Fibromyalgi innebär att du har symptom som värk i muskler och leder och att du känner dig trött Bild: Mostphotos

”Stress påverkar framför allt nacken”

Sjukgymnasten Jessica Parnevik Muth svarar på frågor

Sjukgymnasten Jessica Parnevik Muth svarar på tittarnas frågor om värk i rygg och nacke. På grund av ett tekniskt fel hann hon inte svara på fler frågor.

Publicerad 2015-11-30 | Vardagspuls

Vardagspuls: I kväll får vi besök av sjukgymnasten Jessica Parnevik Muth som är specieliserad på biomekanik och hur våra leder och muskler samverkar. Ställ dina frågor om värk nu!

17:40, 30 November 2015

Fredrica: Du säger att ryggont kan bero på stela höfter. Kan det vara tvärtom, att höftont beror på problem med ryggen?

Jessica Parnevik Muth, sjukgymnast: Hej Jag har även sett tvärtom.

18:22, 30 November 2015

Magnus Langley: Verkar grymt!! Måste jag köra!

18:22, 30 November 2015

Vardagspuls: Fortsätt gärna fråga. Jessica kommer att svara på era frågor så snart hon kan!

18:31, 30 November 2015

Maria: Jag går på mediyoga och tyckte att dina rörelser påminde om det. Vad säger du om yoga som "vapen" mot rygg och nackvärk? Min andra fråga är om stress kan visa sig i stela höfter?

Jessica Parnevik Muth, sjukgymnast: Yoga är mkt bra för många men en del är redan rörliga och behöver mer stryrka. Stress har jag sett påverka ffa nacken bröstryggen. Har inte kopplat det till höfterna

18:31, 30 November 2015

Daniel: Hej! Jag har haft problem med ett diskbråck sen i somras och gått på starka mediciner. Men nu är det bättre och jag vill gärna komma igång med lite övningar nu. Har du några tips på hur man kommer igång bäst?

Jessica Parnevik Muth, sjukgymnast: Prova övningarna jag visade i TV men var försiktigt med diagonal-övningen.

18:33, 30 November 2015

Caroline: Hej! Jag är en kvinna på 27 år och har 3 barn. I ett års tid nu har jag lidit av såna smärtor i nacken som går vidare upp i huvudet. Har träffat läkare, sjukgymnaster, naprapat och kiropraktor många gånger. Även gjort en MR på nacken. Är en gammal dansare och är väldigt överrörlig i alla leder. Knä har hoppat ur led även tummarna. Sjukgymnasten gjorde nåt test för sjukdomen EDS och jag uppfyllde dom. Men bara i överrörlighetstesterna så har inte fått diagnosen Men till frågan, ingen kan säga vad som är fel eller vad jag ska göra ? Har ont dagligen i nacken.

Jessica Parnevik Muth, sjukgymnast: Jag önskar jag kunde svara på det men det är svårt att göra utan att ha undersökt dig. Om du är väldigt rörlig så kanske det är just statbilitetsövningar du ska göra.

18:40, 30 November 2015

Peter: Jag har en inflammation i skuldran. Ska jag inte röra den alls tills svullnaden gått ner?

Jessica Parnevik Muth, sjukgymnast: Det är bra att röra sig. Det kan vara stram i muskulaturen kring skulderbladet och behöver få hjälp med det.

18:42, 30 November 2015

Ewa: Hur kan man öva upp rörligheten i höfter?

Jessica Parnevik Muth, sjukgymnast: Övningarna jag visade i TV kan hjälpa men för att svara på frågan vilka som är bäst för just dig måste en 1080MAP analys göras.

18:43, 30 November 2015

Vardagspuls: Tack för alla frågor! Vi ber om ursäkt för att vår expert hann svara på så få frågor i kvällens chatt. Det var inte hennes fel, vi hade oväntade tekniska bekymmer. Förhoppningsvis kan vi besvara fler frågor på vardagspuls.se längre fram.

19:07, 30 November 2015