”Gröna växter är som vackra luftfilter”

Därför är gröna växter så bra för hälsan

Han beskriver växter som vackra och hälsosammare luftfilter. Trädgårdsexperten Johan Orre svarar på tittarfrågor om gröna växter.
– Det finns en massa ämnen som möbler och textelier släpper ut som inte är bra för oss och de absorberar växterna, säger Johan Orre.

Publicerad 2015-10-26 | Vardagspuls

Växter renar och fuktar luften inomhus och fukten på växternas blad samlar också upp damm. När växterna suger upp koldioxid drar de samtidigt in skadliga ämnen. Även jorden hjälper till att rena luften. 

Vardagspuls: Vilka växter funkar bra utomhus nu och är det läge att plantera eller ställa in din gröna växt? Hortonomen Johan Orre svarar på era frågor här i chatten. Din fråga kommer att publiceras så snart den blivit besvarad.

15:53, 26 October 2015

Micke: Vilken växt rekommenderar du plantera just nu?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Just nu är det en perfekt tid att plantera en mängd växter. Särskilt bra är det att plantera allehanda vårblommande lökar som tulpaner, narcisser och allium.

17:31, 26 October 2015

Jenny: Vilken växt/blomma är lättast att sköta under vintern?

Johan Orre, trädgårdsexpert: I kvällens program kommer jag att visa flera olika sorters växter som dels är lättskötta men även har luftrrenande egenskaper. Med rätt belysning till så har du mängder av lättskötta växter att välja bland.
/Johan

17:32, 26 October 2015

Peter: Hur sköter jag min plantering bäst nu när det går mot mörkare tider ute?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Utomhus behöver du inte göra så mycket, växterna är anpassade för att klara den minskande ljusmängden. Inomhusväxterna behöver däremot lite hjälp på traven. Med rätt belysning, näring och kärlek kommer de att klara det galant. I kvällens program hittar du flera bra tips!
/Johan
/Johan

17:35, 26 October 2015

Monica: Hur vet man hur mycket vatten och ljus en växt ska ha? Jag vill gärna plantera tomater och andra grönsaker.

Johan Orre, trädgårdsexpert: Tomater fordrar mycket ljus. Det är därför viktigt att du använder dig av tillskottsbelysning om du vill lyckas. Det finns en hel del bra, prisvärda lampor och armaturer som gör det hela till en lätt match. Att kunna skörda egna tomater under vintern ger en riktigt härlig känsla. Plantor sår du själv, alternativt köper.
/Johan

18:02, 26 October 2015

Emma: Hej! Hur påverkar växterna hur vi mår? är det gröna något som får oss att må bra?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Att växter får oss att må bra är vetenskapligt visat. Alla växter hjälper till att minska mängden koldioxid i luften. Jag kommer att prata om några växter som renar luften lite bätre än andra.
/Johan

18:04, 26 October 2015

Lotta: Hur får man en växt att må bra? är det vatten och ljus som krävs eller något annat?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Man brukar prata om gröna fingrar, snarare handlar det om jordiga fingrar eller att faktiskt ge växten uppmärksamhet att se hur den mår. Alla växter behöver naturligtvis ljus, vatten och näring. Det finns en hel del hjälpmedel som gör det hela lite lättare. I din butik hittar du såväl en massa växter som inte kräver så mycket uppmärksamhet, som kunniga trädgårdsmästare som villigt visar dig vägen.
Lycka till!
/Johan
/Johan

18:08, 26 October 2015

jonas ålin : Hej jag undrar hur mycket vatten alovera ska ha

Johan Orre, trädgårdsexpert: Den är lättskött och vill endast ha lite vatten. Låt den torka upp mellan vattningarna och ge den näring var fjortonde dag. Glöm inte att använda bladen!
/Johan

18:10, 26 October 2015

Anita: Hej Johan! Jag undrar varför bladen blir bruna i topparna på en del krukväxter jag har?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Kortfattat handlar det om torr luft och för lite ljus helt enkelt det vi kallar den mörka årstiden. Ge din planta tillskottsbelysning, alternativt flytta den till ett ljusare läge. Du kan också duscha den regelbundet varje dag.
/Johan

18:12, 26 October 2015

Diana: Hej! Har har två jättefina Sundaville som står ute på trädäcket. Massor med blommor hela sommaren o även nu på hösten. Ska jag låta dem stå ute eller ta in dem?

Johan Orre, trädgårdsexpert: De tål inte svensk vinter, däremot en tillfällig frostknäpp. Ta in dem nu och vinterförvara dem så ljust som möjligt vid en temperatur på 10-15 grader.
Lycka till!
/Johan

18:13, 26 October 2015

Pernillaj: Hej! Jag har en hortensia som jag har haft i en kruka under sommaren. Hur förvarar jag den under vintern? Hur mkt vatten behöver den? Ska den beskäras något?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Om du har ett kallt men frostfritt utrymme som garage, friggebod eller liknande placerar du den där. Den tappar bladen men de kommer igen till våren. När den vaknar i februari placerar du den ljust och ökar vattningen och börjar också ge näring!
/Johan

18:15, 26 October 2015

Malin: Mina pelargoner är långa och rangliga efter sommaren då de stått ute. Nu när jag tagit in dom, vågar jag klippa ner dom eller ska man vänta till våren med att klippa ned dom?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Du kan hyfsa till dem nu men den ''riktiga'' beskärningen gör du i feb/mars
/Johan

18:16, 26 October 2015

Mattias: Jag har haft flera fredskallor hemma och vattnat när de börjat hänga så smått i bladen. Efter ca 3-4 månader vissnar växten och det kan även vara om de står i olika väderstreck. Vad tror du jag gör för fel?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Fredskalla räknas som väldigt lättskötta. De ogillar däremot skarpt kyla, drag och att stå i vatten.

18:17, 26 October 2015

Elena: Hej! Vilka lättskötta gröna växter rekommenderar du till en student med tidsbrist?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Alla fetbladsväxter men kanske särskilt crassula som jag visade är riktigt kul och bra.
/Johan

18:31, 26 October 2015

Fröken Karlsson: Jag har två pelargoner av olika sorter, typ Dr Westerlunds som doftar underbart. Ska jag låta dem vissna ner som vanliga pelargoner och sätta dem svalt i källaren? Eller hur tar jag hand om dem?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Westerlud står gärna i rumstemperatur året om, även om de klarar lägre temperatur. Beskär dem till våren om de blivit rangliga.

18:33, 26 October 2015

Bingan: Hej! Jag har en Clivia som inte har blommat på 20 år. För övrigt är den ståtlig med sina gröna långa blad. Vad ska jag göra för att få den att blomma.

Johan Orre, trädgårdsexpert: Den klarar extremt besvärliga och mörka lägen men om den ska orka blomma så måste den ha hyggligt med ljus (norrfönster räcker) och en lagom kruka. Näring var fjortonde dag och lätt upptorkning mellan vattningarna. Den blommar vanligast under vårvintern
/Johan

18:38, 26 October 2015

Maja: Var hittar man den växtlampan som satt i en av krukorna?

Johan Orre, trädgårdsexpert: På Plantagen. Finns i vitt, grått och grönt. Kul ellerhur!
/Johan

18:39, 26 October 2015

Anna: Jag har stora murgrönor som har fått löss, vad göra jag för att få bort det?

Johan Orre, trädgårdsexpert: De försvinner inte av sig själv. Besök närmaste gardencenter och skaffa ett lusmedel omgående!
/Johan

18:39, 26 October 2015

Majsan: Hur förvarar man Afrikas lilja under vintern? skall den vattnas eller stå torrt?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Den kan stå helt torrt från nu till jul då du ger den några deciliter vatten. Sedan får den inte mer förrän du startar igång den i mars igen.
/Johan

18:41, 26 October 2015

Sara: Klarar fredskallan av att stå i ett fönster som får mycket sol på sig? Eller vilken växt ska jag ha i mitt fönster som solen skiner på under hela dagarna på våren/sommaren.

Johan Orre, trädgårdsexpert: Nu på hösten/vintern fungerar den i söderfönstret. I mitten av mars blir det för ljust och då kan den istället stå en bit in i rummet.
/Johan

18:42, 26 October 2015

Lotta: Jag vill skaffa en stor växt att ställa på golvet. Har du bra tips?

Johan Orre, trädgårdsexpert: Guldpalm, aralia, bambufikus eller fredskalla. De är alla lättskötta och tåliga. Med rätt skötsel kommer du att ha dem i många år.
/Johan

18:44, 26 October 2015

Vardagspuls: Nu stänger vi chatten för ikväll, tack för alla era frågor!

18:47, 26 October 2015

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”