William och Mark Bild: Vardagspuls
 

”Skulle nån betygsätta mina barns utseende skulle jag bli galen”

Hela chatten med Mark och William

Hur ska vi kunna stoppa nätmobbningen? Mark Levengood och komikern William Spetz är engagerade i ett skolturnéprojekt inför Svenska hjältar-galan. I torsdagens program chattade de med tittarna och berättade bland annat vad de tycker om Facebooks planerade ”ogilla-knapp”.

Publicerad 2015-09-17 | Vardagspuls

Vardagspuls: Hur ska vi kunna stoppa nätmobbningen? Mark Levengood och komikern William Spetz är engagerade i ett skolturnéprojekt inför Svenska hjältar-galan. 

14:21, 17 September 2015

Felicia: Hur tror ni att vi ska kunna stoppa nätmobbning?

Mark Levengood: Otroligt bra fråga, och svår. Om tio år tror jag nätet är uppdelat i en anonym del, och en del där identiteten är verifierad, och så måste vi se till att barn och ungdomar håller sig till den delen där man inte kan gömma sig bakom anonymitet utan stå för vad man skriver. Vuxna med för den delen, vuxna är ju precis lika dumma i huvudet när de får vara anonyma.

17:43, 17 September 2015

Klara M: Vad tycker ni om att folk betygsätter varandras utseenden på ask.fm?

Mark Levengood: Låter otroligt dumt. Jag hade torskat och fått IG när jag var tonåring. Till all lycka var jag omgiven av människor som kunde förklara att utseendet lever sitt eget liv medan man formas till vuxen, och då är det bättre att fokusera på att bli en så bra människa som möjligt istället. Skulle någon betygsätta mina barns utseenden skulle de ju bli galet ledsna, och jag som förälder skulle bara bli galen. Riktigt galen.

17:49, 17 September 2015

anna: Hej, hur jobbar ni mot mobbning?

William Spetz: I höst så reser Svenska Hjältar ut i skolorna och pratar om civilkurage, mod och hur viktigt det är att ta hand om varandra - även på nätet. Vi hoppas på att unga ska känna sig mindre ensamma och att lärare ska bli utbildade i hur stort mobbning är, både i verkligheten och på internet. Kram på dig!

18:05, 17 September 2015

Willow: Det ska ju komma en ogilla-knapp på facebook nu. Vad tycker du om det? Tror du det kan leda till mer mobbning/sämre stämning på fb?

William Spetz: Jag har för mig att det blev bekräftat att de nekat denna knapp nyligen, men om det stämmer så tycker jag det är fruktansvärt. Det är så typiskt samhället att betoningen ska läggas på det negativa, och jag tycker det är onödigt. Och ja, absolut sämre stämning. Ogillar man något så får man väl kommentera. Låter ogenomtänkt. Hoppas det stoppas. Kram.

18:07, 17 September 2015

Bertil: Hur ska man som förälder agera om man är orolig att ens barn blir utsatt. Min 12-årige sob vill inte prata med mig när jag frågar.

Mark Levengood: Om din son är 12 och vill vara på nätet tycker jag att du som pappa ska ställa kravet att få veta vad som sker, vilka sajter han besöker etc. Man blir kanske i stunden inte populär som pappa, men i längden kan man undvika så mycket onödig smärta. Livet på nätet är ett spel med regler som de flesta 12-åringar inte behärskar.

18:07, 17 September 2015

Willow: Det ska ju komma en ogilla-knapp på facebook nu. Vad tycker du om det? Tror du det kan leda till mer mobbning/sämre stämning på fb?

Mark Levengood: Kan inte alls begripa vad ogilla-knappen ska vara till för. De som följer en på FB är ju i regel ens vänner. Varför skall ens vänner ogilla en eller saker man gör? Det är som en middagsgäst som säger "Din mat smakar verkligen vidrigt" till värden. Sånt kan man kansske tänka (en gång blev jag serverad fårtestiklar i gelé, då tänkte jag så), men inte säga.

18:11, 17 September 2015

Martin: Har någon av er skrivit något elakt på nätet nån gång som du sedan ångrat? Hur undviker man det?

William Spetz: Inte vad jag kommer på. Jag kan ha försvarat mig när någon sagt något dumt, med argument, men jag har aldrig varit taskig på eget bevåg. Det är så ologiskt. Kram.

18:16, 17 September 2015

Martin: Har någon av er skrivit något elakt på nätet nån gång som du sedan ångrat? Hur undviker man det?

Mark Levengood: Jag tror inte jag gjort det. Efter ett långt liv i media vet jag ju att det som uttrycks i "offentliga rum" aldrig går att ta tillbaka så är jag nog rätt försiktig. Även om man mot alla odds lyckas få bort det från från nätet så kan det ju leva kvar i folks hjärnor och värkande hjärtan.

18:18, 17 September 2015

Undrar: Några frågor jag undrar över: Hur många barn blir nätmobbade från 1-10? Vilka är det som mobbar? I vilken ålder sker mobbningen? Går det att stoppa

William Spetz: Jag har inga siffror, men jag vet att åldrarna bara går ner och ner. Ju yngre barn blir när de använder sociala medier, ju vanliga blir även nätmobbningen i den åldern. Barn näthatar oftast andra barn, och vuxna näthatar oftast andra vuxna. Det går att stoppa tror jag, med flera medel. Dels att göra det svårare för folk att vara anonyma och gömma sig bakom ett alias när de skickar idioti, dels att utbilda lärare, föräldrar och makthavare så att vuxenvärlden "kommer ikapp". Sedan tror jag att bara medvetandegöra och prata om det gör skillnad, att människor inte behöver känna sig ensamma i utsattheten. Kram!

18:34, 17 September 2015

Emma: Hur ska man säga ifrån utan att lägga skiten på sig själv, och vad ska man säga om kompisarna bara säger att man inte ska lägga sig i?

Mark Levengood: Du är inte en kompis om du inte lägger dig i. Om du tror att dina vänner gör sig skyldiga till nätmobbning måste du våga ta upp det med dem. Säger de då att du inte skall lägga dig i, så får du kanske skiten på dig, men om de fortsätter utveckla en mobbar-mentalitet så får de ett liv av skit.

18:36, 17 September 2015

Bigitta: Varför tror ni att de flesta som skriver elakt på nätet, inte säger det direkt till personen som blir utsatt? ''Även om det skulle kunna vara så att man vet vem personen var som skrev det''.

William Spetz: Jag tror att det är så mycket lättare att vara taskig på internet då man ofta erbjuds "möjligheten" att vara anonym, och på så sätt behöver en inte ta samma typ av ansvar som om man sagt det i verkligheten. Att skriva en anonym kommentar på Instagram är lättare än att skrika en kränkning ute på gatan. Kram.

18:37, 17 September 2015

Ida: vilket ansvar tycker du själva sidorna har för den mobbing som sker på dem? Jag tänker på t ex Facebook, aftonbladet.se och olika forum.

William Spetz: Jag tycker personligen att de har ett stort ansvar. Att erbjuda besökarna möjlighet att vara anonyma när de kommenterar och skriver är ofta en befrielse från alla typer av ansvar för det man säger, vilket jag tycker är fel. Man ska behöva stå för det man säger. Sedan är det viktigt att sajterna kollar och reglerar anmälningar, så saker tas bort om de är kränkande. Kram.

18:38, 17 September 2015

Bigitta: Varför tror ni att de flesta som skriver elakt på nätet, inte säger det direkt till personen som blir utsatt? ''Även om det skulle kunna vara så att man vet vem personen var som skrev det''.

Mark Levengood: Tror att jag-svaga människor använder anonymiteten som en ventil, för att lätta på sitt inre tryck och sin frustration. Det verkliga livet skrämmer och är svårt att styra, då kan det vara skönt att på nätet får vara tuff och hård och utöva kontroll.

18:39, 17 September 2015

Carina: Hej. Ni är så bra! Jag är nyfiken på länken ni pratade om för att ladda ner och visa i skolan, men jag hittar den inte? Kram

Vardagspuls: Hej Carina, vi kommer lägga ut all information i samband med att vi lägger ut hela chatten med Mark och William efter programmet. Ha det fint!

18:40, 17 September 2015

Emelie: När man säger skit till någon, då ska man nog ta och tänka på om man skulle klara av att göra det öga mot öga oxå!

18:40, 17 September 2015

Ida: vilket ansvar tycker du själva sidorna har för den mobbing som sker på dem? Jag tänker på t ex Facebook, aftonbladet.se och olika forum.

Mark Levengood: En effekt som skulle ge verkan är att tvinga de sidor där mobbing tillåts förekomma att betala skadestånd till offer.
Svider det i plånboken så skärper sig nog de ansvariga utgivarna, så simpel är vår värld.

18:41, 17 September 2015

19åring tjej : Hej jag har blivit mobbad sen dagis och upp till trean på gymnasuimet . Lärare och rektor har varit inblandat men det hjälper inte idioterna fortsätter fortfarande fast på ask.fm

Mark Levengood: Vad glad jag blir när du säger "idioterna". Då har du förstått att det inte är du som är problemet utan de. Nu är du nästan vuxen och verkar ha klarat dig och blivit klok och insiktsfull. Och idioterna sitter vid sin dator och låter hat pyra ut ur fingrarna mot tangenterna.
Du gick segrande ur den striden.

18:42, 17 September 2015

Ida igen: Vad skulle ni vilja säga till alla som mobbar på nätet om ni fick chansen att verkligen prata ut med dem? Hur ska man få dem att ta till sig?

William Spetz: Hej Ida!
Jag skulle vilja se till att förövarna får möta sina offer. Jag tror att det finns en disconnect hos näthatare, att man inte riktigt fattar hur mycket man faktiskt verkligt sårar någon, och att bara få föra ihop de två så att nätmobbaren får se hur deras ord på internet påverkat en annan människa känslomässigt, tror jag är något som skulle kunna få många att komma till insikt. Näthat är bara en förlängning av verkligt hat. Kram.

18:43, 17 September 2015

Jennipher 19år : Hej jag orkar inte mer för att jag tror att mina vänner snackar skit bakom min rygg. Vad ska jag göra ?

William Spetz: Hej!
Om du orkar, försök konfrontera dem. Berätta vad du känner, och se vad de har att säga. Om detta stämmer, sök dig till andra vänner. Du behöver inte de energislukarna. Du är inte skyldig dem att stanna, för att de har gjort något fel. Men försök lös problemet först genom att prata. Kram.

18:45, 17 September 2015

Jennipher 19år : Jag fattar inte varför folk ska mobbas för det är alltid dom som mår dåligt

18:48, 17 September 2015

Jennipher 19år : Tack för allt stöd ni skriver :)

18:48, 17 September 2015

Vardagspuls: Hej, tack för alla era frågor, nu stänger vi chatten för ikväll!

18:59, 17 September 2015

MER:

Chatt om mobbning med psykoterapeuten 

Mobbning – hit vänder du dig

App mot mobbning