Vardagspuls Louise Hallin kärlek Bild: Vardagspuls

Hur får man relationen att hålla?

Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin hjälper till

Hur vet man om man träffat den rätte? Och hur får man relationen att hålla? Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin svarar på frågor om kärlek och relationer.

Publicerad 2015-10-07 | Vardagspuls
 

Psykoterapeuten Louise Hallin svarar på frågor om kärlek och relationer i Vardagspuls den 7 oktober.

Rebecka: Hej, jag har träffat en man som är tio år äldre än jag och som redan har två barn. Han är osäker på om han vill ha fler barn, och jag tror att jag kommer vilja det i framtiden. Jag är kär i honom och vill ju vara med honom men vet ju inte om jag verkligen träffat "den rätte" eftersom att framtiden är så oviss. Hur ska jag tänka?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det låter som om du behöver utreda två frågor tycker jag.
Den ena handlar om ditt eget privata läge angående barn eller inte barn i ditt liv. Gå igenom båda scenariorna och känn efter ordentligt var du hör hemma.
Efter det behöver du tala med din man, och ensamma eller med samtalshjälp utforska hans/era argument och faktiskt begära ett avgjort svar, inga kansken, eventuellt, vi får se osv.
Med dessa kunskaper har du en ärlig chans att fatta ett äkta beslut om hur du ska förhålla dig med din egen framtid.
Louise Hallin

17:17, 7 October 2015

Vardagspuls: Som ni ser är chatten igång nu. Ställ era frågor om kärlek till Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin nu. De publiceras så snart hon hunnit svara på dem

17:18, 7 October 2015

Dan: Jag har varit i många korta (ett par år) men seriösa relationer som jag själv har valt att avsluta. Problemet är att när den första förälskelsen lägger sig och det blir vardag så blir jag uttråkad och vill inte vara kvar längre. Men jag vill verkligen hitta ett förhållande som kan räcka livet ut. Hur ska jag göra?

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej, du behöver gå och prata med en terapeut tycker jag så att du kan få komma i kontakt med vad det är som gör att du inte kan upprätthålla en relation och uppleva det som meningsfullt även efter den första superstimulerade och eroticerade fasen som brukar vara ca 10-12 månader och som i västvärlden benämns som förälskad.

17:45, 7 October 2015

Sanna: Har lyssnat mycket på dig genom åren, jag tycker du är helt fantastisk! Vi har en 18 och en 20 åring idag och har ett toppenfint förhållande! Tack klocka kvinna!

18:16, 7 October 2015

Annika: Jag har så himla svårt att prioritera mig själv i en relation och känner samtidigt att jag inte räcker till, går och oroar mig ständigt över detta - hur ska jag sluta vara så jobbig?

Louise Hallin, psykoterapeut: Troligen har du tidigt i livet behandlats så att du i en kombination av föräldrabeteenden och att kanske är en känslig liten människa du har uppfattat att du inte duger eller är värd att älska.
Om du inte kommer på själv vad det kan handla om så sök upp en terapeut så får du hjälp.
Du kan få bra råd om hur du kan börja fatta beslut om att minst en gång om dagen se till dina egna behov och inte andras och dessutom arbeta på att avvisa tankar som kan trycka ner dig.
En kognitiv terapi behöver inte ta ssk lång tid, prova det.

18:17, 7 October 2015

Elin: Jag träffade min kille när jag var 17 år gammal och vi har nu varit ihop i fem år. Efter fem år ihop är man självklart inte nykär längre och vi har haft det ganska jobbigt till och från, vi är nu inne i en jobbig period igen. Vi bara stör oss på varandra, allt är vardag och tråkigt, ingen spänning, vi tjafsar om allt och vi känns som endast vänner typ. Jag har funderat många gånger på om det är läge att göra slut men det känns inte som ett alternativ. Jag vill fortfarande leva ihop med honom och jag vet ärligt inte hur jag skulle klara mig utan honom.. den känslan känns läskig och skrämmande. Hur ska man göra för att få en roligare vardag ihop, fortsätta uppskatta varandra och inte tröttna?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det låter som ett av de vanligaste lägen man uppnår just efter den tid ni beskriver. Ett klassiskt läge att söka parterapi, det blir nästan alltid en stor förbättring och ni kan skriva ett nytt sorts livskontrakt eftersom det gamla redan är förverkat.

18:20, 7 October 2015

lillan: Hej. Hur ska man kunna kommunicera med en som tar stor plats. Vill gärna berätta om sitt hela tiden? Vi gifta 31 år

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej Lillan, jag tycker att du ska gå och prata och ta reda på hur det kommer sig att du så pass länge har accepterat att dels ha en mindre plats i relationen men också vad det är som gör att någon annan vuxen kan få det utrymmet hos er. Om du söker bakåt i tiden kan du nog se att under uppväxten har det funnits just sådana roller etablerade. Dessa gamla beteenden är bara inlärda så därför är det så bra att prata lite för då kan man byta beteenden. Vänta inte

18:25, 7 October 2015

Anna: Hej! Vad heter Youtube klippet som Hugos, pappa pratade om?

18:31, 7 October 2015

Lena: Jag vill bli mer bekräftad i min relation, hur kommunicerar jag det!!!?

Louise Hallin, psykoterapeut: Berätta det för din partner förstås. Du måste kunna begära för egen del utan att väcka skuld. Får du inte det du behöver så är det faktiskt så att ens partner inte kan läsa tankar. Det är bara när man är liten som man kan bli korrekt tolkad och inkänd. Kanske fick du inte det på ett bra sätt när du var liten.

18:32, 7 October 2015

Sara: Tycker Peter Sipen har alldeles för mycket smycken på sig vid matlagning. Inte hygeniskt

18:33, 7 October 2015

asexuell: Vad gör man om man aldrig känner den erotiska dragningen men ändå vill ha någon att krama och kanske dela livet med.

Louise Hallin, psykoterapeut: Om du är man tycker jag att du ska söka fysisk hjälp på en andrologmottagning=hormoner + kontrollera nedan.
Om du är kvinna så kontrollera om du är deprimerad, äter antideprissiva läkemedel eller helt enkelt tagit bort möten med en partner helt. Om detta är långdraget så brukar hjärnan ägna sig åt annat.

18:35, 7 October 2015

kine: hej! vi har en 2 månaders dotter. Du sa i programmet att det var viktigt med egentid och det inte gjorde något att lämna barnet till anhörig nån kväll i veckan/månaden/vecka om året om barnet är över två år. Vi skulle vilja ha en egen kväll/natt nån gg i månaden har vi pratat om just för att inte glömma bort varandra mellan blöjbytena, men är det för tidigt under det första året?

Louise Hallin, psykoterapeut: Inte om det är en väl anknuten och känd person som finns det, ssk om ni kan gå när barnet somnat.

18:40, 7 October 2015