Dietisten Jennie Nyenvik svarade på frågor om kost och träning i Vardagspuls 15/9.

Dietisten: ”Släng ner ett ägg i väskan”

Hela chatten med Jennie Nyenvik

Dietisten Jennie Nyenvik gästade Vardagspuls för att berätta om sambandet mellan mat och träning och vad du bör äta för att få ut maximalt av din träning. Här svarar hon på tittafrågor.

Publicerad 2015-09-15 | Vardagspuls

Vardagspuls: Ställ dina frågor till dietisten Jennie Nyenvik om mat och träning!

16:58, 15 September 2015

Jenny: Jag morgontränar ofta - måste jag äta något innan träning? jag är väl ingen morgonmänniska direkt men det funkar bättre om jag har ätit något men det är så svårt. vilka tips har du?

Jennie Nyenvik : Hej Jenny, om träningen går bättre när du ätit så är det självklart att du ska försöka få i dig någonting. Har du svårt för att få i dig frukosten kan du testa att dricka exempelvis en smoothie gjord på yoghurt, banan, gryn och bär. Det brukar vara enklare att dricka energi än att äta den. Gör en portion extra så kan du ta resten direkt efter träningen, ja eller äta en lite större frukost då.

17:10, 15 September 2015

anna: Jag äter Dextrosol ibland innan träning, hur funkar det?

Jennie Nyenvik : Hej Anna
Druvsocker ger snabb energi och är kanske någon jag föredrar att äta UNDER ett träningspass om/när energin börjar ta slut. Innan träning kan du försöka äta något lite långsammare, något som håller energin bra under träningen. Det kan vara en lite grövre smörgås med ett kokt ägg och en frukt, eller en tallrik yoghurt med müsli och lite bär- ja det kan även vara varm middagsmat men inte för mycket om det är nära inpå träningen.

17:15, 15 September 2015

Tränar för att leva gott: Nästan varje gång jag styrketränat på gym (någon timme ganska hård träning) unnar jag mig en riktigt flottig pizza. Förtar det de goda effekterna från träningen eller kan det vara så att jag "tjänar in" den där pizzan?

Jennie Nyenvik : Att träna och unna sig en flottig pizza är i de flesta fall bättre än inget. Vid just styrketräning, om man vill bygga muskler är det viktigt att få i sig mer energi än vad man gör av med, pizza är dock kanske inte det bästa alternativet men helt klart bättre än att inte äta någonting efter träningen. Testa kebab med ris, yoghurtsås och sallad nästa gång!

17:21, 15 September 2015

Ullis: Vad kan illamående under träning bero på? har jag ätit för mycket eller för lite för nära inpå? hur ska jag tänka?

Jennie Nyenvik : Hej Ullis
Illamående under träningen kan bero på många saker. Är det längre löprundor brukar "skumpandet" i magen kunna ge illamående. Är det hård träning kan självklart mat för nära inpå ge illamående, när du tränar går andra funktioner än matsmältning igång. Att ha ätit för lite kan också ge illamående så här måset jag be dig att testa dig fram. Ät någonting innan träningen, inte för mycket eller något lättsmält (kanske en smoothie) och se om det känns bättre!

17:33, 15 September 2015

Vardagspuls: Ställ gärna dina frågor om bra mat vid träning till dietisten Jennie Nyenvik. Kanske tar vi upp just din fråga i direktsändning.

18:07, 15 September 2015

Johanna: Jag försöker ladda upp inför the color run nu på lördag och undrar om det finns någon lättare men ändå mättande frukost. Jag vill inte vara hungrig men inte heller vara så mätt att jag mår illa. Inte för avancerat. Tack på förhand

Jennie Nyenvik : Hej Johanna
Först och främst vill jag be dig att äta lite extra mellanmål och kanske en lite extra stor portion mat nu dagarna innan loppet så musklerna fylls på med energi. Till frukost skulle jag sedan säga en smörgår med ett kokt ägg, kanske en liten tallrik med yoghurt och müsli samt en frukt. Men testa inget nytt utan håll dig till det du och din mage är van vid!

18:14, 15 September 2015

Jennie: Är det bättre att äta kolhydrater innan träning och protein efter? Eller tvärtom? Eller hur ska man tänka när det gäller tidpunkten av intaget av kolhydrater och protein?

Jennie Nyenvik : Hej Jennie,
innan träning ska du äta något som ger dig lite energi lite länge, gärna både kolhydrater och protein. Efter träning ska du sedan äta snabba kolhydrater och protein. Om du tränat kondition gärna lite mer kolhydrater och om du tränat styrka gärna lite mer protein. Banan och mjölk är smidigt :)

18:15, 15 September 2015

Frida: Hej! Jag tränar ca 2 ggr/dag 5dagar i veckan. Är det viktigt med fler mellanmål eller ska man äta mer vid varje måltid? Kram Frida

Jennie Nyenvik : Hej Frida
Jag tycker det att du ska ha för vana att alltid äta något direkt efter dina träningspass, ett litet återhämtningsmål. Detta utöver dina andra måltider. Det ska vara snabba kolhydrater och protein. Macka och ägg eller mjölk och banan. Drickyoghurt eller smoothie eller en anpassad recoverydryck. Lycka till

18:17, 15 September 2015

Therese: Hej Jenny! Jag ska precis iväg på två pass, Efit och Core, mycket styrka alltså! Vad bör jag äta efter för att få ut maximalt och hur lång tid efter träningen bör jag ära? Therese

Jennie Nyenvik : Hej Therese
Du ska slänga ner ett kokt ägg eller en burk keso i väskan och äta tillsammans med en frukt direkt efter ditt pass, sedan hem och äta din middag/kvällsmat.

18:19, 15 September 2015

Stina : Hej Jennie! Nästa helg är det dags för mitt livs första lidingölopp! Jag undrar hur jag ska lägga upp min kost för att kunna prestera så bra som möjligt? tack på förhand! :) Stina

Jennie Nyenvik : Hej Stina
Det viktiga är att du laddar upp några dagar innan loppet, äta lite extra mellanmål och lite mer till lunch/middag. Om du googlar på uppladdningsmeny så har jag skrivit en hel veckouppladdning som du kan föröka följa. Lycka till på loppet, vi kanske ses på mässan!

18:20, 15 September 2015

Catrine : Hej Jennie! Jag undrar hur det är med näringsvärdet i maten vid tillagning. Jag brukar väldigt ofta köpa färska grönsaker och woka/göra en gryta på. Är det fortfarande lika nyttigt som att äta råa? Hoppas du förstår min fråga :) Ha det fint! /Catrine

Jennie Nyenvik : Hej Catrine
Jag skulle vilja påstå att alla grönsaker, färska som frysta innehåller så mycket nyttigt att det gör inget om lite försvinner vid tillagningen. Viktigare är kanske att hålla sig lite till årstidernas utbud för att få grönsakerna så bra som möjligt, även frysta går bra!

18:22, 15 September 2015

Christine: Hej Jenny. Min fråga gäller bars.... Jag ska om en månad ut på ett stort äventyr till att bestiga Kilimanjaro. Det står i packlistan att de rekommenderar att ha med sig extra tilltugg som energibars. Vilken typ av bars skulle dubrekomendera mig att köpa med mig inför resan?

Jennie Nyenvik : Hej Christine
Spännande äventyr! Allt som ger energi och som är lättpackat är bra att ha med sig. Gällande bars bör du testa hur din mage reagerar på dem innan du packar väskan full. Tänk också på att det gärna får vara ENERGIbars och inte proteinbars som har lite annan funtion.

18:23, 15 September 2015

Amanda: Hejsan! Jag är 17 år och är inte speciellt förtjust i grönsaker. Vad bör jag göra för att få i mig alla mineraler och antioxidanter?

Jennie Nyenvik : Hej Amanda
Ät bär, nötter och frukt... allt du tycker om. Till frukost, lunch, middad, ja du förstår. Det är inte bara grönsaker som innehåller nyttigt och visst kan man äta äpple till köttfärssåsen :)

18:24, 15 September 2015

David: Hej! Jag är en kille på 18 år som styrketränar en del. Jag undrar bara vad du skulle rekommendera för kost om man vill gå ner i vikt men behålla muskelmassan? Tack på förhand! ha det :)

Jennie Nyenvik : Hej David
Att gå ner i vikt och behålla muskelmassa är ganska svårt samtidigt. Tycker du ska fokusera på en sak i taget, kör en period styrka när du äter ordentligt för att sedan lägga in mer förbränningspass och äta mindre. Tänk på att magert protein (ägg, keso, kvarg etc) efter styrketräningen alltid är bra.

18:25, 15 September 2015

mia : Hejsan ☺ jag har problem med att småäta lite för mycket ibland och jag undrar vad man kan äta istället som inte sätter sig direkt på fettet alltså magen hahaha

Jennie Nyenvik : Hej Mia
Tycker du bör tänka efter VARFÖR du småäter. Kanske har du ätit en för dålig eller för lite mättande lunch/middag och du kanske är hungrig. När sötsugen sätter in kanske du annars kan äta en liten skål med keso, blåbär och nötter för att göra dig lite mätt. Är du fortfarande sugen så är alla grönsaker som knapra gott näst intill ofarliga :)

18:28, 15 September 2015

Henke : Hej ! Jag är en kille på 38 år som tränar ca 3 gympass och 1 konditionspass i veckan . Jag skulle vilja öka lite i muskelmassa , och undrar nu hur mkt , och vad jag ska äta ?? Antal kalorier .. Jag är 38 år , 180 cm lång , väger 78. "Normalbyggd " Men vill alltså bygga lite mer musker . Stort tack !

Jennie Nyenvik : Hej Henke
Om du vill öka i muskelmassa måste du äta mer energi än vad du gör av med. Vad du äter spelar inte så stor roll men gärna något innehållande protein, kött, fisk, ägg, mjölkprodukter etc. Lättätet är också en fördel, lycka till!

18:29, 15 September 2015

Jenny : hej! Efter en träning eller prestation brukar jag oftast inte äta då jag tänker att man istället kan tappa vikt genom detta. Är detta hälsosamt?

Jennie Nyenvik : Hej Jessica
Tränar du är det självklart att du ska äta någonting efteråt, risken är annars att du blir sjuk. Bättre att dra ner lite på frukosten/lunchen/middagen och resterande måltider.

18:30, 15 September 2015

Vardagspuls: Din fråga kommer att publiceras här i chatten så snart dietisten hinner svara på den! :)

18:31, 15 September 2015

Sofie: Hej! Jag skulle vilja ha tips på vad jag bör äta efter träning? Tränar innebandy 3 dagar i veckan och fystränar 2 dagar i veckan. Som laktosintolerant och student är det dyrt med exempelvis kvarg. Tack på förhand!

Jennie Nyenvik : Hej Sofie
Mjölk, yoghurt, ägg samt en frukt eller macka till detta. Som student är det perfekt att göra gröt eller Nikkalouktasoppa, testa det!

18:32, 15 September 2015

Jona: Tränar varannan dag riktigt hårda pass och kör explosivt tar också tillskott som bcaa,kreatin och efter träning tar jag protein, men när det kommer till mat vet jag inte hur jag ska fördela det på rätt sätt och vad som är bra att äta för att bygga muskler, har du några bra tips? :)

Jennie Nyenvik : Hej Jona
Tillskott är den enkla vägen, mat den goda :) Det du tar i form av tillskott hittar man i maten, främst i sproteinet. Se till att varje mål du äter består av kött, fisk, ägg, bönor eller någon slags mjölkprodukt. Särskilt efter träning ska du äta ett återhämtningsmål, kasnke ett stort glas lättmjöllk och en banan. Sedan till det viktigaste, att äta mycket mat ofta, en förutsättning för att bygga muskler!

18:35, 15 September 2015

Hanna: Kan du ge fler bra exempel på vad man kan äta innan och efter träning? Har nyligen kommit igång med att träna men får inte in rutinen att äta lagom innan eller något bra efter. Tack för all inspo!

Jennie Nyenvik : Hej Hanna, lite kort:
INNAN: macka med kokt ägg och en frukt
Tallrik yoghurt med müsli och bär
Omelett med skinka/svamp + en knäckemacka
Kall pannkaka med keso + banan
EFTER träning
Mjölk och banan
drickyoghurt
macka med keso eller skinka
Recoverydryck
kvarg och en frukt

Lycka till!

18:37, 15 September 2015

Mikael: Om man är lite överviktig vad för mat skall man äta då ?

Jennie Nyenvik : Hej Mikael, försök att få i dig protein (kött, fisk, ägg, bönor, yoghurt, keso) och minst en stor näve grova grönsaker (morot, vitkål, broccoli, paprika) vid varje måltid.

18:38, 15 September 2015

Josefine: Hejsan, lite vilda diskussioner här hemma! Hur mycket avokado är okej att äta i veckan? Blandar det ofta i smoothies! Även om det är nyttigt, för mycket bra fett är väl ändå inte bra? Och är det okej att äta mer avokado om man tränar mycket?

Jennie Nyenvik : Hej Josefine
Avokado är nyttigt, ät gärna 1 per dag (du kan äta mer men det är ju bra med variation). Å tränar du mycket för du av med mer energi och kan således äta mer avokado men som sagt variation förnöjer!

18:41, 15 September 2015

Polly: Vad ska jag äta för protein efter träning när jag inte tål mjölk produkter som är proteinrika?

Jennie Nyenvik : Hej Polly, antar att du inte tål mjöllkproteinet. Annars kan du gärna välja de laktosfria alternativet. Om inte så är det ägg, skinka, eller kanske sojavarianterna på mjölk som gäller!

18:43, 15 September 2015

Vardagspuls: Nu stänger vi chatten för ikväll. Tack för alla era frågor!

18:49, 15 September 2015

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”