhavskost har lägre risk för ohälsa, cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

18:14, 29 October 2015

Lena : Vad anser ni om fisk, särskilt fet fisk? Det verkar finnas olika rön kring huruvida det motverkar eller förebygger cancer.

Elizabeth Johansson: Fet fisk är en viktig källa till D-vitamin och är nyttigt. Rekommendationen är att välja fågel och fisk framför rött kött.

18:15, 29 October 2015

Ingegerd: Är det ok att äta rökt kalkon istället för rökt skinka, som smörgåspålägg?

Elizabeth Johansson: Helst inget processat kött alls.

18:16, 29 October 2015

Ulrika: Tack för att ni tog upp detta med att det inte finns någon "skyll dig själv cancer". Alla dessa diskussioner om hur man ska leva för att undvika cancer känns annars som ett hån mot oss som ändå trots allt detta fått cancer.

18:16, 29 October 2015

Maria: Hej Man får inte diabetes typ 1 av dålig mat. Vill att man vet vad som är skillnad mellan typ 1 och typ 2. Barndiabetes typ 1 påverkas inte av mat. Mvh maria

18:17, 29 October 2015

Charlotte: Varför talar ni inte om att socker är väldigt cancerogent. Tumörer lever ju på socker. Både mina föräldrar har haft cancer och deras onkologer sa åt dom att sluta med allt socker direkt.

Elizabeth Johansson: Socker påverkar cancerrisken indirekt genom att risken för övervikt ökar om man äter mycket socker. Övervikt och fetman är riskfaktorer för cancer. Har man en normal blodsockerreglering är det ingen fara att äta något sockerrikt då och då.

18:17, 29 October 2015

Oscar: Hej , hur ser du på snus ? Vilka mätningar har gjort om snus ?

Elizabeth Johansson: Det finns studier som visar att snusning kan öka risken för bland annat bukspottkörtelcancer.

18:18, 29 October 2015

LK: Jag undrar vad forskningen visar angående alkohol och cancer, särskilt vad gäller bröstcancer som jag har uppfattat skiljer sig från övriga cancerformer i denna aspekt (?). Är det ingen alkohol alls som gäller eller vilka mängder är ok? Ibland talas det ju om att ingen alkohol är bra och ibland förespråkas rödvinet pga antioxidanterna.

Elizabeth Johansson: Forskningen visar att alkohol är riskfaktor för ett flertal cancersjukdomar, bland annat bröstcancer. Vill man minska sin risk för cancer är det bäst att inte dricka alkohol alls. Men gör man det så ska man som kvinna dricka högst en alkoholhaltig dryck, motsvarande cirka 10 cl vin, per dag och det dubbla för män. Det finns andra sätt att få i sig antioxidanter, grönsaker, bär och frukt till exempel.

18:20, 29 October 2015

Gunilla einarsson: Är det skillnad på canserrisken när det gäller ekologiska eller oekolgiska grönsaker

Elizabeth Johansson: Rekommendationerna gör inte någon skillnad på ekologisk eller inte. Men man kan förstås av andra orsaker välja ekologiskt.

18:21, 29 October 2015

Annika: Hej! Jag har haft bröstcancer och har hört att sojaprodukter inte är så bra. Stämmer det?

Elizabeth Johansson: Nej, det stämmer inte. Kostrekommendationerna är precis likadana vare sig man har haft bröstcancer eller inte.

18:22, 29 October 2015

Ingegerd: Leverpastej är inte heller bra,eller hur

Elizabeth Johansson: Leverpastej är processat så nej, det är inte bra.

18:22, 29 October 2015

Johanna : Hur är det med köttfärs, är det rött kött och isf är det rekommenderat att inte äta någon färs alls eller 500 g/vecka/person?

Elizabeth Johansson: Köttförs är malet rött kött och ingår i gränsen högst 500 gram per vecka.

18:23, 29 October 2015

WHO-Pelle: Det pratas mycket om allt som förhöjer risken för cancer, men varför nämns det aldrig från vilka nivåer? T.ex det senaste larmet om charkprodukter där hög konsumtion ökar risken från 0,68% till 0,80%?

18:23, 29 October 2015

IngaLill: Kan kost och livstil påverka risken för bröstcancer?

Elizabeth Johansson: Övervikt i och efter klimakteriet och att inte vara fysiskt aktiv minst 30 minuter varje dag samt att dricka alkohol är faktorer som ökar risken för bröstcancer. Läs gärna mer om livsstil på cancerfonden.se

18:24, 29 October 2015

Ingegerd: Vi ska äta mkt frukt o grönt! Hur nyttigt är det när det mesta är besprutat idag. Finns det några gränsvärden på det ang cancerrisk? Hur deklareras det?

Elizabeth Johansson: Nej, men det finns förstås regler och lagar som måste följas när det gäller hur odlarna besprutar sina grödor. Ur cancerrisksynpunkt så skiljer man inte på ekoligskt och icke ekologiskt.

18:27, 29 October 2015

emma: Hej jag undrar över vitt bröd och vetemjöl. det kallas ju det vita klistret och sägs vara cancerframkallande, vad säger du om det?

Elizabeth Johansson: Nej, det är inte cancerframkallande men det är mycket bättre för hälsan att välja fullkornsbröd.

18:28, 29 October 2015

oscar: Du sa att man ska äta fullkornsris. Enligt livsmedelsverket ska man äta skalat ris därför att arsenik finns i större utstäckning i risets skal än i kärnan.

Elizabeth Johansson: Livsmedelsverket har koll på detta och deras rekommenationer bör följas. Tyvärr har det visat sig finnas arsenik i vatten som ris ibland bevattnas med.

18:28, 29 October 2015

Jimmy: Hej! Intressant det här. Jag fullkomligt älskar kött, god kryddad korv osv. Finns det något kött, korv m.m som inte är "farligt" att äta?

Elizabeth Johansson: Kött från fågel och fisk rekommenderas istället för rött kött. Du kanske kan minska på korv och rött kött. Alla förändringar i den vägen är bra.

18:30, 29 October 2015

Susanne: Hej. Du rekommenderar att man ska äta mkt fullkorn och fibrer. Men om man har IBS som jag så tål jag inte en massa fibrer. Har du ngt tips vad jag kan göra?

Elizabeth Johansson: Nej, jag har tyvärr inte det. Bäst är förstås att du pratar med en inom området erfaren dietist.

18:31, 29 October 2015

Marie: För oss som redan är vegetarianer - vad är rönen kring mjölkprodukter och ägg?

Elizabeth Johansson: Både mjölkprodukter och ägg kan ingå i en hälsosam kost.

18:32, 29 October 2015

Liza: Skulle jättegärna äta all den goda /hälsosamma maten . Men jag har inte den ekonomin, synd nog....

18:32, 29 October 2015

IngaLill: Kan livsstil påverka risken att få bröstcancer?

Elizabeth Johansson: Ja, det kan det göra. För att minska sin risk för bröstcancer så kan man vara sparsam med alkohol, röra på sig minst 30 minuter varje dag och försöka behålla normalvikten. Du kan läsa mer om livsstil på cancerfonden.se

18:34, 29 October 2015

Veronica S: Över 200 experter skickade den 11 maj 2015 en appell till WHO, FN och medlemsländerna där man varnar för användningen av trådlös teknik i skolan samt vädjar om att skydda människorna. Strålningen orsakar cancer och skador på DNA. Inga tv-kanaler eller dagstidningar rapporterade om detta, trots att man fått vetskap om det samma dag. Förutom alla andra symptom på elöverkänslighet. www.emfscientist.org. När ska ni bjuda in folk som kan prata om detta? Se även Strålskyddsstiftelsens hemsida www.stralskyddsstiftelsen.se. Tack

18:34, 29 October 2015

Pia: Är det inte bättre att jobba mot livsmedelsindustrin att tillverka renare charkuterivaror istället för att skrämma befolkningen? Men det är klart att slutar vi köpa det processade så är det ju ingen idé att de tillverkar det.

18:34, 29 October 2015

Anna: Hej! Griskött som fläskkotlett och fläskfile är det kött som ej räknas till rött kött?

Elizabeth Johansson: Det är rött kött.

18:36, 29 October 2015

Lena Bengtsson, : Hej, jag undrar om viltkött är lika farligt som annat rött kött, äter nästan bara vilt och grönsaker, eller fisk egen fiskad makrill eller ’lax. Jag har haft bröstcancer och är opererad därför är jag lite försiktig.

Elizabeth Johansson: Det låter som om du äter en hälsosam kost. Vilt har inte klassats som sannoligt cancerframkallande av WHO. Där behövs fler studier.

18:37, 29 October 2015

Sanna: Hej! Enligt statistik från WHO orsakar rökning 6 miljoner dödsfall per år, alkohol 3,3 miljoner dödsfall per år och dieter med högt intag av processat kött 34 tusen dödsfall per år. Bedömer du som kunnig ändå att risken med processat kött är så pass allvarlig att den debatt vi sett i dagarna är nödvändig? Dödsfall orsakade av processat kött är alltså endast 5 promille av antalet dödsfall orsakade av rökning som påminnelse.

Elizabeth Johansson: Att röka är betydligt farligare än att äta till exempel korv. Men båda sakerna är klassade som klart cancerframkallande av WHO. I Stor Britannien beräknas 19 procent av alla cancerfall ha samband med rökning och 3 procent ha samband med rött och processat kött. 12 procent av all cancer i Sverige är relaterat till rökning. Jag känner inte till någon siffra angående rött och processat kött för Sverige men om vi använder oss av Stor Britanniens siffror så skulle det innebära 1800 cancerfall per år.

18:39, 29 October 2015

HG: Svar på en kommentar; För några år sedan var det samma hets för chips som innehåller akrylamid. Slutade folk äta chips då?

18:40, 29 October 2015

Anita: Ska man bara hålla sig till ekologiska produkter för hälsans skull?

Elizabeth Johansson: Rekommendationerna är att i huvudsak äta produkter från växtriket oavsett ekologiskt eller inte.

18:40, 29 October 2015

emma: är gojibär så bra som det sägs, alltså motverkar cancer, sen undrar jag över chips är det okej eller är det stort FY

Elizabeth Johansson: Bär är bra, innehåller nyttiga ämnen. Visst kan man äta chips, men i måttlig mängd för att inte bli överviktig. Övervikt och fetma har en klar koppling till ett flertal cancersjukdomar.

18:42, 29 October 2015

Anita: Hur många dagar i veckan rekommenderar ni att äta fisk?

Elizabeth Johansson: Vi rekommenderar inte något antal dagar men man kan med fördel byta ut det röda köttet mot fågel och fisk. Man kan också ta en helt vegetarisk dag då och då.

18:43, 29 October 2015

Hans Berggren: Varför informerar du inte om alla Besprutade grönsaker är dessa nyttiga ?

Elizabeth Johansson: Vi får lita på att odlare av grönsaker, frukt och bär håller sig till de regler och lagar som finns när det gäller besprutning.

18:44, 29 October 2015

Vardagspuls: Tack för alla era frågor, nu stänger vi chatten för ikväll!

18:47, 29 October 2015

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”