Dietisten: ”Tillsatser kan vara helt naturligt”

Hela chatten

Vad är egentligen tillsatser och finns det bra och dåliga tillsatser? Och varför behövs det överhuvud taget? Dietisten Maria Nygårds svarar på tittarfrågor.

Publicerad 2015-11-24 | Vardagspuls

Vardagspuls: Finns det bra och dåliga tillsatser? Vad står egentligen E-nummer för? Och vad ska man äta för att få i sig så tillsatsfri mat som möjligt? Ställ din fråga till dietisten Maria Nygårds här. Din fråga kommer att publiceras så snart den blivit besvarad.

14:10, 24 November 2015

Peder: Hur skiljer man på kemiska och naturliga tillsatser i affären?

Maria Nygårds, dietist: Genom att läsa ingrediensförteckningen kan man inte se om en tillsats är syntetisk eller inte. Det man kan göra är att gå in på tillsatsappen och läsa mer om hur tillsatsen är framtagen. En del tillsaser kan både vara syntetiska och naturliga.

17:53, 24 November 2015

Mirjam: Hur farligt är karamellfärg? Är ju ett färgämne?

Maria Nygårds, dietist:
Maria Nygårds, dietist
Karamellfärg är inte farligt och ofta är det inte så stora mängder som används.

17:54, 24 November 2015

Marie: Sökt i AppStore efter E-nummer guiden men den finns inte där. Hur hittar jag den ?

Vardagspuls: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.pugo.android.enummer&hl=sv


http://www.konsumentforeningenstockholm.se/Konsumentkollen/Guider/Tillsatsappen/

18:11, 24 November 2015

JK: Alla tål inte odlad lax!! Uppfödd på onaturligt sätt

18:11, 24 November 2015

anna: Varför behövs tillsatser överhuvudtaget? Det behövde man ju inte förr i tiden. Om det är bra råvaror så borde det väl räcka?

Maria Nygårds, dietist: Bra fråga! TIllsatser som du skriver behövdes inte tidigare. Då konserverade man till exempel med hjälp av salt och syrade grönsaker. Så nej, tillsatser skulle inte behövas, men får användas för att påverka konsistensen, hållbarheten, färg och smak.
Använder du rena råvaror så slipper du tillsatser.

18:12, 24 November 2015

Sandra: Finns det vegetarisk gelatin? Gelatin kommer ju från grisar o gelatin finns i marshmallows. Tänker på alla dessa muslimer dom inte äter gris kött.

Maria Nygårds, dietist: Hej Sandra,
ja det finns vegetarisk gelatin. Agar som är en typ av alg som får användas istället.

18:16, 24 November 2015

Sandra: Stämmer det att zoo godiset är gjort på döda löss?

Maria Nygårds, dietist: Ett av de färgämen som får användas kommer från en typ av röda löss, så ja det kan stämma.

18:17, 24 November 2015

Adrian: Hej! Varför är det ett skräckexempel när det innehåller många ingredienser? Vad är det som är farligt med det?

Maria Nygårds, dietist: Hej Adrian, jag uttryckte mig slarvigt. Många ingredienser i sig är inte farligt.

18:19, 24 November 2015

Monica: Hej har läst att citronsyra tillverkas av mögel, stämmer det och hur kan man få producenterna att sluta använda den så ofta? Är det så att man får värre pollenallergi av detta?

Maria Nygårds, dietist: Hej Monica, det stämmer som du säger. Det mesta av citronsyra produceras av mögel. Genom att kontakta producenterna kan man påverka. Citronsyra som du säkert vet finns naturligt citrusprodukter. En del upplever att deras allergi blir mildare när de väljer bort citronsyra.

18:22, 24 November 2015

Jen: Det SKA vara salt MED jod! Viktigt för sköldkörtelns funktion som reglerar ämnesomsättningen!

18:23, 24 November 2015

Mona karlsson: Citronsyra finns oäkta har jag hört som är allergiframkallande stämmer det

Maria Nygårds, dietist: Hej Mona, det som kan kallas oäkta citronsyra produceras av mögel och kommer inte från citrusfrukter. En del upplever att deras allergi blir mildare när de väljer bort citronsyra.

18:23, 24 November 2015

Vardagspuls: Din fråga kommer att publiceras så snart den blivit besvarad.

18:26, 24 November 2015

Caroline: Varför skriver ni att citronsyra E330 är ett naturligt ämne? Det framställs kemiskt med hjälp av svartmögel och är långt ifrån naturligt idag.

Maria Nygårds, dietist: Hej Caroline, citronsyra kan komma både från citrusfrukter men det som ofta ingår som tillsats är ofta producerat från mögel, precis som du skriver.

18:26, 24 November 2015

Emma: Skinka man köper i charken är det fritt från tillsatser eller hur ska man veta vilka tillsatser som finns i? Innehåller chark skinka mindre tillsatser än förpackad skinka?

Maria Nygårds, dietist: Hej Emma, skinka innhåller ofta tillsatsen nitrit oavsett om du köper den förpackad eller över disk. Om man vill undvika tillsatser i julen skinka föreslår jag att du väljer KRAV-märkt skinka.

18:34, 24 November 2015

Britt-Marie: jag har hört att E-tillsatser är canserframkallande,du nämnde inget om det.Hur är det med det egentligen?

Maria Nygårds, dietist: Hej Britt-Marie, de stämmer att vissa tillsatser kan vara cancerframkallande enligt djurstudier. Tex nitrit som finns i chark för att förhindra bakterietillväxt och för att få en rosa färg kan omvandlas i vår kropp till ämnen som skulle kunna bidra till cancer. Enligt Livmedelsverket bör man just minska på intaget av chark och rött kött till max 500 gram per dag. För mer info om varje tillsats föreslår jag att du tittar i Ingrediensappen eller gå in på Livsmedelsverkets eller Äkta varas hemsida.

18:39, 24 November 2015

Hanna: Kommer inte alla frågor med? Jag skickade innan en fråga om den odlade laxen ni använder i dagens program. Jag har hört att den odlade laxen inte är bra att äta pga. deras foder de blir matade med under uppväxten? Är det sant?

Vardagspuls: Hej, Maria Nygårds försöker svara på så mga frågor som möjligt, men tyvärr hinns inte alla med. Din fråga kommer att publiceras i chatten om den hinner besvaras.

18:41, 24 November 2015

Christine: Det man ska komma ihåg är att ja, forskning pågår men det finns också mycket forskning som är gjord som inte visar att de e-nr som används är skadliga för oss i de mängder som tillsätts i livsmedel. Det är strikt reglerat hur mycket som får användas och med en mycket stor säkerhetsmarginal. Tycker man blev väldigt avskräckt från tillsatser från programmet. Det finns mycket andra saker som vi borde undvika istället för tillsatser, som mättat fett, rött, kött och salt etc.

18:41, 24 November 2015

Helena: Hörde just nu att någon skrivit i chatten att inte använda jod i salt. Det är helt felaktigt, vi behöver jod som endast finns i salt. Jod behövs för att sköldkörteln skall fungera och vi inte skall drabbas av struma. Jag har haft fler patienter som drabbats av låga sköldkörtelvärden på grund av att de bytt ut jodberikat salt mot jod utan salt. Se även länken nedan som är det allmänt vedertagna gällande salt och jod. http://www.1177.se/Stockholm/Tema/Halsa/Mat-och-naring/Halsosamma-matrad/Salt---men-inte-pa-allt1/

18:42, 24 November 2015

Sandra: Vissa säger att man kan få cancer av allt

18:42, 24 November 2015

Erik: Hej! Hur är dett med kött. Ex kedjornas egna märken, (typ garant, ica basic etc) är det mycket tillsatser?

Maria Nygårds, dietist: Hej Erik, om det är rent kött ska de inte innehålla några tillsatser. Om det ingår tillsatser så måste de stå deklarerat. Du kan också fråga personalen i butiken som bör kunna hjälpa.

18:45, 24 November 2015

Anders: Har inte konserveringsmedel en negativ påverkan på vår naturliga bakterieflora i tarmen?

Maria Nygårds, dietist: Hej Anders, det finns en generell misstanke om att konserveringsämnen skulle kunna påverka tarmens bakterieflora negativt, men det finns ännu inga belägg att det skulle vara så i praktiken.

07:56, 25 November 2015

Olli L’s: Ska inte alla allergener i ett livsmedel stå med versaler i en innehållsförteckning? (sedan 13 dec 2014) Såsom vetmjöl (gluten), soja, vallmofrön, mjölk, ägg etc.

Maria Nygårds, dietist: Hej Olli, det stämmer att allergener måste märkas ut. Antingen med versaler, med fet text eller på något annt vis som gör att konsumenten lätt kan se vilken allergen det gäller. Skulle det vara en allergen i en tillsats så måste även den skrivas ut tydligt.

07:59, 25 November 2015

Axel: Vad heter appen där man kan få koll på dom olika e-ämnena?

Maria Nygårds, dietist: Hej Axel, appen heter Tillsatsappen.

08:09, 25 November 2015

anna: Varför behövs tillsatser överhuvudtaget? Det behövde man ju inte förr i tiden. Om det är bra råvaror så borde det väl räcka?

Maria Nygårds, dietist: Hej Anna, visst är det så kan man tycka.
Men många har blivit vana att saker ska ha en viss färg, konsistens och hållbarhet. Det är bra att frågan ställs, det gör också att industrin ser över vilka tillsatser som verkligen behövs.

08:20, 25 November 2015

Emmy : Finns det några tillsatser som innehåller gluten? Nyligen konstaterat glutenintolerans och jag tycker det är rena djungeln där ute :) tacksam för svar.

Maria Nygårds, dietist: Hej Emmy, när det gäller tillsatser så finns det inte gluten i några E-nummer. Den enda tillsats som möjligen skulle kunna innehålla spår av gluten är modifierad stärkelse. Ursprunget måste alltid anges, så om den modifierade stärkelsen är framställd av vete så måste detta stå i ingrediensförteckningen. Till exempel: modifierad stärkelse (av vete). Skulle den modifierade stärkelsen vara framställd av majs eller annan naturligt glutenfri råvara behöver inte ursprunget anges.

08:25, 25 November 2015

Ingwor : Salta julskinkan själv utan tillsatser. lägg den osaltade skinkan i grovkornigt hushållssalt UTAN JOD. Blir gråare i färgen men mycket godare o nyttigare.

12:02, 25 November 2015

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”