Bild: Vardagspuls
 

”Skulle nån betygsätta mina barns utseende skulle jag bli galen”

Hela chatten med Mark och William

Hur ska vi kunna stoppa nätmobbningen? Mark Levengood och komikern William Spetz är engagerade i ett skolturnéprojekt inför Svenska hjältar-galan. I torsdagens program chattade de med tittarna och berättade bland annat vad de tycker om Facebooks planerade ”ogilla-knapp”.

Publicerad 2015-09-17 | Vardagspuls

Vardagspuls: Hur ska vi kunna stoppa nätmobbningen? Mark Levengood och komikern William Spetz är engagerade i ett skolturnéprojekt inför Svenska hjältar-galan. 

14:21, 17 September 2015

Felicia: Hur tror ni att vi ska kunna stoppa nätmobbning?

Mark Levengood: Otroligt bra fråga, och svår. Om tio år tror jag nätet är uppdelat i en anonym del, och en del där identiteten är verifierad, och så måste vi se till att barn och ungdomar håller sig till den delen där man inte kan gömma sig bakom anonymitet utan stå för vad man skriver. Vuxna med för den delen, vuxna är ju precis lika dumma i huvudet när de får vara anonyma.

17:43, 17 September 2015

Klara M: Vad tycker ni om att folk betygsätter varandras utseenden på ask.fm?

Mark Levengood: Låter otroligt dumt. Jag hade torskat och fått IG när jag var tonåring. Till all lycka var jag omgiven av människor som kunde förklara att utseendet lever sitt eget liv medan man formas till vuxen, och då är det bättre att fokusera på att bli en så bra människa som möjligt istället. Skulle någon betygsätta mina barns utseenden skulle de ju bli galet ledsna, och jag som förälder skulle bara bli galen. Riktigt galen.

17:49, 17 September 2015

anna: Hej, hur jobbar ni mot mobbning?

William Spetz: I höst så reser Svenska Hjältar ut i skolorna och pratar om civilkurage, mod och hur viktigt det är att ta hand om varandra - även på nätet. Vi hoppas på att unga ska känna sig mindre ensamma och att lärare ska bli utbildade i hur stort mobbning är, både i verkligheten och på internet. Kram på dig!

18:05, 17 September 2015

Willow: Det ska ju komma en ogilla-knapp på facebook nu. Vad tycker du om det? Tror du det kan leda till mer mobbning/sämre stämning på fb?

William Spetz: Jag har för mig att det blev bekräftat att de nekat denna knapp nyligen, men om det stämmer så tycker jag det är fruktansvärt. Det är så typiskt samhället att betoningen ska läggas på det negativa, och jag tycker det är onödigt. Och ja, absolut sämre stämning. Ogillar man något så får man väl kommentera. Låter ogenomtänkt. Hoppas det stoppas. Kram.

18:07, 17 September 2015

Bertil: Hur ska man som förälder agera om man är orolig att ens barn blir utsatt. Min 12-årige sob vill inte prata med mig när jag frågar.

Mark Levengood: Om din son är 12 och vill vara på nätet tycker jag att du som pappa ska ställa kravet att få veta vad som sker, vilka sajter han besöker etc. Man blir kanske i stunden inte populär som pappa, men i längden kan man undvika så mycket onödig smärta. Livet på nätet är ett spel med regler som de flesta 12-åringar inte behärskar.

18:07, 17 September 2015

Willow: Det ska ju komma en ogilla-knapp på facebook nu. Vad tycker du om det? Tror du det kan leda till mer mobbning/sämre stämning på fb?

Mark Levengood: Kan inte alls begripa vad ogilla-knappen ska vara till för. De som följer en på FB är ju i regel ens vänner. Varför skall ens vänner ogilla en eller saker man gör? Det är som en middagsgäst som säger "Din mat smakar verkligen vidrigt" till värden. Sånt kan man kansske tänka (en gång blev jag serverad fårtestiklar i gelé, då tänkte jag så), men inte säga.

18:11, 17 September 2015

Martin: Har någon av er skrivit något elakt på nätet nån gång som du sedan ångrat? Hur undviker man det?

William Spetz: Inte vad jag kommer på. Jag kan ha försvarat mig när någon sagt något dumt, med argument, men jag har aldrig varit taskig på eget bevåg. Det är så ologiskt. Kram.

18:16, 17 September 2015

Martin: Har någon av er skrivit något elakt på nätet nån gång som du sedan ångrat? Hur undviker man det?

Mark Levengood: Jag tror inte jag gjort det. Efter ett långt liv i media vet jag ju att det som uttrycks i "offentliga rum" aldrig går att ta tillbaka så är jag nog rätt försiktig. Även om man mot alla odds lyckas få bort det från från nätet så kan det ju leva kvar i folks hjärnor och värkande hjärtan.

18:18, 17 September 2015

Undrar: Några frågor jag undrar över: Hur många barn blir nätmobbade från 1-10? Vilka är det som mobbar? I vilken ålder sker mobbningen? Går det att stoppa

William Spetz: Jag har inga siffror, men jag vet att åldrarna bara går ner och ner. Ju yngre barn blir när de använder sociala medier, ju vanliga blir även nätmobbningen i den åldern. Barn näthatar oftast andra barn, och vuxna näthatar oftast andra vuxna. Det går att stoppa tror jag, med flera medel. Dels att göra det svårare för folk att vara anonyma och gömma sig bakom ett alias när de skickar idioti, dels att utbilda lärare, föräldrar och makthavare så att vuxenvärlden "kommer ikapp". Sedan tror jag att bara medvetandegöra och prata om det gör skillnad, att människor inte behöver känna sig ensamma i utsattheten. Kram!

18:34, 17 September 2015

Emma: Hur ska man säga ifrån utan att lägga skiten på sig själv, och vad ska man säga om kompisarna bara säger att man inte ska lägga sig i?

Mark Levengood: Du är inte en kompis om du inte lägger dig i. Om du tror att dina vänner gör sig skyldiga till nätmobbning måste du våga ta upp det med dem. Säger de då att du inte skall lägga dig i, så får du kanske skiten på dig, men om de fortsätter utveckla en mobbar-mentalitet så får de ett liv av skit.

18:36, 17 September 2015

Bigitta: Varför tror ni att de flesta som skriver elakt på nätet, inte säger det direkt till personen som blir utsatt? ''Även om det skulle kunna vara så att man vet vem personen var som skrev det''.

William Spetz: Jag tror att det är så mycket lättare att vara taskig på internet då man ofta erbjuds "möjligheten" att vara anonym, och på så sätt behöver en inte ta samma typ av ansvar som om man sagt det i verkligheten. Att skriva en anonym kommentar på Instagram är lättare än att skrika en kränkning ute på gatan. Kram.

18:37, 17 September 2015

Ida: vilket ansvar tycker du själva sidorna har för den mobbing som sker på dem? Jag tänker på t ex Facebook, aftonbladet.se och olika forum.

William Spetz: Jag tycker personligen att de har ett stort ansvar. Att erbjuda besökarna möjlighet att vara anonyma när de kommenterar och skriver är ofta en befrielse från alla typer av ansvar för det man säger, vilket jag tycker är fel. Man ska behöva stå för det man säger. Sedan är det viktigt att sajterna kollar och reglerar anmälningar, så saker tas bort om de är kränkande. Kram.

18:38, 17 September 2015

Bigitta: Varför tror ni att de flesta som skriver elakt på nätet, inte säger det direkt till personen som blir utsatt? ''Även om det skulle kunna vara så att man vet vem personen var som skrev det''.

Mark Levengood: Tror att jag-svaga människor använder anonymiteten som en ventil, för att lätta på sitt inre tryck och sin frustration. Det verkliga livet skrämmer och är svårt att styra, då kan det vara skönt att på nätet får vara tuff och hård och utöva kontroll.

18:39, 17 September 2015

Carina: Hej. Ni är så bra! Jag är nyfiken på länken ni pratade om för att ladda ner och visa i skolan, men jag hittar den inte? Kram

Vardagspuls: Hej Carina, vi kommer lägga ut all information i samband med att vi lägger ut hela chatten med Mark och William efter programmet. Ha det fint!

18:40, 17 September 2015

Emelie: När man säger skit till någon, då ska man nog ta och tänka på om man skulle klara av att göra det öga mot öga oxå!

18:40, 17 September 2015

Ida: vilket ansvar tycker du själva sidorna har för den mobbing som sker på dem? Jag tänker på t ex Facebook, aftonbladet.se och olika forum.

Mark Levengood: En effekt som skulle ge verkan är att tvinga de sidor där mobbing tillåts förekomma att betala skadestånd till offer.
Svider det i plånboken så skärper sig nog de ansvariga utgivarna, så simpel är vår värld.

18:41, 17 September 2015

19åring tjej : Hej jag har blivit mobbad sen dagis och upp till trean på gymnasuimet . Lärare och rektor har varit inblandat men det hjälper inte idioterna fortsätter fortfarande fast på ask.fm

Mark Levengood: Vad glad jag blir när du säger "idioterna". Då har du förstått att det inte är du som är problemet utan de. Nu är du nästan vuxen och verkar ha klarat dig och blivit klok och insiktsfull. Och idioterna sitter vid sin dator och låter hat pyra ut ur fingrarna mot tangenterna.
Du gick segrande ur den striden.

18:42, 17 September 2015

Ida igen: Vad skulle ni vilja säga till alla som mobbar på nätet om ni fick chansen att verkligen prata ut med dem? Hur ska man få dem att ta till sig?

William Spetz: Hej Ida!
Jag skulle vilja se till att förövarna får möta sina offer. Jag tror att det finns en disconnect hos näthatare, att man inte riktigt fattar hur mycket man faktiskt verkligt sårar någon, och att bara få föra ihop de två så att nätmobbaren får se hur deras ord på internet påverkat en annan människa känslomässigt, tror jag är något som skulle kunna få många att komma till insikt. Näthat är bara en förlängning av verkligt hat. Kram.

18:43, 17 September 2015

Jennipher 19år : Hej jag orkar inte mer för att jag tror att mina vänner snackar skit bakom min rygg. Vad ska jag göra ?

William Spetz: Hej!
Om du orkar, försök konfrontera dem. Berätta vad du känner, och se vad de har att säga. Om detta stämmer, sök dig till andra vänner. Du behöver inte de energislukarna. Du är inte skyldig dem att stanna, för att de har gjort något fel. Men försök lös problemet först genom att prata. Kram.

18:45, 17 September 2015

Jennipher 19år : Jag fattar inte varför folk ska mobbas för det är alltid dom som mår dåligt

18:48, 17 September 2015

Jennipher 19år : Tack för allt stöd ni skriver :)

18:48, 17 September 2015

Vardagspuls: Hej, tack för alla era frågor, nu stänger vi chatten för ikväll!

18:59, 17 September 2015

MER:

Chatt om mobbning med psykoterapeuten 

Mobbning – hit vänder du dig

App mot mobbning

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”