Bild: Vardagspuls

Hur får man relationen att hålla?

Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin hjälper till

Hur vet man om man träffat den rätte? Och hur får man relationen att hålla? Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin svarar på frågor om kärlek och relationer.

Publicerad 2015-10-07 | Vardagspuls
 

Psykoterapeuten Louise Hallin svarar på frågor om kärlek och relationer i Vardagspuls den 7 oktober.

Rebecka: Hej, jag har träffat en man som är tio år äldre än jag och som redan har två barn. Han är osäker på om han vill ha fler barn, och jag tror att jag kommer vilja det i framtiden. Jag är kär i honom och vill ju vara med honom men vet ju inte om jag verkligen träffat "den rätte" eftersom att framtiden är så oviss. Hur ska jag tänka?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det låter som om du behöver utreda två frågor tycker jag.
Den ena handlar om ditt eget privata läge angående barn eller inte barn i ditt liv. Gå igenom båda scenariorna och känn efter ordentligt var du hör hemma.
Efter det behöver du tala med din man, och ensamma eller med samtalshjälp utforska hans/era argument och faktiskt begära ett avgjort svar, inga kansken, eventuellt, vi får se osv.
Med dessa kunskaper har du en ärlig chans att fatta ett äkta beslut om hur du ska förhålla dig med din egen framtid.
Louise Hallin

17:17, 7 October 2015

Vardagspuls: Som ni ser är chatten igång nu. Ställ era frågor om kärlek till Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin nu. De publiceras så snart hon hunnit svara på dem

17:18, 7 October 2015

Dan: Jag har varit i många korta (ett par år) men seriösa relationer som jag själv har valt att avsluta. Problemet är att när den första förälskelsen lägger sig och det blir vardag så blir jag uttråkad och vill inte vara kvar längre. Men jag vill verkligen hitta ett förhållande som kan räcka livet ut. Hur ska jag göra?

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej, du behöver gå och prata med en terapeut tycker jag så att du kan få komma i kontakt med vad det är som gör att du inte kan upprätthålla en relation och uppleva det som meningsfullt även efter den första superstimulerade och eroticerade fasen som brukar vara ca 10-12 månader och som i västvärlden benämns som förälskad.

17:45, 7 October 2015

Sanna: Har lyssnat mycket på dig genom åren, jag tycker du är helt fantastisk! Vi har en 18 och en 20 åring idag och har ett toppenfint förhållande! Tack klocka kvinna!

18:16, 7 October 2015

Annika: Jag har så himla svårt att prioritera mig själv i en relation och känner samtidigt att jag inte räcker till, går och oroar mig ständigt över detta - hur ska jag sluta vara så jobbig?

Louise Hallin, psykoterapeut: Troligen har du tidigt i livet behandlats så att du i en kombination av föräldrabeteenden och att kanske är en känslig liten människa du har uppfattat att du inte duger eller är värd att älska.
Om du inte kommer på själv vad det kan handla om så sök upp en terapeut så får du hjälp.
Du kan få bra råd om hur du kan börja fatta beslut om att minst en gång om dagen se till dina egna behov och inte andras och dessutom arbeta på att avvisa tankar som kan trycka ner dig.
En kognitiv terapi behöver inte ta ssk lång tid, prova det.

18:17, 7 October 2015

Elin: Jag träffade min kille när jag var 17 år gammal och vi har nu varit ihop i fem år. Efter fem år ihop är man självklart inte nykär längre och vi har haft det ganska jobbigt till och från, vi är nu inne i en jobbig period igen. Vi bara stör oss på varandra, allt är vardag och tråkigt, ingen spänning, vi tjafsar om allt och vi känns som endast vänner typ. Jag har funderat många gånger på om det är läge att göra slut men det känns inte som ett alternativ. Jag vill fortfarande leva ihop med honom och jag vet ärligt inte hur jag skulle klara mig utan honom.. den känslan känns läskig och skrämmande. Hur ska man göra för att få en roligare vardag ihop, fortsätta uppskatta varandra och inte tröttna?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det låter som ett av de vanligaste lägen man uppnår just efter den tid ni beskriver. Ett klassiskt läge att söka parterapi, det blir nästan alltid en stor förbättring och ni kan skriva ett nytt sorts livskontrakt eftersom det gamla redan är förverkat.

18:20, 7 October 2015

lillan: Hej. Hur ska man kunna kommunicera med en som tar stor plats. Vill gärna berätta om sitt hela tiden? Vi gifta 31 år

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej Lillan, jag tycker att du ska gå och prata och ta reda på hur det kommer sig att du så pass länge har accepterat att dels ha en mindre plats i relationen men också vad det är som gör att någon annan vuxen kan få det utrymmet hos er. Om du söker bakåt i tiden kan du nog se att under uppväxten har det funnits just sådana roller etablerade. Dessa gamla beteenden är bara inlärda så därför är det så bra att prata lite för då kan man byta beteenden. Vänta inte

18:25, 7 October 2015

Anna: Hej! Vad heter Youtube klippet som Hugos, pappa pratade om?

18:31, 7 October 2015

Lena: Jag vill bli mer bekräftad i min relation, hur kommunicerar jag det!!!?

Louise Hallin, psykoterapeut: Berätta det för din partner förstås. Du måste kunna begära för egen del utan att väcka skuld. Får du inte det du behöver så är det faktiskt så att ens partner inte kan läsa tankar. Det är bara när man är liten som man kan bli korrekt tolkad och inkänd. Kanske fick du inte det på ett bra sätt när du var liten.

18:32, 7 October 2015

Sara: Tycker Peter Sipen har alldeles för mycket smycken på sig vid matlagning. Inte hygeniskt

18:33, 7 October 2015

asexuell: Vad gör man om man aldrig känner den erotiska dragningen men ändå vill ha någon att krama och kanske dela livet med.

Louise Hallin, psykoterapeut: Om du är man tycker jag att du ska söka fysisk hjälp på en andrologmottagning=hormoner + kontrollera nedan.
Om du är kvinna så kontrollera om du är deprimerad, äter antideprissiva läkemedel eller helt enkelt tagit bort möten med en partner helt. Om detta är långdraget så brukar hjärnan ägna sig åt annat.

18:35, 7 October 2015

kine: hej! vi har en 2 månaders dotter. Du sa i programmet att det var viktigt med egentid och det inte gjorde något att lämna barnet till anhörig nån kväll i veckan/månaden/vecka om året om barnet är över två år. Vi skulle vilja ha en egen kväll/natt nån gg i månaden har vi pratat om just för att inte glömma bort varandra mellan blöjbytena, men är det för tidigt under det första året?

Louise Hallin, psykoterapeut: Inte om det är en väl anknuten och känd person som finns det, ssk om ni kan gå när barnet somnat.

18:40, 7 October 2015

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”