Dietisten Jeanette Steijer och logopeden Kajsa Lamm Laurin svarar på frågor om barn och mat i Vardagspuls den 22 september.

Experterna: Så får du ditt barn att äta

”Lämna över ansvaret för hur mycket barnet äter till dem”

Vägrar ditt barn äta annat än favoriträtten? Ta hjälp av dietisten Jeanette Steijer och logopeden Kajsa Lamm Laurin, som skrivit en bok om barns matlust. Här hittar du deras svar på tittarnas frågor om barn och mat.

Publicerad 2015-09-22 | Vardagspuls

Vardagspuls: Snart drar chatten igång! Ställ dina frågor om barn och mat redan nu till våra experter dietisten Jeanette Steijer och logopeden Kajsa Lamm Laurin, som skrivit en bok i ämnet.

17:27, 22 September 2015

Vardagspuls: Skriv gärna vem av våra experter du vill ställa din fråga till, dietisten Jeanette Steijer eller logopeden Kajsa Lamm Laurin. Då är det större chans att du får svar!

17:45, 22 September 2015

Evelina: Ville bara säga: tack för världens bästa program. Ligger på akuten och fick för fem minuter sen ett rum med tv. Ni räddade mig.

18:04, 22 September 2015

Mia, Vardagspuls: Evelina - åh krya på dig!!

18:06, 22 September 2015

Annica i Dubai: Finns det verkligen ICA i Fjällbacka enligt Cristian Hellberg??????

18:08, 22 September 2015

Anne: Ja då får man knipa ikapp med dig snart Mia. Tack för ett helt underbart program som vardagspuls är.

18:14, 22 September 2015

Rebecka: Till Kajsa: hur lär jag mitt barn att äta skal på frukten?

Kajsa Lamm Laurin, logoped: Hej! Skär i smala smala kluftor, om det är äpple, så att det nästan inte syns att det är skal på, och sedan försöker du göra klyftorna bredare och bredare efter hand. Prova också att ta och skär det i roliga mönster - kan det locka med stjärnor på skalet?

18:15, 22 September 2015

Vivi: Till Kajsa: hur ska jag veta vad mitt barn har fått i sig i skolan utan att ha ett förhör om det varje dag? har det inte funkat i skolan vill jag ju att det ska funka hemma i alla fall.

Kajsa Lamm Laurin, logoped: Om ditt barn växer och mår bra i övrigt, så tycker jag att du kan vila lite i det, utan att hålla förhör.. Om ätandet är ett problem, försök att prata med pedagogerna i lugn och ro, och be dem skriva i en kontaktbok som ligger på barnets hylla. Undvik gärna att sätta för mycket fokus på mat och ätande - det kan bli MER problem om man som förälder sätter för mkt fokus på det. Lycka till!

18:16, 22 September 2015

Gun: Min treåriga son vägrar äta allt som är grönt! Jag har försökt förklara att olika gröna saker smakar olika, men han tror mig inte. Vad ska jag göra?

Kajsa Lamm Laurin, logoped: En treåring behöver få leka med maten och undersöka den på egen hand. Gör en "smyg-skål": en skål med gröna saker i olika former som kan stå brevid när han leker.. jag tror att barn vill testa på egen hand!

18:18, 22 September 2015

Tomas H: Måste barn äta varierat?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Thomas,

Ja visst är det bäst om barn kan det men det kan ja vara väldigt olika HUR varierat det blir. Man kan ju tänka att det inte behöver bli så varierat till varje måltid men mer tänka över en hel vecka. Det beror lite vad utgångsläget är - är det ett barn som har riktigt svårt att äta så blir det viktigare ATT barnet får i sig något än att det blir så varierat.

18:18, 22 September 2015

Berit: Oroa er inte , barn överlever det mesta! Min dotter är uppväxt på bacon o makaroner.......dag ut och dag in. Idag är hon 43 år, superkock och lagar hur bra mat som helst till sina barn och vad vi vet har hon inga brister p g a ensidig kost i barndomen.Ps. hon ÄLSKAR fortfarande bacon.Ds

18:20, 22 September 2015

ejvor: Till Jeanette: finns det något som barn INTE bör äta?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Ejvor,
När barnet har kommit över spädbarnsåldern så finns det inte så många begränsningar. Mellan 1-2 år är väldigt bra tidspunkt att presentera olika livsmedel och maträtter för att lära barnet att acceptera så mycket olika mat som möjligt.

18:22, 22 September 2015

Malin: Till Kajsa: jag är så orolig över att barnen äter tlllräckligt, det känns ibland som att jag gör det till en stor grej än vad det är - hur ska jag göra för att behålla lugnet?

Kajsa Lamm Laurin, logoped: Hej! Väg och mät på BVC: om barnen växer enligt sin kurva, så kan du vara betydligt lugnare. Ibland äter barn sämre ju mer fokus man som förälder sätter på det, så precis som du redan listat ut, så är det viktigt att försöka vara lite cool... försök lämna över ansvaret för hur mycket barnen äter till dem, servera varierad mat på regelbundna tider och tänk att du sätter ramarna för måltiden, barnen hanterar sin hunger eller brist på dem inom dessa ramar. De måste LÄRA sig äta! Lycka till!

18:23, 22 September 2015

Mia, Vardagspuls: Anne - kul att du gillar programmet, fortsätt att Kniiiip!

18:24, 22 September 2015

Mia, Vardagspuls: Annica i Dubai - nja, Christian hälsar att det nog är en annan kedja när han tänker efter..; )

18:25, 22 September 2015

Mia Arnestrand: Hej hur får jag en kille på fem år att äta något annan än pasta, ris o potatis? Orolig pedagog som har denna kille hos mej om dagarna.

Kajsa Lamm Laurin, logoped: Hej Mia! Ett barn som mest äter "white foods" som det omnämns i litteraturen! Försöka att se till att lägga till något annat varje gång, eller snarare - samma nya varje gång, men se till att barnet är tryggt med det som serveras. För att det skall ske måste man vara envis och inte förändra för mycket för fort! Barn kan inte träna på två saker samtidigt, utan håll åtminstone en sak konstant, dvs antingen konsistens eller smak. Lycka till! Och vad härligt att du som pedagog ser detta som en av dina uppgifter, bra jobbat!!

18:26, 22 September 2015

Hanna: Till jeanette, mitt barn äter väldigt lite. hur stor bör en portion för en åtta-åring vara? vad betyder det att barnet petar i maten?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Hanna,
Så länge barnet växer enligt sin kurva så kan man ta det lite lugnare med oron. Det är jättesvårt att säga exakt hur stor en portion för din åttaåring ska vara. Låt din dotter själv lägga upp maten - det hjälper barnen att själv ta ansvar. Sen är barn väldigt olika i hur de äter och att en del äter långsamt och anda väldigt fort - precis som vi vuxna!

18:26, 22 September 2015

Madelene : Hej, jag har en dotter på 4 år som inte äter. Detta ständiga tjat gör att vi blir osams varje middag. Jag lagar inte speciellt "konstig mat" och lagar samma mat till henne som jag vet att hon ätit tidigare, men det funkar inte. Hon kan sitta över en timme vid matbordet utan att det stör henne. Hon är mycket smal men lång så hon växer absolut. För tre veckor sen Opererade hon bort sina förstörande halsmandlar pga av mycket halsinfektioner men också i hopp om att detta kanske skulle kunna göra att hon åt bättre. Jag hoppas nu att detta ska hjälpa henne men som det är just nu verkar det inte så ljust. Jag känner mig maktlös och matt av detta, kan ni hjälpa mig med lite hopp.

Kajsa Lamm Laurin, logoped: Hej, detta känner jag väl igen.. och hopp kan jag ge dig!Om hon nu växer som hon skall så kan du ju ta det lite lugnare, och försöka att verkligen ta bort "kampen" från matbordet. En timme är alldeles för lång tid vid bordet för ett så litet barn, det tror jag skapar mer stress hos er båda än det gör nytta. Ät middag i soffan istället. Låt henne äta sina favoriträtter enbart ett tag nu efter operationen, och bli riktigt trygg med det hon vågar sig på. Om det inte löser sig inom ett tag, så tycker jag att du skall söka hjälp, så att det inte blir mer bestående svårigheter. Stort lycka till!!

18:29, 22 September 2015

Susanna.M: Hej Jeanette har en pojke på 9 år som under flera år ätit väldigt lite och ensidigt. bara pasta eller bara köttbullar ,inga grönsaker eller frukt. i skolan har han också ätit väldigt lite kanske bara ett knäckebröd på lunch. Lärare har varit väl medveta om detta och vi har erbjudit oss att skicka med mat till skolan då han ofta har klagat på huvudvärk och yrsel. Han är mycket kortare än sina övriga kamrater i skolan och har ibland lidit av detta. skolsköterskan säger att han följer sin kura. Han har börjat äta bättre nu men jag undrar om man behöver vara orolig att han inte fått tillräcklig näring eftersom han är kortare än de andra.

Jeanette Steijer, dietist: Hej Susanna,
Jag förstår din oro och jag skulle rekommendera att du tar hjälp av vården t.ex av en dietist för att ordentligt gå igenom vad han äter och hur ni kan göra för att eventuellt öka på hans intag både energimässigt och näringsmässigt.

18:32, 22 September 2015

Johanna: Vi kämpar med att få i sonen mat. Han följer sin kurva (över på längden och strax under på vikten) men det är en kamp att få i honom maten. Han vill bara typ äta korv, ärtor och majs, ibland kan han testa något annat för att sedan vägra smaka igen. Ni nämnde att man kan söka hjälp om det är en kamp att få i barnet mat, även om barnet följer kurvan. Vart ska jag vända mig då och vilken typ av hjälp kan man få?

Kajsa Lamm Laurin, logoped: Hej, detta känner jag också väl igen! Vänd dig först till din vårdcentral, där ni bör få kontakt med dietist och en läkarundersökning, och så remiss till logoped för att se att oral (mun) motorik och sensorik fungerar. Det som fungerar allra bäst är ofta om läkare, dietist och logoped kan arbeta som ett team, för att alla skall sträva åt samma håll och kunna ge råd som är samstämmiga. Får du inte hjälp, våga bråga. Bråkiga föräldrar är det som vården lär sig mest av, sade en gång en klok barnläkare till mig!

18:38, 22 September 2015

Karin : Min son,8år, går i 2:an är inte så sugen på frukost innan skolan. Vi går hemmifr ca kl 8, jag väcker honom ca 6:45 för han ska hinna bli hungrig. Får i honom max 1/2 lingonbröd-smörgås & 1 glas proviva, men oftast bara gurkbitar & tomat...Orolig hur han orkar skolan timmarna innan lunch. Särskilt när de har idrott på morgonen 8:20, och sen inte lunch förrän 11:00. Är det för han alltid vill ha en kvällsmacka vid 20;00 som han inte vill äta frukost? Äter jättebra för övrigt.

Jeanette Steijer, dietist: Hej Karin,
Om din son äter jättebra i övrigt så tycker jag du ska släppa din oro litegrann. Vissa människor är inte så hungriga på morgonen och jag tycker ändå det är bra att han äter det han gör. Kanske skicka med en frukt eller liten smörgås i väskan så han ha möjlighet att äta den om han blir hungrig på fömiddagen. Jag tror inte det är pga av kvällsmackan att han inte äter frukost.

18:40, 22 September 2015

agneta: Mitt barnbarn pojke 4 år äter bara samma mat hela tiden. Nästan ingenting bara så pass att han inte är hungrig. Tunn men följer på gränsen viktkurvan. Han är hård i magen o fruktansvärt svårt att bajsa. Är han gammal nog att koppla det ena till det andra.

Kajsa Lamm Laurin, logoped: Hej! Jätteviktigt ämne du tar upp, tack för det!! Man KAN inte äta och känna hunger om magen är full, mag-tarmkanalen börjar ju med munnen och slutar vid ändtarmen, och det är väldigt mycket nerver som skickar signaler till hjärnan. Så omedvetet säger kroppen till pojken "det är full" och då kan han inte äta. Det han troligen gör är att han släcker ut sina värsta hungersignaler, så att det värsta suget är borta. Raka vägen till vårdcentralen och en bra barnläkare, så att ni får bukt med förstoppningen. Låt honom sedan äta trygga saker ett tag till, men lägg till nytt lite pö om pö. Lycka till!

18:42, 22 September 2015

Sofia : Har en 10-åring dotter som väger ca 45 kg. Vad ska jag tänka på ang hennes matintag? Hon tränar fotboll 2 ggr/veckan. Skolidrott 2 ggr/vecka.

Jeanette Steijer, dietist: Hej Sofia,
Det är svårt att svara på då vikten alltid måste sättas i relation till längden. Superbra att hon tränar fotboll i fritiden - många barn rör på sig för lite och tyvärr mindre och mindre har man sett. Är du orolig för övervikt eller undervikt gå gärna och prata med skolsköterskan eller en dietist.

18:44, 22 September 2015

Kockan: Länge sedan arbetade jag på förskola. Då lagade vi även maten själva. Vi hittade en höst ett recept där man förkokade blomkål och sedan gratinerade små buketter på plåt i ugnen (gratinera med ägg och ströbröd) lite kryddor. Vi gjorde en plåt alla fick smaka en var. Det blev så uppskattat att vi fick göra en hel plåt till... Trodde man inte! Fil sås men paprika och ris till blev rätten vi sedan körde på menyn-

18:44, 22 September 2015

JW: Hej! Jag har en dotter på 8 månader som börjat krångla mycket med ersättning, så jag har börjat ge henne mera matmål. Trots att hon ätit mat, frukt etc. sedan hon var 3.5 så är problemet att hon ALLTID sätter i halsen. Vet inte om hon kommer åt refluxen eller om hon sätter i halsen. Men jag upplever att hon sätter i halsen då hon blir helt röd i ansiktet och får panik.& det gör ju inte att jag får mindre panik direkt.. Snälla vad ska jag göra? Försökt med små bitar, stora bitar, pureer allting. Men alltid händer det att hon gapar och blir röd i ansiktet och får panik :((

Kajsa Lamm Laurin, logoped: Hej! TA det försiktigt här, om ditt barn inte kan hantera maten som du ger henne så måste du backa i konsistens. Om det är obehagligt, och potentiellt farligt - alltså att få bitar som hon kan sätta i halsen - så blir hon ju förstås också rädd. JAg tycker du skall ta hjälp snart, så att det inte blir värre. Ring till vårdcentralen imorgon och förklara att du inte riktigt får i henne mat på ett sätt som känns bra för dig, och beskriv symptomen. Stå på dig och be att få tid till läkare direkt, + en logoped som kan undersöka hennes oralmotorik! Lycka till!!

18:56, 22 September 2015

Fick du inte svar på din fråga?

Kajsa Lamm Laurin svarar på de frågor som inte hanns med under sändning på sin hemsida Mat och prat. Håll utkik där!

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”