”Frukt är inte så kaloririkt som man kan tro”

Dietisten om kalorier – hela chatten

Räknar du kalorier? Vad är bra och dåliga kalorier? Och är sockerfritt bra? Dietisten Jeanette Steijer reder ut vad kalorier är och varför det är bra att ha koll på.
– Kalorier är ett mått på hur mycket energi mat innehåller.

Publicerad 2015-10-13 | Vardagspuls

Vardagspuls: Räknar du kalorier? Vad är bra och dåliga kalorier? Dietisten Jeanette Steijer reder ut vad kalorier är och varför det är bra att ha koll på. Din fråga kommer publiceras här i chatten så snart den blivit besvarad.

13:55, 13 October 2015

Niklas: Är inte frukt kaloririkt? Hur ska man tänka där?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Niklas,
Frukt är inte så kaloririkt som man ibland kan tro när man följer debatten om vad vi ska äta och inte. Du kan t.ex äta ca 3 frukter för samma kcal-mängd som en liten chokladboll. Frukt ger bra näring och fibrer så ett par av dem om dagen är bra tycker jag.

Ha det bra!

17:51, 13 October 2015

Linda: Det är ju himla trevligt att fika och jag bakar gärna egen fika till söndagarna med familjen. För att kunna behålla detta, hur ska jag tänka i övriga veckan? Är det bättre att baka egen fika än att köpa på cafe?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Linda,

Ja visst är det trevligt att fika i helgen och precis som du skriver - håller man sig till helgen med det där extra så finns det ofta plats till det. Behöver man tänka på vikten kan man eventuellt dra ner lite på kcal-intaget någon dag i veckan för att kunna unna sig lite extra i helgen. Jag tycker hembakat är toppen - då vet man precis vad som är i!

17:55, 13 October 2015

Madde: Varför denna fettskräck? Mycket kolhydrater och fettsnålt tycker jag.

18:18, 13 October 2015

Carina: Det är alltid tal om att gå ner i vikt för att må bra.men det finns de som är underviktiga och behöver gå upp i vikt för att må bra, jag är en av dem och ser fram emot ett program om tips och råd för oss som behöver gå upp i vikt.

18:19, 13 October 2015

Nima: Hej! Jag räknar inte kalorier längre då jag är upplyst kring vad en kalori egentligen är. Senaste forskningen och studier visar att kalorier inte har något betydelse då andra saker spelar betydligt större roll, ex hormoner, cell konstruktion, genetik etc. Varför envisas det fortfarande 2015 med kaloriräkning när den är en betydelselös beskrivning av "bra" mat?

18:19, 13 October 2015

Tjej: Hej! Jag är en tjej på 15 år och är överviktig, jag undrar om det är ett bra sätt att gå ner i vikt genom att räkna kalorier?

Jeanette Steijer, dietist: Hej,
Ja det kan vara ett bra sätt för att lära sig vad som innehåller vad och vilken mat som kan vara bra att rikta in sig på. Sen är det extra viktigt när man är ung att få i sig bra näring, Ta gärna hjälp av en dietist eller skolvården om du har det på din skola.

18:19, 13 October 2015

Anne: Hur är det med nötter, älskar att äta pumpafrön och solrosfrön. Är det mycket kalorier i det?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Anne,
Ja det är mycket kalorier i frön och nötter men också mycket bra saker: bra fett, fibrer, vitaminer och protein. Så nötter kan vara en del av en bra variationsrik kost.

18:25, 13 October 2015

Vardagspuls: Din fråga kommer att publiceras här i chatten så snart Jeanette hinner svara på den!

18:27, 13 October 2015

Moa: Vad kan hända om man får i sig för lite kalorier, bara äter havregrynsgröt och fil med puffar?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Moa,
Då missar man en hel del näringsämnen. Det är viktigt äta så variationsrikt som möjligt. Tänk på att varje dag utöver fil och puffar få både grönsaker, frukt, någon form av protein (baljväxter, fisk, fågel eller kött).

18:30, 13 October 2015

lina: Hejsan! Är ett "godis-monster " . Har kollat runt länge.. vilket ät det kalorisnålaste godiset? Ska man välja sockerfritt? Eller har du nåt tips?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Lina,
Ja jobbigt när man är ett godismonster. Det bästa är att försöka vänja sig vid att inte äta så mycket godis - att fundera på varför man är så sötsugen? Generellt tycker inte jag att sockerfritt alternativ är det bästa - om man inte har diabetes. Heller äta mindre. långsammamre och verkligen njuta av det man äter.

18:38, 13 October 2015

Ida: Hej! Jag vill gå ner några kilo och har börjat fundera på hur jag ska ändra kosten. Jag tänkte minska/utesluta snabba kolhydrater så som potatis, pasta, ris och satsa mer på grönsaker, bönor, linser. Är detta ett bra sätt? Eller hur ska man tänka med kosten om man vill gå ner i vikt?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Ida,

Det viktigaste tycker jag är att ett hitta ett sätt som passar dig. Det är många som tycker att det är lätt att dra ner på kolhydraterna och satsa mer på det du beskriver: grönsaker, bönor och linser. Speciellt bra oftast att dra ner på de snabba kolhydraterna. Prova! Lycka till!

18:40, 13 October 2015

Hanna: Hej, Jag är en 13 årig tjej som är underviktig. Jag har egentligen inte tänkt på kalorier och hur mycket man bör få i sig. Men hur bör man äta? (Jag tränar väldigt mycket och äter därför stora portioner).

Jeanette Steijer, dietist: Hej Hanna,
Ja det kan verkligen vara svårt att gå upp i vikt när man vill det och tränar mycket. Du kan tänka på att du ska få i dig alla tre huvudmål, gärna 2-3 mellanmål. Du kan också tänka på att tillsätta mat som innehåller mycket energi: nötter, frön, lite extra olja/smör på grönsakerna, oliver, avokado, ost och lite fetare mjölkprodukter. Även kolhydrater är viktigt när man tränar mycket t.ex pasta, bröd, musli.
Lycka till!

18:45, 13 October 2015

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”