Louise Hallin: ”Det äldre barnet behöver få tillbaka uppmärksamheten”

Hela chatten om syskonrivalitet

Psykoterapeuten Louise Hallin chattade med tittarna om syskonproblematik. Här kan du läsa hela chatten och se klippet från vardagspuls 16/9.

Publicerad 2015-09-16 | Vardagspuls

Vardagspuls: I kvällens program pratar vi syskonproblematik och vilken betydelse det har beroende på vilken ordning i syskonskaran man är född.
Välkommen att ställa din fråga till psykoterapeuten Louise Hallin redan nu. Din fråga kommer publiceras här i chatten så snart Louise hinner svara på den!
Dela också gärna med dig av dina egna erfarenheter i ämnet!

15:48, 16 September 2015

Den sämre brorsan: Min storebror har alltid varit smartare, mer framgångsrik och mer omtyckt än mig (även av våra föräldrar). Jag har i perioder känt mig helt osynlig bredvid honom även i vuxen ålder. När jag växte upp var jag rädd för att prata med honom för att jag trodde att han skulle tycka att jag var dum och ibland har jag faktiskt hatat honom för att jag behövt leva i hans skugga. Jag har gått i terapi men tycker inte att jag kommit någonstans. Jag vet att det inte är min brors fel att det är så här, han lever ju bara sitt liv, men han har inte precis gjort nåt för att underlätta för mig heller. I dag håller jag mig bara borta för att jag inte kan prata med honom. Vad ska jag göra?

Louise Hallin: Hej, det brukar vara så i relationen till storasyskon att man antingen drar sig tillbaka eller tar upp kampen och strävar efter att inte bara komma ikapp utan istället tom varva dem i duktighet och prestationer.
Ur den synpunkten har du valt det bästa som inte kräver så mkt som tävlandet.
Eftersom du har en så klar bild av situationen och är sårad och även låter som om du vill ngt annat skulle jag föreslå dig att söka upp en terapeut som du får förtroende för och frågar din bror om han kan tänka sig att komma med och berätta att du behöver det för att du längtar efter honom och för att distansen faktiskt gör dig ledsen. Tveka inta, våga utsätta dig. Kan bli fantastiskt.

17:42, 16 September 2015

Gunilla: Hej Louise, min son är 3 år äldre än min dotter- dom är 6 och 9 år gamla. Han vill aldrig leka med henne och dottern blir då jätteledsen och det blir bråk. hur ska jag göra för att försöka medla eller att de ska försöka möta varandra halvvägs?

Louise Hallin: Om detta har uppkommit i nutid så ärdet inte alls konstigt. Olika kön och verkligen en mkt turbulent utvecklingspsykologist period för båda gör att avståndet kan vara större än det ser ut.
Tala med båda om situationen var och en och låt de var o en för sig få berätta hur det känns och bekräfta sedan båda i deras upplevelser.
Därefter ska du avstå från att lösa åt dem men säga saker som att " ja nu är det på det här sättet just nu (underförstått inte för alltid) så hur vill du lösa detta ?"och sedan hålla ut och låta känslorna svalla till de hittar sin egen väg i detta. Dottern kanske kan få ta hem fler kompisar eller göra egna saker med ngn av er föräldrar osv.
De lär sig mer om det får värka fram på var och ens nivå.

17:48, 16 September 2015

Vardagspuls: Vad har du för erfarenhet av syskonrivalitet eller annan problemtik? Dela med dig av erfarenheter och tips här!

18:08, 16 September 2015

Ann: Vilka härliga ungar du intervjuade Mia, barn är så spontana och ärliga i sina svar.

Mia, Vardagspuls: Ja, visst är de bara bäst! "gnugga" är väl ett bra ord också ; )

18:10, 16 September 2015

ätstörd: Super att ta bort vågar från badhus! Borde inte finnas på gym heller. Att väga sig ska inte vara något man gör i ett kör!

18:13, 16 September 2015

Lina: Hej! Ska föräldrar välja sida då syskon bråkar?

Louise Hallin: Som jag sa så tycker jag att man ska avvakta o se hur allvarligt det blir men lita på att du rent känslomässigt vet när det går för långt och då går du in. I den stora känslostormen kan man inte prata och korrigera , bara sära och prata sen.

18:16, 16 September 2015

Susanna: Hej! Många bra råd du kommer med som är logiska:) Har syskonbarn på 2 och 1 år, den äldsta biter, slår och drar i håret den minsta. Hur skall man göra för att få stopp? Den lille är skräckslagen så fort dwn äldre kommer i närheten. Kanske är för liten ålder att svara på frågor.. tack på förhand :)

Louise Hallin: Det är ofta ett resultat av att föräldrarna inte riktigt klarat balansen mellan barnen. Det äldre barnet behöver få tillbaka sin arena av uppmärksamhet eftersom han inte förstår vad som hände när det kom en ny person som lade beslag på den. Så backa tillbaka och ta alla chanser att vara ensamma med honom och fylla på det han saknar så kommer hans aggressivitet att avta och han blir gladare.

18:20, 16 September 2015

Louise Hallin: Det är ofta ett resultat av att föräldrarna inte riktigt klarat balansen mellan barnen. Det äldre barnet behöver få tillbaka sin arena av uppmärksamhet eftersom han inte förstår vad som hände när det kom en ny person som lade beslag på den. Så backa tillbaka och ta alla chanser att vara ensamma med honom och fylla på det han saknar så kommer hans aggressivitet att avta och han blir gladare.

18:20, 16 September 2015

Lisa: Hej! Mina yngre vuxna systrar har fryst ut mig efter gräl. Jag har alltid känt att det funnits avundsjuka och rivalitet om föräldrarnas uppmärksamhet. Föräldrarna har alltid lagt sig i våra val och konflikter & valt sida. Nu lägger de över skulden på oss att vi inte kan vara sams.

18:22, 16 September 2015

jessica: hej vi i vår familj får snart tillökning har du nå bra tips på hur man ger de barn man redan har en bra relation till den nya bebisen som kommer? tex hur mycket man ska låta dom vara med och allt till bråk och olika konflikter osv och när de gäller svartsjuka och avundsjuka.

Louise Hallin: Ja behåll den stora uppmärksamheten på första barnet och var noga med att låta stora barnet närma sig det nya syskonet i helt egen takt. Om yttringar av ilska kommer så kan man bekräfta barnet genom att tex säga att jag vet att du tycker om din syster men att du också kan bli trött på henne ibland och så kan det få vara.

18:23, 16 September 2015

Vardagspuls: Din fråga kommer publiceras här i chatten så snart Louise hinner svara på den!

18:23, 16 September 2015

Mia, Vardagspuls: Många bra frågor till Louise! Hon svarar så mycket hon kan här bredvid och vi tar strax upp några frågor i programmt. Har ni ngt kul minne från uppväxten med era syskon?

18:24, 16 September 2015

Stora syster Sofia : Hej Jag har en lilla syster och vi har alltid bråkat, när vi var så å nu när vi är vuxna och har barn, ni slås vi inte utan jag blir alltid nedtryckt av min syster, varje gång vi träffas så blir jag hånad, får höra varför gör du så, var ser du ut så, har du gått upp i vikt, hur kan du äta det, hur kan du tänka så, hur äter du, du ljuger så kan det inte va, så kan du inte tycka, konstig du är osv, jag håller mig borta så mycket det går men vill ju vara endel av hennes barns liv, men det är plågsamt att alltid bli nedtryckt. Tycker du att man kan säga upp kontakten med sin syster ? Skulle aldrig umgås eller ta detta av någon annan ...

Louise Hallin: Ja det ska du absolut göra ngt åt.
Träffa henne och berätta att du helt har tröttnat på er situation, erbjud henne att gå till en familjeterapeut för att försöka hitta en balans men annars så kommer du att avstå från att umgås med stor sorg men att du inte kommer att ta mer "skit" så hon får fatta ett beslut.

18:26, 16 September 2015

Lillasyster: Hej Louise! Jag har 5 syskon. Under hela uppväxten fick vi själva hantera de flesta konflikter. Kan inte minnas att detta var något problem. Far och mor fanns alltid där. Att det fungerade berodde till stor del på att det var underförstått att de äldre bestämde. Detta var inget problem för mig som var nummer fem i syskonskaran. Såg nog upp till de äldre. Nu kommer jag till problemet vilket är att min äldsta bror tycker fortfarande att han är den som vet bäst. "Äldsta barnet". Till saken hör att vi alla syskon är mellan 60 och 72 år i dag. Beror hans agerande idag på att han alltid fick sin vilja igenom som barn? Vad tror du?

Louise Hallin: Det är högst troligt! Det kanske är på tiden att du med både humor och värme påpekar detta för honom och berätta att du har egna föräldrar (som han) och att han säkert har egna barn att ta hand om, med skratt förstås

18:28, 16 September 2015

Klinen: Våran son på 8 år klarar inte av att förlora i spel/fotboll mot sin äldre syster som är 12 år. Det börjar alltid bra när dem ska göra något tillsammans men sedan blir han riktigt sur/ arg. Hur ska man göra för att han inte ska bli så arg???

Louise Hallin: Han har nog tagit upp utmaningen att tävla för att komma ikapp storasysterns möjligheter. Ge honom extra stort utrymme var och en av er föräldrar, så blir han nog gladare

18:35, 16 September 2015

Cissi: Hej Louise, min snart 16åriga dotter (du var min barnmorska i Gamla Stan :-)) och min son 13,5 är ibland väldigt tighta men när min dotter blir arg så ger hon sig på brorsan med naglarna dvs gör honom illa genom att rivas och klösas. Hon är avundsjuk på sin bror, sin pappas nya tjej så pappa får inte träffa sin tjej när hon är hos pappa. Är detta en fas i hennes liv och hur ska jag tackla det här? Med vänlig hälsning Cissi

Louise Hallin: Oj, hon får under inga omständigheter anv fysiskt våld. Allt sitter säkert ihop så lös bristerna i pappas relation med henne så kan det nog bli mindre utagerande mot dig som hon uppenbarligen litar mkt på. Tack för hälsningen. Louise

18:39, 16 September 2015

Vardagspuls: Tack för alla era frågor! Nu stänger vi chatten för ikväll.

18:46, 16 September 2015

Läs även:
Äldre syskon banar väg för småsyskon

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”