Dietisten: ”Tillsatser kan vara helt naturligt”

Hela chatten

Vad är egentligen tillsatser och finns det bra och dåliga tillsatser? Och varför behövs det överhuvud taget? Dietisten Maria Nygårds svarar på tittarfrågor.

Publicerad 2015-11-24 | Vardagspuls

Vardagspuls: Finns det bra och dåliga tillsatser? Vad står egentligen E-nummer för? Och vad ska man äta för att få i sig så tillsatsfri mat som möjligt? Ställ din fråga till dietisten Maria Nygårds här. Din fråga kommer att publiceras så snart den blivit besvarad.

14:10, 24 November 2015

Peder: Hur skiljer man på kemiska och naturliga tillsatser i affären?

Maria Nygårds, dietist: Genom att läsa ingrediensförteckningen kan man inte se om en tillsats är syntetisk eller inte. Det man kan göra är att gå in på tillsatsappen och läsa mer om hur tillsatsen är framtagen. En del tillsaser kan både vara syntetiska och naturliga.

17:53, 24 November 2015

Mirjam: Hur farligt är karamellfärg? Är ju ett färgämne?

Maria Nygårds, dietist:
Maria Nygårds, dietist
Karamellfärg är inte farligt och ofta är det inte så stora mängder som används.

17:54, 24 November 2015

Marie: Sökt i AppStore efter E-nummer guiden men den finns inte där. Hur hittar jag den ?

Vardagspuls: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.pugo.android.enummer&hl=sv


http://www.konsumentforeningenstockholm.se/Konsumentkollen/Guider/Tillsatsappen/

18:11, 24 November 2015

JK: Alla tål inte odlad lax!! Uppfödd på onaturligt sätt

18:11, 24 November 2015

anna: Varför behövs tillsatser överhuvudtaget? Det behövde man ju inte förr i tiden. Om det är bra råvaror så borde det väl räcka?

Maria Nygårds, dietist: Bra fråga! TIllsatser som du skriver behövdes inte tidigare. Då konserverade man till exempel med hjälp av salt och syrade grönsaker. Så nej, tillsatser skulle inte behövas, men får användas för att påverka konsistensen, hållbarheten, färg och smak.
Använder du rena råvaror så slipper du tillsatser.

18:12, 24 November 2015

Sandra: Finns det vegetarisk gelatin? Gelatin kommer ju från grisar o gelatin finns i marshmallows. Tänker på alla dessa muslimer dom inte äter gris kött.

Maria Nygårds, dietist: Hej Sandra,
ja det finns vegetarisk gelatin. Agar som är en typ av alg som får användas istället.

18:16, 24 November 2015

Sandra: Stämmer det att zoo godiset är gjort på döda löss?

Maria Nygårds, dietist: Ett av de färgämen som får användas kommer från en typ av röda löss, så ja det kan stämma.

18:17, 24 November 2015

Adrian: Hej! Varför är det ett skräckexempel när det innehåller många ingredienser? Vad är det som är farligt med det?

Maria Nygårds, dietist: Hej Adrian, jag uttryckte mig slarvigt. Många ingredienser i sig är inte farligt.

18:19, 24 November 2015

Monica: Hej har läst att citronsyra tillverkas av mögel, stämmer det och hur kan man få producenterna att sluta använda den så ofta? Är det så att man får värre pollenallergi av detta?

Maria Nygårds, dietist: Hej Monica, det stämmer som du säger. Det mesta av citronsyra produceras av mögel. Genom att kontakta producenterna kan man påverka. Citronsyra som du säkert vet finns naturligt citrusprodukter. En del upplever att deras allergi blir mildare när de väljer bort citronsyra.

18:22, 24 November 2015

Jen: Det SKA vara salt MED jod! Viktigt för sköldkörtelns funktion som reglerar ämnesomsättningen!

18:23, 24 November 2015

Mona karlsson: Citronsyra finns oäkta har jag hört som är allergiframkallande stämmer det

Maria Nygårds, dietist: Hej Mona, det som kan kallas oäkta citronsyra produceras av mögel och kommer inte från citrusfrukter. En del upplever att deras allergi blir mildare när de väljer bort citronsyra.

18:23, 24 November 2015

Vardagspuls: Din fråga kommer att publiceras så snart den blivit besvarad.

18:26, 24 November 2015

Caroline: Varför skriver ni att citronsyra E330 är ett naturligt ämne? Det framställs kemiskt med hjälp av svartmögel och är långt ifrån naturligt idag.

Maria Nygårds, dietist: Hej Caroline, citronsyra kan komma både från citrusfrukter men det som ofta ingår som tillsats är ofta producerat från mögel, precis som du skriver.

18:26, 24 November 2015

Emma: Skinka man köper i charken är det fritt från tillsatser eller hur ska man veta vilka tillsatser som finns i? Innehåller chark skinka mindre tillsatser än förpackad skinka?

Maria Nygårds, dietist: Hej Emma, skinka innhåller ofta tillsatsen nitrit oavsett om du köper den förpackad eller över disk. Om man vill undvika tillsatser i julen skinka föreslår jag att du väljer KRAV-märkt skinka.

18:34, 24 November 2015

Britt-Marie: jag har hört att E-tillsatser är canserframkallande,du nämnde inget om det.Hur är det med det egentligen?

Maria Nygårds, dietist: Hej Britt-Marie, de stämmer att vissa tillsatser kan vara cancerframkallande enligt djurstudier. Tex nitrit som finns i chark för att förhindra bakterietillväxt och för att få en rosa färg kan omvandlas i vår kropp till ämnen som skulle kunna bidra till cancer. Enligt Livmedelsverket bör man just minska på intaget av chark och rött kött till max 500 gram per dag. För mer info om varje tillsats föreslår jag att du tittar i Ingrediensappen eller gå in på Livsmedelsverkets eller Äkta varas hemsida.

18:39, 24 November 2015

Hanna: Kommer inte alla frågor med? Jag skickade innan en fråga om den odlade laxen ni använder i dagens program. Jag har hört att den odlade laxen inte är bra att äta pga. deras foder de blir matade med under uppväxten? Är det sant?

Vardagspuls: Hej, Maria Nygårds försöker svara på så mga frågor som möjligt, men tyvärr hinns inte alla med. Din fråga kommer att publiceras i chatten om den hinner besvaras.

18:41, 24 November 2015

Christine: Det man ska komma ihåg är att ja, forskning pågår men det finns också mycket forskning som är gjord som inte visar att de e-nr som används är skadliga för oss i de mängder som tillsätts i livsmedel. Det är strikt reglerat hur mycket som får användas och med en mycket stor säkerhetsmarginal. Tycker man blev väldigt avskräckt från tillsatser från programmet. Det finns mycket andra saker som vi borde undvika istället för tillsatser, som mättat fett, rött, kött och salt etc.

18:41, 24 November 2015

Helena: Hörde just nu att någon skrivit i chatten att inte använda jod i salt. Det är helt felaktigt, vi behöver jod som endast finns i salt. Jod behövs för att sköldkörteln skall fungera och vi inte skall drabbas av struma. Jag har haft fler patienter som drabbats av låga sköldkörtelvärden på grund av att de bytt ut jodberikat salt mot jod utan salt. Se även länken nedan som är det allmänt vedertagna gällande salt och jod. http://www.1177.se/Stockholm/Tema/Halsa/Mat-och-naring/Halsosamma-matrad/Salt---men-inte-pa-allt1/

18:42, 24 November 2015

Sandra: Vissa säger att man kan få cancer av allt

18:42, 24 November 2015

Erik: Hej! Hur är dett med kött. Ex kedjornas egna märken, (typ garant, ica basic etc) är det mycket tillsatser?

Maria Nygårds, dietist: Hej Erik, om det är rent kött ska de inte innehålla några tillsatser. Om det ingår tillsatser så måste de stå deklarerat. Du kan också fråga personalen i butiken som bör kunna hjälpa.

18:45, 24 November 2015

Anders: Har inte konserveringsmedel en negativ påverkan på vår naturliga bakterieflora i tarmen?

Maria Nygårds, dietist: Hej Anders, det finns en generell misstanke om att konserveringsämnen skulle kunna påverka tarmens bakterieflora negativt, men det finns ännu inga belägg att det skulle vara så i praktiken.

07:56, 25 November 2015

Olli L’s: Ska inte alla allergener i ett livsmedel stå med versaler i en innehållsförteckning? (sedan 13 dec 2014) Såsom vetmjöl (gluten), soja, vallmofrön, mjölk, ägg etc.

Maria Nygårds, dietist: Hej Olli, det stämmer att allergener måste märkas ut. Antingen med versaler, med fet text eller på något annt vis som gör att konsumenten lätt kan se vilken allergen det gäller. Skulle det vara en allergen i en tillsats så måste även den skrivas ut tydligt.

07:59, 25 November 2015

Axel: Vad heter appen där man kan få koll på dom olika e-ämnena?

Maria Nygårds, dietist: Hej Axel, appen heter Tillsatsappen.

08:09, 25 November 2015

anna: Varför behövs tillsatser överhuvudtaget? Det behövde man ju inte förr i tiden. Om det är bra råvaror så borde det väl räcka?

Maria Nygårds, dietist: Hej Anna, visst är det så kan man tycka.
Men många har blivit vana att saker ska ha en viss färg, konsistens och hållbarhet. Det är bra att frågan ställs, det gör också att industrin ser över vilka tillsatser som verkligen behövs.

08:20, 25 November 2015

Emmy : Finns det några tillsatser som innehåller gluten? Nyligen konstaterat glutenintolerans och jag tycker det är rena djungeln där ute :) tacksam för svar.

Maria Nygårds, dietist: Hej Emmy, när det gäller tillsatser så finns det inte gluten i några E-nummer. Den enda tillsats som möjligen skulle kunna innehålla spår av gluten är modifierad stärkelse. Ursprunget måste alltid anges, så om den modifierade stärkelsen är framställd av vete så måste detta stå i ingrediensförteckningen. Till exempel: modifierad stärkelse (av vete). Skulle den modifierade stärkelsen vara framställd av majs eller annan naturligt glutenfri råvara behöver inte ursprunget anges.

08:25, 25 November 2015

Ingwor : Salta julskinkan själv utan tillsatser. lägg den osaltade skinkan i grovkornigt hushållssalt UTAN JOD. Blir gråare i färgen men mycket godare o nyttigare.

12:02, 25 November 2015