Annika Unt Widell, dietist, och Maria Lennernäs, nutritionist, pratar dygnrytm och mat i Vardagspuls den 3 november.

Är du en morgon- eller kvällsmänniska?

Så ska du äta beroende på din dygnsrytm

Är du morgon- eller kvällsmänniska? Så här ska du äta, enligt experterna Annika Unt Widell, dietist, och Maria Lennernäs Wiklund, nutritionist som forskat kring just dygnsrytm.

Publicerad 2015-11-03 | Vardagspuls

Vardagspuls: Hur ska man äta som morgon- eller kvällsmänniska? Annika Unt Widell, dietist, och Maria Lennernäs, nutritionist som forskat kring dygnsrytmen, hjälper till här i chatten. Ställ dina frågor redan nu!

17:22, 3 November 2015

Peter: Måste man äta frukost?

Maria Lennernäs, nutritionist: Nej, det viktigaste är vad du äter totalt över dygnet. Att äta några timmar efter nattfastan är gynnsamt för kroppen och prestationen

17:33, 3 November 2015

Healthcreator.se: Om man är morgontrött, och annars med för den delen; Börja morgonen med att lägga handen på hjärtat och tänka på allt som du är tacksam för och älskar i ditt liv...fortsätt sedan när du kliver upp och uppskatta den goda frukosten du äter, den härliga duschen du tar osv....Funkar bra både för att piggna till och att få en bra och positiv start på dagen :-)

18:12, 3 November 2015

MillerV: Jag pluggar i Gävle men bor i Stockholm, då vaknar jag kl 4:00 för att hinna med första föreläsningen vid 8, och när jag slutar vid 15:00 så är jag hemma kl 18:00- 19:00 då är jag super super trött men sova kan jag inte göra när jag kommer hem, då pluggar jag några timmar istället, MEN en eller två dagar per vecka då kan jag inte lämna sängen, är suppppppper trött men vaknar vi 10:00 och tar en spring eller promenad runda.

18:13, 3 November 2015

Manda: vilken tid tycker ni är bra för att äta mellanmål?

Maria Lennernäs Wiklund, nutritionist: Några timmar efter frukost och lunch. Gör du av med mycket energi - tränar mycket är mellanmålen särskilt viktiga.

18:14, 3 November 2015

C: Är det vanligt att man mår illa om man äter direkt efter man vaknat?

Annika Unt Widell, dietist: Inte ovanligt tror jag, ta det lugnt bara och ät frukost när du hunnit vakna till ordentligt. Vissa kan må bra av att dricka lite juice eller mjölk, få upp blodsockret lite och mår bättre då. Testa dig fram! Lycka till!

18:14, 3 November 2015

Åsa i Linköping: Är det viktigt att inte äta efter ett visst klockslag på kvällen?

Maria Lennernäs Wiklund, nutritionist: Undvik ätande 1-2 timmar före sömn. Maten mättar sämre på kvällen - det är risk att man äter för mycket och går upp i vikt

18:15, 3 November 2015

Nena: Kan man sova för mycket/för många timmar per dygn?

Maria Lennernäs Wiklund, nutritionist: 6-9 timmar behöver de flesta. Kortare sömn och längre sömn hänger samman med ohälsa . Sömnbrist påverkar immunförsvaret. Sjuka människor behöver sova mycket under läkning - då är det viktigt att sova länge

18:16, 3 November 2015

PT: Jag jobbar som personlig tränare. Är egentligen morgonpigg men kan ha svårt att få i mig frukost för tidigt - men för att ta hand om mina kunder 06.45 måste jag åka hemifrån kl 06.00. Hemgjord smoothie funkar på morgonen men jag vill gärna ha tips på "andrafrukost" med lite mera stuns som jag kan äta vid nio när morgonrusningen är över. Pluspoäng om det klarar sig i träningsväskan så jag inte behöver ha med mig kylväskan också!

Annika Unt Widell, dietist: Yoghurt med müsli och skivad banan till exempel - om du lägger några frusna bär i yoghurten så håller den sig ganska kall i väskan. Kokta ägg med grovt bröd och en tomat är ett annat förslag. Eller ta med färdig havregrynsgrötsblandning i påse, mjölk och lingon och valnötter till.

18:17, 3 November 2015

Acka: Hej! Jag är nattjobbare och jobbar ca 10 nätter/månad. Äter lite frukost vid 2-3 på em när jag vaknat. Smörgås o ägg el havregröt m bär. Sedan lagar jag middag och äter m sonen ca 18-19. Har med mig ägg , smörgås och kvarg tex på jobbet som jag äter ca 01.30 men känner mkt sug efter mer mat., blir frukt vid 04. Äter jag tillräckligt eller fel!?

Maria Lennernäs Wiklund, nutritionist: Hej, det låter klokt som du gör! Ät gärna frukost före dagsömn och lite mer i början av nattskiftet så att du inte blir så hungrig under natten. Om din vikt är stabil och du mår bra så fortsätter du som du gör. Ät gärna varm soppa under natten.

18:17, 3 November 2015

Fredrik : Hej! jobbar väldigt oregelbundna tider, dvs 10-21 alt 7-18 i veckor sedan 21-07 i två veckor och när jag går över på nattjobb (21-07) har jag alltid svårt att få ihop maten. hur ska jag tänka för att få en rödtråd i det hela?

Maria Lennernäs Wiklund, nutritionist: Försök att äta vid ungefär samma tider varje dygn. Frukost efter nattskift, före em-skift, under fm -skift. Lägg till en måltid före nattpasset och /eller ät en nyttig smörgås, soppa eller gröt under nattskiftet om du tränar dagtid och behöver mycket energi

18:19, 3 November 2015

Daniel: Vad är de bästa maten att äta för att stå sig länge på? Om man är sugen på kvällen på något. Vad kan man äta då?

Annika Unt Widell, dietist: Mjölkprodukter är mättande, t ex keso med frukt i, yoghurt med musli eller kvarg är det många som gillar. Kokt ägg är enkelt och ger bra mättnad. Fiberrikt bröd mättar också bra, ost eller skinka på och några grönsaksskivor. Eller skala en morot och dippa i en god yoghurtdip, helt enkelt.

18:19, 3 November 2015

Anna: Jag blir väldigt hungrig vissa kvällar men jag undviker att äta oftast och lägger mig då hungrig. Vad är bäst? Att äta något litet eller att gå och lägga sig hungrig?

Annika Unt Widell, dietist: Om du är väldigt hungrig så kan det vara svårt att somna eller så vaknar du lätt efter en stund av hunger. Ät något litet, en macka, ett glas fil med müsli eller ett kokt ägg till exempel.

18:20, 3 November 2015

Kerstin 63 år: Hur fungerar kroppen när man börjar jobba 06 på morgonen och går upp 04.30 på morgonen, ingen mat smakar då, sedan kanske man jobbar 16-02 två dagar efter, hur gör man för att kroppen ska ställa in sig på olika tider. Skiftesjobbare 63 år. Kerstin

Maria Lennernäs Wiklund, nutritionist: Hej! Du har arbetstider som utmanar kroppen och kan upplevas svåra vid din ålder då vi har svårare att ta igen förlorad sömn. Försök äta vid sammat tider oavsett skift - när det går. Har du funderat på att gå över till dagtid?

18:20, 3 November 2015

Nathan: Hej. Är det sant att det naturliga tillväxthormon som kroppen producerar under nattetid 'stängs av' så fort du får i dig kolhydrater på morgonen?

Maria Lennernäs Wiklund, nutritionist: Tillväxthormon insöndras under första djupsömnen och bidrar till att stärka minnet och reparera kroppen. Uppbyggande och nebrytande hormoner varierar under dygnet beroende på kroppens dygnsrytm som ställer in kroppen på att vara vaken och äta eller sov och fasta

18:21, 3 November 2015

M: ibland när jag vaknar tidigt och kanske ska iväg med ett flyg så kan jag bli väldigt stressad och skippar frukosten eftersom jag inte får i mig den, vad ska jag göra för att kunna äta frukost innan jag ska iväg och inte känna mig så stressad?

Annika Unt Widell, dietist: Det finns nog bara ett sätt - att gå upp en kvart tidigare så att du hinner äta en lätt frukost. Eller gör som jag, rosta två brödskivor rågbröd och lägg ost emellan och stick ner i väskan. Så kan du äta mackan till kaffet på flyget istället. Trevlig resa!

18:21, 3 November 2015

Tea: Hej! Jag är helt klart en morgonmänniska och måste äta frukost annars känns det som att jag får blodtrycksfall. Jag blir däremot jätte varm när jag ska sova, varför?

Maria Lennernäs Wiklund, nutritionist: Hej! Svårt att säga vad värmen beror på när jag inte vet din ålder. När vi är i övre medelåldern påverkas temperaturreglering. Vädra i sovrummet och ha det svalt. Fortsätt med dina goda frukostvanor . Kanske har du svårt att frisätta tillräckligt med blodsocker under en lång nattfasta. Kanske behöver du äta lite senare på kvällen än vad du gör nu..?

18:24, 3 November 2015

Frågande tjej: ibland efter jag ätit t.ex. middag så kan jag bli hungrig, vad beror det på?

Annika Unt Widell, dietist: Du har ätit för liten portion kanske. Sitt gärna lite längre vid bordet så hinner du känna efter ordentligt. Att äta framför tv´n kan ju t ex göra att man glömmer fokusera på måltiden och inte hinner känna efter om man äter lagom mycket. Jag brukar äta en rejäl sallad (råkort) före den varma maten och blir på så sätt mer lagom mätt. Testa det, riv någon morot, lite rotselleri och gröna blad i en vinägrett, salta och peppra.

18:24, 3 November 2015

Hanna : Min inre klocka finns nästan inte. Kan sova 12 timmar och somna om igen. Hur gör jag för att min kropp ska nöja sig med färre timmar? Och varför behöver jag så många timmar?

Maria Lennernäs Wiklund, nutritionist: Hej! Hmmm Klockan verkar i otakt. Dagsljus och fysisk aktivitet kan stabilisera klockan, liksom oregelbundna vanor. Kanske har du en infektion i kroppen som gör att du behöver mycket sömn? Känner du att sömnkvaliteten är bra?

18:25, 3 November 2015

Hanna: Jag jobbar natt inom hemtjänsten och försöker att inte äta under natten, utan innan jag åker och jobbar (runt 19.00). Problemet är att jag lätt tappar fokus där runt 02.00, och skulle behöva ha i mig något just då. Vad skulle ni föreslå? Och eftersom jag sover hela dagen efter nattpasset så går jag miste om många måltider, är det ok?

Annika Unt Widell, dietist: Du kan äta något eller några mindre måltider under natten, gärna något varmt för att få upp kroppstemperaturen. En varm soppa med lite kokt ägg, pasta eller potatis i. Det finns ju färdiga soppor som man bara kan hälla vatten på.

18:26, 3 November 2015

Amanda: jag börjar skolan 8:15. Vilken tid tycker ni är bra att vakna för att hinna med allt på morgonen.

Maria Lennernäs Wiklund, nutritionist: Börja med att lägga dig i tid så att du hinner sova 8-9 timmar. Planera så att du hinner fixa dig i badrummet och äta frukost och ta dig till skolan i lugn och ro.

18:26, 3 November 2015

Guldlock: Eftersom jag jobbar nätter så blev jag intresserad av vad vi ska äta,superbra med lätta rätter men ....jag sover på dagen så då äter jag inget. På jobbet är ju min vakna tid så då ska jag äta lätta rätter men då är jag ju ständigt hungrig. För att få energi att jobba räcker det inte med sallad eller kall mat. Tycker det är jättejobbigt att veta vad jag ska äta. Skulle va glad för fler tips och inte bara soppa o sallad som man blir hungrig så fort efter.

Annika Unt Widell, dietist: Många nattarbetare äter sin varma huvudmåltid direkt efter arbetspasset, alltså på morgonen. och sen en rejäl förstärt frukost när de stiger upp. Principen är att försöka äta mest under dygnets ljusa timmar - även om du jobbar natt.

18:27, 3 November 2015

Sofie: Jag är supertrött på morgonen när jag vaknar 05.30 och kan verkligen inte somna men är inte heller pigg på kvällen, vissa dagar kan jag till och med somna kl 19.00 så jag är ju varken morgonpigg eller kvällspigg verkar det som, varför är det så?

Maria Lennernäs Wiklund, nutritionist: Hej! Det finns morgon och kvällsmänniskor och de som är mittemellan - som du! Stärk dygnsrytmen med fysisk aktivitet och dagsljus.

18:28, 3 November 2015

Luisa & Carina: Jag o min vän vi simmar 2 gånger i veckan kl 06.30 med en flock glada PENSIONÄRER vi börjar ofta dagen med en god skratt fantastiska morgon pigg gäng.

18:28, 3 November 2015

Farmor Monica : Har ett barnbarn 12 år som har gymnastikträning 3 ggr/veckan kvällstid. Han är jättehungrig när han kommer hem och vill gärna ha stekt ägg, hamburgare, värmt bröd o.dyl och sedan gå till sängs. Kan ni ge förslag på mat som är lite lättare innan han ska sova?

Annika Unt Widell, dietist: hej! Om ditt barnabarn sover gott även efter en sån rejäl måltid så är det helt okej. När man är ung klarar man oftast bättre att äta innan sängdags. Det är vi vuxna som behöver vara mer försiktiga med stora måltider innan sömn.

18:29, 3 November 2015

Jennan: Är det ok att äta middagsmat till frukost?

Annika Unt Widell, dietist: Ja många nattarbetare äter sin middag när vi andra äter frukost. Det viktigaste är att det funkar för just dig!

18:30, 3 November 2015

Hanna: Jag jobbar natt inom hemtjänsten och försöker att inte äta under natten, utan innan jag åker och jobbar (runt 19.00). Problemet är att jag lätt tappar fokus där runt 02.00, och skulle behöva ha i mig något just då. Vad skulle ni föreslå? Och eftersom jag sover hela dagen efter nattpasset så går jag miste om många måltider, är det ok?

Maria Lennernäs Wiklund, nutritionist: Hej! Fundera över om du får med dig allt från matcirkeln och tallriksmodellen (se Livsmedelsverkets hemsida). Kan du värma soppa och lägga i ägghalvor eller några köttbullar eller någon potatis eller grönsak vid 2-tiden? Fullkornsbröd med ost eller keso + skivad frukt kan du äta nattetid

18:30, 3 November 2015

Lina : Hej . Min man är skiftarbetare och jobbar natt en vecka av sitt skift . Han har problem med vad han ska äts under nattveckan . När han vaknar efter nattarbetet börjar han med en vanlig frukost ofta smörgåsar runt kl 15. Sedan middag vid 19 . Under natten dricker han varma koppen å äter riskakor . Hur ska han lägga upp kosten under nattveckan ?

Maria Lennernäs Wiklund, nutritionist: Hej! Testa en frukost efter nattarbetet före sömn. Mat vid uppvaknandet runt 15, middag vid 20-tiden, smörgåsar eller varm soppa före eller i början av nattskiftet. Försök äta vid samma tider när det går oavsett skift.

18:35, 3 November 2015

Acka: Hej! Jag är nattjobbare och jobbar ca 10 nätter/månad. Äter lite frukost vid 2-3 på em när jag vaknat. Smörgås o ägg el havregröt m bär. Sedan lagar jag middag och äter m sonen ca 18-19. Har med mig ägg , smörgås och kvarg tex på jobbet som jag äter ca 01.30 men känner mkt sug efter mer mat., blir frukt vid 04. Äter jag tillräckligt eller fel!?

Annika Unt Widell, dietist: Hej, jag tycker att det låter som att du äter bra. Det är ju viktigt att få äta tillsammans, så det är ju toppen att du äter med sonen :) Du kommer att märka om du äter för lite eller för mycket, om du håller vikten eller går ner/upp. Då kan du ju justera med att äta lite större eller mindre portioner. Jag tror inte du ska oroa dig, njut av maten!

18:36, 3 November 2015

Frågande tjej: innan jag lägger mig så brukar jag kolla runt på mobilen lite, undrar ifall det gör att jag blir mer pigg eller mer trött?

Maria Lennernäs Wiklund, nutritionist: Blått skärmljus lurar hjärnan att tro att det är morgon och dags att gå upp, det stör din inre klocka som styrs av blått morgonljus och gult kvällsljus. Du blir kanske för pigg för att sova

18:36, 3 November 2015

Anni: Hej! Jag är jämt spidad känns det som ,går på högvarv. Kan aldrig riktigt få den där goa sömnen nån gång. Känns som jag har någon inre stress. Är arbetslös och därmed rastlös. Hur lägger jag om mitt liv till det bättre?

Maria Lennernäs Wiklund, nutritionist: Hej! Du verkar ha fastnat i ett uppvarvat läge då kroppen har svårt att varva ned under natten. Fysisk aktivitet är ett bra motmedel mot psykisk stress, rör på dig och gärna i dagsljus. Om du får för lite djupsömn kan du hamna i utmattningssyndrom. Kanske ska du söka läkare för att diskutera din situation.

18:38, 3 November 2015

Nattis: Som nattarbetare - vilka tider ska man försöka äta?

Maria Lennernäs Wiklund, nutritionist: Hej! 06-08, 15-tiden, 18-20 eventuellt vid 23 tiden. Lägg in en varm soppa eller dryck, gröt eller en smörgås i natten om det känns obehagligt att inte äta

18:40, 3 November 2015

Ossian: Hej! Har inte ätit frukost på 5 månader och har aldrig mått såhär bra eller vart såhär pigg. Har alltid inte vart vrålhungrig på morgonen. Frukost är inte det viktigaste under dagen, anledningen till att varför alla säger det, är för reklamer frukostflingor för barn och för vuxna för att dom ska gå med vinst. Varför ska man äta frukost på morgonen när kortisolet är som högst? Faktum är att frukost gör folk hungrigare, eftersom vårt hungerhormon ghrelin går upp när vi äter direkt på morgonen. Det absolut viktigaste är att man inte stoppar i sig mer än vad man förbränner, sålänge (man inte vill bygga muskler). Har aldrig vart såhär pigg som jag nu är på morgonen. Jag dricker kaffe istället för frukost, och hjälper även med appetiten och koncentrationen på morgonen. Varje gång jag åt frukost blev jag riktigt trött, kunde inte fokusera på lektioner osv. Jag äter 2-3 mål per dag. Och nej man sover inte sämre ju mer du äter innan du går o lägger dig. Jag sover som en bebis varje dag, och hade väldigt svårt för att sova på nätterna förut. Kollade upp vad det här kunde bero på och det är inte så konstigt egenligen. Våra förfäder gjorde exakt såhär, och våra kroppar eller gener har inte förändras sedan dess. De gick upp på morgonen och jagade med ingen mat i magen. Och senare under dagen åt man...

Maria Lennernäs Wiklund, nutritionist: Hej! Håller med om mycket du säger! Vi har kortisol som höjer blodsocker och blodfetter som bränsle på morgonen. En del människor blir hungriga under förmiddagen utan möjlighet att äta. Då blir humöret sänkt.

18:43, 3 November 2015

sandra: Vill bara säga att kristin är en fantastisk programledare. Kram.

18:49, 3 November 2015

Maggis: Jag är vråålhungrig när jag vaknar! Blodsockret är lågt, MÅSTE äta!! Dessutom måste jag äta var 3-4 timme annars är jag helsänkt

18:49, 3 November 2015

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”