Mia testade ljusterapi – kan det funka mot höstdepp?

”Hur vet man om man bara är trött eller om det är en depression”

Chatt med läkaren om vinterdepression

Funkar ljusterapi? Kan man lagra D-vitamin? Är det normalt att äta antidepressiva läkemedel varje vinter? Och hur vet man om man bara är trött eller om det verkligen är en depression? Läkaren Anders Hansen svarar på tittarfrågor om höstdepression.

Publicerad 2015-11-05 | Vardagspuls

Vardagspuls: Vad kan man göra för att förebygga höstdepression och finns det något som underlättar i vardagen under de mörka vintermånaderna? Ställ din fråga till läkaren Anders Hansen här. Din fråga kommer att publiceras i chatten så snart den blivit besvarad.

15:14, 5 November 2015

becca: Hur vet man om man bara är trött av mörkret eller om det är en depression? När ska man söka hjälp?

Anders Hansen, läkare: Hej!

Jättebra fråga. Många blir ju trötta på hösten men man räknar med att 3-5 procent av alla får så stora besvär att det är en depression. Man ska ha mått dåligt flera veckor och det ska påverka ens liv. Mitt tips är att du söker till husläkaren så kan han/hon avgöra om man ska ha behandling.

17:57, 5 November 2015

Anne: Hej! Jag tänder massor av ljus och kryper upp i soffan med en bra bok och gott Te. Det får mig att må bra under mörka höstkvällar.

18:06, 5 November 2015

Maria: Jag har valt bort Facebook i mitt liv men vill ändå ge ett tips på vad man kan pyssla med i höstmörkret så därför dyker jag upp här. Jag varvar tung styrketräning på gymmet med att "finpilla" i en målarbok för vuxna som jag fick av min dotter häromveckan. Suverän kombo enligt mig!

18:07, 5 November 2015

Anita: Hej! Vad är det som händer i hjärnan när man får en depression?

Anders Hansen, läkare: Hej!

När det gäller höstdepression så vet man inte det säkert men förmodligen spelar ett hormon som heter Melatonin en viktig roll. Det reglerar vakenhet och sömn och hjärnan producerar mycket melatonin om det är mörkt. Melatonin påverkar också hur vi mår.

För depressioner generellt så tycks tycks ämnen som dopamin, serotonin och noradrenalin i hjärnan vara viktiga. En del tror att nybildningen av hjärnceller är påverkad vid depressioner men det är väldigt mycket vi inte vet.

18:18, 5 November 2015

Nyfiken: Kan höstdepression bero på annat än brist på ljus eller melatonin? Har en vännina som säger att det kan bero på allergi?

Anders Hansen, läkare: Ja, det kan absolut bero på andra faktorer. Det bästa är att söka husläkaren så kan man utesluta att det är något annat.

18:19, 5 November 2015

Ulla-Carin: Jag hade höstdepression för några är sedan. Fick tabletter som jag inte mådde bra av. Började tänka annorlunda. Är mycket ute o reser och utomlands är folk alltid så fascinerade av det nordiska mörkret så jag började se mörkret som något spännande och fascinerande att leva i. Detta har gjort att jag sedan dess (flera år nu) inte känt av någon höstdepp alls.

18:21, 5 November 2015

Cherin: Det är väl inte bara ljus som påverkar måendet - jag tränar ju och är ute och promenerar eller springer lite på kvällar och det blir ju mörkt snabbt. Men skulle det vara bättre att träna i ljuset?

Anders Hansen, läkare: Hej!

Bra poäng, ljuset är ju såklart inte det enda som påverkar hur vi mår och vissa påverkas inte alls av mörkret medan andra får det väldigt jobbigt. Träning är jätteviktigt för måendet, man ska absolut försöka prioritera att träna ute i dagsljus om det går att få till rent praktiskt.

18:21, 5 November 2015

jocke: Hur kan det komma sej att jag alltid blir lugn på hösten när sommarens stress är över. Hösten för mej är fantastisk tid, ro lugn och tid för eftertanke.

18:23, 5 November 2015

Anna: Hur kan husläkaren hjälpa och vad behöver hen veta? vilka undersökningar behövs göras?

Anders Hansen, läkare: Husläkaren brukar ta en rad bldoprover för att se om man hittar något som kan förklara depressionen/tröttheten. Han/hon kommer fråga om mående, sömn, aptit, koncentration och liknande. Depression är en diagnos som sätts utifrån symptom, alltså vilka besvär man har, och inte utifrån en röntgenundersökning eller blodprov.

18:24, 5 November 2015

Nisse: Kan man lagra upp D-vitamin om man till exempel skulle åka på solsemester i en vecka?

Anders Hansen, läkare: Hej!

Det lagras i fettväv men om du äter D-vitamin tillskott och ska åka bort så ta med dig tabletter istälelt för att öka stor dos dagarna innan du åker.

18:25, 5 November 2015

Peter: Hej, har en väninna som alltid måste ta antidepressiva på höst/vinter. Är detta vanligt och går det att klara sig utan med bra kost kanske?

Anders Hansen, läkare: Det är inte ovanligt, vissa människor är enormt känsliga för mörkret. Att behandla depression med kost vågar jag inte svara på, det som däremot har bevisad effekt mot depression är träning. Det är lika effektivt som antidepressiv medicin men det krävs att man tränar tre gånger per vecka, 45 minuter per gång. Det räcker inte med att promenera, man måste springa (eller motsvarande ansträning) och det är naturligtvis svårt att vara så aktiv om man är deprimerad.

18:29, 5 November 2015

Vardagspuls: Din fråga kommer att publiceras i chatten så snart den blivit besvarad.

18:30, 5 November 2015

Ledsen utan krafter: När jag kommer hem vid 17- tiden, så orkar jag bara det nödvändigaste, dvs mat och disk. Sen ör jag då trött och frusen att jag däckar i soffan. Finns det något sätt att bli pigg. Jag vill så gärna orka göra saker på kvällen, baka, läsa, träna, umgås, men drt är svårt. finns det någon hjälp? Jag börjar alltid frysa när jag kommer hem, liksom innifrån, o har kall näsa. kan det vara något annet än depression?

Anders Hansen, läkare: Hej!

Det låter besvärligt. Är det bara så på hösten eller har det varit så en längre tid? Pröva att lägga 30-45 minuter på att promenera utomhus på lunchen varje dag, om det är nedstämdhet till följd av mörkret brukar det hjälpa. Oavsett det så rekommenderar jag dig defintivt att gå till husläkaren så hjälper de dig om det är så besvärligt som du beskriver.

18:36, 5 November 2015

Gunilla: Jag tar ljusbehandling med hjälp av dagslysrör, som ligger uppe på garderoben,nästan varje morgon. Utan det fungerar jag inte alls. Det blev klart bättre när jag fyllde på med D3-vitamin men det räcker inte. Så trist bara att vanliga vårdcentralen inte ville testa min D-nivå, så jag bytte till en privat. då fick jag klart att jag hade lyft D:et tillräckligt. Jag hade då tagit D-vitamin i höga doser i ca tre säsonger. Ljusbehandling har verkligen hjälp mig och jag förstår inte hur det kan sägas att det inte gör det. När jag lärde mig om SAD och noterade hur det var varje gång på hösten när jag blev grå och sen åkte utomlands (sooolen) så tog det ca 4 dygn tills jag hade fyllt på mina nivåer av serotonin. Tyvärr satt det ju inte i hela säsongen men klart bättre. Då började jag bearbeta sjukvården om hjälp. Efter några tappra försök där (ljusskärm på huvudet; ljusrum) så ordnade vi det själva hemma. Varför ska det vara så svårt att få det klart att det faktiskt hjälper med ljusterapi?

18:38, 5 November 2015

kostdoktorn.se: Kost har en enorm påverkan på din psykiska hälsa. Skippa socker och mjöl...

18:39, 5 November 2015

Annette M: Arbetar bara på natten, nu kommer ett halvår då jag inte ser dagsljus, mer än när jag är ledig....Några vitaminer eller andra tillskott du rekommenderar?

Anders Hansen, läkare: Det som har absolut bäst effekt är att du prioriterar att tillgodogöra dig så mycket dagsljus du bara kan. Se till att gå ut på lunchen eller när du kan, se det som en medicin! Vad gäller vitamintillskott så tycker jag bara du ska ta det om du har vitaminbrist, så gå i så fall och ta prover hos din husläkare.

18:39, 5 November 2015

Tobias: Min fråga är inte om höstdepression utan vanlig depression. Om man är behandlad för sin bi-polaritet med Lithionit men ändå får perioder av djup depression, får jag inte behandlas med antidepressiv medicin på grund utav min diagnos? Om det är så, varför?

Anders Hansen, läkare: Ofta är man försiktig med att ge antidepressiva vid bipolaritet, det man lägger till är istället en annan stämningsstabiliserande medicin om en enda medicin (t.ex Litium) inte räcker. Det här är dock något du måste ta med din psykiatriker, det är svårt att svara på generellt.

18:43, 5 November 2015

Gunilla: Måste nog ändå säga att ljuset så här års...inte räcker hur mycket en är ute...:-P Det kommer in genom atmosfären i alldeles för låg vinkel...

18:44, 5 November 2015

Gunilla: Kosten är klart viktig...Även Omega 3 vill jag påstå. Aldrig gluten eller socker heller!

18:44, 5 November 2015

B: Tack Vardagspuls för ännu en fantastisk kväll med er

18:46, 5 November 2015

Vardagspuls: Tack för alla era frågor! Nu stänger vi chatten för ikväll.

18:47, 5 November 2015

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”