Om laktosintolerans i Vardagspuls

 

"Så där ska du inte behöva ha det"

Dietisten Annika Unt Widell svarade på tittarnas frågor om laktosintolerans och de var ett stort intresse. Här hittar du alla frågor och svar som vi hann med.

Publicerad 2015-05-20 | marten@vardagspuls.se

Kommentar från anonym Svenska hårdostar ska vara fri från laktos säger ni, jag känner av varje gång jag äter det, är det något annat än laktos jag känner av då?
Annika Unt Widell: Hej Anonym, hårdostar är laktosfria, det är förmodligen annat du reagerar på, sök läkare och dietist. Lycka till!

Kommentar från Carina Hej! Jag har en konstig variant av laktosintolerans. Jag tål inte grädde och creme fraiche som värms upp i tex sås och stuvning. Då slår hela magen bakut pånågon minut. Däremot tål jag båda sorterna om de är kalla. Vispgrädde till efterrätt är inget som helst problem. Kan du förklara vad som händer i de varma rätterna?
Annika Unt Widell: Hej Carina, tyvärr har jag inget bra svar, men bra att du vet vad du ska undvika. Lycka till med maten och hoppas du mår bra!

Kommentar från Sandra Åh äntligen tas detta ämne upp, tack för det. Har redan fått svar på lite frågor kring min laktosintolerans,tack Annika och vardagspuls. Jag har mycket bekymmer med min mage och laktosintolerant, dock svårt att få vården att lyssna på det ,äter även medicin som jag tro kan innehålla nån typ av lakotos, är det så att det kan det? Vårdcentralen ignorera den frågan, tyvärr :(
Annika Unt Widell: Hej Sandra, tack för positiv feedback! men trist att du har problem. Jag tycker att du ska söka annan läkare och be att få remiss till dietist. Dietister är specialister på just mat och kan hjälpa dig reda ut problemen. Lycka till!

Kommentar från Taban Hej! Tabletter som man kan ta vid laktosintolerans, är de dåliga att ta varje dag? Eller är de helt ofarliga?
Annika Unt Widell: Hej Taban, inte farligt att ta laktastabletter men kanske mer praktiskt att använda laktosfria mjölkprodukter. hälsningar Annika

Kommentar från Hebbe Det nämndes att om man slutar förtära mjölkprodukter helt så går man miste om en massa viktiga näringsämnen. Men det nämndes inte att man kan få i sig de näringsämnena via mjölkfria produkter. Ska ni inte ge exempel på detta ? Tycker det känns väldigt passé att bara prata om mjölkbaserade produkter.
Annika Unt Widell: Hej Hebbe, ledsen att vi inte hinner med allt under programtid, det går ju såklart bra att äta mjölkfri mat men det är en del av vår nordiska mattradition och ger 18 av 22 av de näringsämnen som vi behöver varje dag. Ett enkelt sätt att få i sig bra näring tycker jag. 

Kommentar från sara Hej! jag tycker många som ska gå ner i vikt säger det är dåligt med mjölkprodukter? Är detta något man ska undvika då? Jag tycker nämligen att tex att kvarg är en bra proteinkälla som är billig och bra..
Annika Unt Widell: Hej Sara, det är mängden energi som är viktig att hålla koll på om man vill gå ner i vikt. Det finns många magra mjölkprodukter som man kan äta mycket av eller så satsar man på fetare mjölkprodukter men äter lite mindre mängd. Du kan välja själv. Det finns en hel del studier som visar att de som dricker mjölk lättare håller vikten, eller lyckas med sin viktminskning. Man tror att det är kalciumet i mjölk som spelar en roll där, men det återstår att forska vidare på. Lycka till med din mat!

Kommentar från Gabriella Jag blev laktosintollerant efter en kraftig maginfluensa 2000 och har aldrig blivit bra efter det. Känns som det bagatelliseras när ni nu pratade om det i tv. "Lite som när man ätit ärtsoppa.." När man måste ha en toalett på 30 sekunders avstånd efter man ätit något innehållande laktos är det både jobbigt och begränsande. Och det fungerar inte alls med lite i maten....
Annika Unt Widell: Hej Gabriella, ledsen om du uppfattade att jag bagatelliserade. Och trist att du har såna problem, jag tycker att du ska berätta på vårdcentralen om dina problem och be om en remiss till dietist också. Du behöver goda råd hur du ska bli bättre. Så här ska du inte behöva ha det. Hoppas du mår bättre snart! Lycka till!

Kommentar från Guest Jag får varje gång jag går ut och äter förklara varför jag inte kan äta laktos och har kämpat i åratal med att få nära och kära att förstå att detta verkligen är ett problem, nu har du förstört allt det genom att få laktosintolerans att verka närmast löjligt och något som men inte behöver bry sig om
Annika Unt Widell: Hej Guest, ledsen om du uppfattade det så. Be dina anhöriga läsa på 1177 (sjukvårdsupplysningen, där finns en mer utförlig förklaring på laktosintolerans) Men för de flesta innebär inte laktosintolerans särskilt stora problem, det var det jag försökte förklara eftersom tidningarna blåser upp laktos som ett jätteproblem för "oss alla". Lycka till!

Kommentar från Christine Jag blev laktosintolerant förra året under hösten. Jag får ont i magen av minsta lilla laktos jag äter, är det vanligt att alla är olika känsliga? Känner några som inte alls är lika känsliga!
Annika Unt Widell: Hej Christine, ja det kan variera väldigt från person till person, och faktisk kan man vara olika känslig olika dagar. Det är viktigt att du får en diagnos av läkare och blir ordentligt utredd, och får komma till en dietist som ger dig råd om hur du kan få i dig allt du behöver även framöver. Lycka till!

Hej. Jag är laktosintolerant och det vet jag genom att jag tog blodprov för några år sedan. Jag har nu en bebis på 2 månader och undrar 2 saker. Är bröstmjölken laktosfri eller innehåller mindre laktos då man själv inte får i sig laktos? För det andra undrar jag om mitt barn skulle kunna vara laktosintolerant eller känslig mot mjölk då jag inte konsumerat laktos under graviditeten. Han har nämligen oerhört mycket problem med magen! Tacksam för svar/ Hanni
Annika Unt Widell: All bröstmjölk innehåller laktos och alla barn - med några väldigt få undantag - kan bryta ner laktos. Om ett barn utvecklar laktosintolerans brukar det märkas först i skolåldern.

Kommentar från Emelie Laktostestet man kan köpa på apoteket, kan man lita på det?
Annika Unt Widell: Hej Emelie, självtester på Apotek visar på om du har en benägenhet för laktosintolerans men det behöver inte betyda att du får besvär. Du ska gå till läkare istället och helst få komma till en dietist också.Det är viktigt med en diagnos så det inte är något annat du lider av.

Kommentar från Guest Vi är flera som ber om din kommentar angående mjölkproteinallergi, som sammanblandas med laktosintolerans, av okunskap vilket behöver belysas. När kommer annars det tv-programmet, som tar upp detta problem, som också finns och antagligen är vanligare än vi tror. Kasein är väl mjölkprotein?
Annika Unt Widell: Hej Guest, mjölkproteinallergi är något helt annat än laktosintolerans, helt rätt att det är viktigt att påpeka. Laktosintolerans är ofarligt men kan vara obehagligt. Allergin däremot kan vara farlig (påverka andning) så därför är det som jag sagt viktigt att få en diagnos hos läkare. Man ska inte gissa själv utan få hjälp i vården att reda ut.

Kommentar från Aura Hej! Jag har haft laktosintolerans i fem år. Det konstiga är att när jag är utomlands så är jag inte alls lika känslig mot laktosprodukter. Har de svenska laktosprodukterna ett högre laktosinnehåll? Kan intoleransen avta med åren?
Annika Unt Widell: hej Aura, ja olika mjölkprodukter kan innehålla olika mängd. Magproblem kan ju också vara kopplade till t ex stress eller andra orsaker. Hoppas du har varit hos läkare och fått en riktig diagnos, för det kan ju vara något annat än laktos som din mage reagerar på. Lycka till!

Kommentar från Daniel Är gastroskopi något man bör göra om man har stora problem trots att man uteslutit mjölk?
Annika Unt Widell: Hej Daniel, det är din läkare som ska avgöra det. Laktosintolerans brukar konstateras genom mjölkfri kost under några veckor (och då ska man bli helt besvärsfri), blodprov och/eller utandningsprov. Gastroskopi är nästa steg, för att utreda om laktosintoleransen är sekundär, alltså att det är någon annan orsak bakom som t ex glutenintolerans. Det är viktigt att reda ut. Lycka till!


Kommentar från Fråga från Facebook Hej, vill vara anonym men har ändå en fråga om laktosintolerans. Sedan tonåren har jag varit laktosintolerant. Kom smygande och på 80-talet så var det typ ingen som visste vad laktosintolerans var. Har med tiden blivit mer och mer känslig och idag klarar jag nästan ingen laktos alls längre. I början av 90-talet började jag även bli känslig för ägg och idag kan jag inte äta kokt/stekt ägg eller bakverk/maträtter med mycket ägg i. Klarar om det är ett par ägg i en deg eller om en kaka är penslad med ägg. Har hört att det kan vara något annat än en klassisk laktosintolerans när ägg också finns med i bilden. Tacksam för ett trevligt program!
Annika Unt Widell: Hej Fråga från Facebook, jag tycker att du ska få hjälp av en dietist. Vänd dig till din läkare och förklara dina besvär, bli utredd och be att få en remiss till dietist. Lycka till!

Kommentar från Lotta Kan man bli laktosintolerant om man inte är det och äter laktosfria produkter?
Annika Unt Widell: Hej Lotta, nej men det är onödigt bara :) man behöver ju inte krångla till det, och laktosfritt brukar ju kosta lite mer också. Lycka till!

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”