Fira med ett glas mjölk på mjölkens dag Bild: Most photos

Tittarnas frågor om laktosintolerans

"Så där ska du inte behöva ha det"

Dietisten Annika Unt Widell svarade på tittarnas frågor om laktosintolerans och de var ett stort intresse. Här hittar du alla frågor och svar som vi hann med.

Publicerad 2015-05-20 | marten@vardagspuls.se

Kommentar från anonym Svenska hårdostar ska vara fri från laktos säger ni, jag känner av varje gång jag äter det, är det något annat än laktos jag känner av då?
Annika Unt Widell: Hej Anonym, hårdostar är laktosfria, det är förmodligen annat du reagerar på, sök läkare och dietist. Lycka till!

Kommentar från Carina Hej! Jag har en konstig variant av laktosintolerans. Jag tål inte grädde och creme fraiche som värms upp i tex sås och stuvning. Då slår hela magen bakut pånågon minut. Däremot tål jag båda sorterna om de är kalla. Vispgrädde till efterrätt är inget som helst problem. Kan du förklara vad som händer i de varma rätterna?
Annika Unt Widell: Hej Carina, tyvärr har jag inget bra svar, men bra att du vet vad du ska undvika. Lycka till med maten och hoppas du mår bra!

Kommentar från Sandra Åh äntligen tas detta ämne upp, tack för det. Har redan fått svar på lite frågor kring min laktosintolerans,tack Annika och vardagspuls. Jag har mycket bekymmer med min mage och laktosintolerant, dock svårt att få vården att lyssna på det ,äter även medicin som jag tro kan innehålla nån typ av lakotos, är det så att det kan det? Vårdcentralen ignorera den frågan, tyvärr :(
Annika Unt Widell: Hej Sandra, tack för positiv feedback! men trist att du har problem. Jag tycker att du ska söka annan läkare och be att få remiss till dietist. Dietister är specialister på just mat och kan hjälpa dig reda ut problemen. Lycka till!

Kommentar från Taban Hej! Tabletter som man kan ta vid laktosintolerans, är de dåliga att ta varje dag? Eller är de helt ofarliga?
Annika Unt Widell: Hej Taban, inte farligt att ta laktastabletter men kanske mer praktiskt att använda laktosfria mjölkprodukter. hälsningar Annika

Kommentar från Hebbe Det nämndes att om man slutar förtära mjölkprodukter helt så går man miste om en massa viktiga näringsämnen. Men det nämndes inte att man kan få i sig de näringsämnena via mjölkfria produkter. Ska ni inte ge exempel på detta ? Tycker det känns väldigt passé att bara prata om mjölkbaserade produkter.
Annika Unt Widell: Hej Hebbe, ledsen att vi inte hinner med allt under programtid, det går ju såklart bra att äta mjölkfri mat men det är en del av vår nordiska mattradition och ger 18 av 22 av de näringsämnen som vi behöver varje dag. Ett enkelt sätt att få i sig bra näring tycker jag. 

Kommentar från sara Hej! jag tycker många som ska gå ner i vikt säger det är dåligt med mjölkprodukter? Är detta något man ska undvika då? Jag tycker nämligen att tex att kvarg är en bra proteinkälla som är billig och bra..
Annika Unt Widell: Hej Sara, det är mängden energi som är viktig att hålla koll på om man vill gå ner i vikt. Det finns många magra mjölkprodukter som man kan äta mycket av eller så satsar man på fetare mjölkprodukter men äter lite mindre mängd. Du kan välja själv. Det finns en hel del studier som visar att de som dricker mjölk lättare håller vikten, eller lyckas med sin viktminskning. Man tror att det är kalciumet i mjölk som spelar en roll där, men det återstår att forska vidare på. Lycka till med din mat!

Kommentar från Gabriella Jag blev laktosintollerant efter en kraftig maginfluensa 2000 och har aldrig blivit bra efter det. Känns som det bagatelliseras när ni nu pratade om det i tv. "Lite som när man ätit ärtsoppa.." När man måste ha en toalett på 30 sekunders avstånd efter man ätit något innehållande laktos är det både jobbigt och begränsande. Och det fungerar inte alls med lite i maten....
Annika Unt Widell: Hej Gabriella, ledsen om du uppfattade att jag bagatelliserade. Och trist att du har såna problem, jag tycker att du ska berätta på vårdcentralen om dina problem och be om en remiss till dietist också. Du behöver goda råd hur du ska bli bättre. Så här ska du inte behöva ha det. Hoppas du mår bättre snart! Lycka till!

Kommentar från Guest Jag får varje gång jag går ut och äter förklara varför jag inte kan äta laktos och har kämpat i åratal med att få nära och kära att förstå att detta verkligen är ett problem, nu har du förstört allt det genom att få laktosintolerans att verka närmast löjligt och något som men inte behöver bry sig om
Annika Unt Widell: Hej Guest, ledsen om du uppfattade det så. Be dina anhöriga läsa på 1177 (sjukvårdsupplysningen, där finns en mer utförlig förklaring på laktosintolerans) Men för de flesta innebär inte laktosintolerans särskilt stora problem, det var det jag försökte förklara eftersom tidningarna blåser upp laktos som ett jätteproblem för "oss alla". Lycka till!

Kommentar från Christine Jag blev laktosintolerant förra året under hösten. Jag får ont i magen av minsta lilla laktos jag äter, är det vanligt att alla är olika känsliga? Känner några som inte alls är lika känsliga!
Annika Unt Widell: Hej Christine, ja det kan variera väldigt från person till person, och faktisk kan man vara olika känslig olika dagar. Det är viktigt att du får en diagnos av läkare och blir ordentligt utredd, och får komma till en dietist som ger dig råd om hur du kan få i dig allt du behöver även framöver. Lycka till!

Hej. Jag är laktosintolerant och det vet jag genom att jag tog blodprov för några år sedan. Jag har nu en bebis på 2 månader och undrar 2 saker. Är bröstmjölken laktosfri eller innehåller mindre laktos då man själv inte får i sig laktos? För det andra undrar jag om mitt barn skulle kunna vara laktosintolerant eller känslig mot mjölk då jag inte konsumerat laktos under graviditeten. Han har nämligen oerhört mycket problem med magen! Tacksam för svar/ Hanni
Annika Unt Widell: All bröstmjölk innehåller laktos och alla barn - med några väldigt få undantag - kan bryta ner laktos. Om ett barn utvecklar laktosintolerans brukar det märkas först i skolåldern.

Kommentar från Emelie Laktostestet man kan köpa på apoteket, kan man lita på det?
Annika Unt Widell: Hej Emelie, självtester på Apotek visar på om du har en benägenhet för laktosintolerans men det behöver inte betyda att du får besvär. Du ska gå till läkare istället och helst få komma till en dietist också.Det är viktigt med en diagnos så det inte är något annat du lider av.

Kommentar från Guest Vi är flera som ber om din kommentar angående mjölkproteinallergi, som sammanblandas med laktosintolerans, av okunskap vilket behöver belysas. När kommer annars det tv-programmet, som tar upp detta problem, som också finns och antagligen är vanligare än vi tror. Kasein är väl mjölkprotein?
Annika Unt Widell: Hej Guest, mjölkproteinallergi är något helt annat än laktosintolerans, helt rätt att det är viktigt att påpeka. Laktosintolerans är ofarligt men kan vara obehagligt. Allergin däremot kan vara farlig (påverka andning) så därför är det som jag sagt viktigt att få en diagnos hos läkare. Man ska inte gissa själv utan få hjälp i vården att reda ut.

Kommentar från Aura Hej! Jag har haft laktosintolerans i fem år. Det konstiga är att när jag är utomlands så är jag inte alls lika känslig mot laktosprodukter. Har de svenska laktosprodukterna ett högre laktosinnehåll? Kan intoleransen avta med åren?
Annika Unt Widell: hej Aura, ja olika mjölkprodukter kan innehålla olika mängd. Magproblem kan ju också vara kopplade till t ex stress eller andra orsaker. Hoppas du har varit hos läkare och fått en riktig diagnos, för det kan ju vara något annat än laktos som din mage reagerar på. Lycka till!

Kommentar från Daniel Är gastroskopi något man bör göra om man har stora problem trots att man uteslutit mjölk?
Annika Unt Widell: Hej Daniel, det är din läkare som ska avgöra det. Laktosintolerans brukar konstateras genom mjölkfri kost under några veckor (och då ska man bli helt besvärsfri), blodprov och/eller utandningsprov. Gastroskopi är nästa steg, för att utreda om laktosintoleransen är sekundär, alltså att det är någon annan orsak bakom som t ex glutenintolerans. Det är viktigt att reda ut. Lycka till!


Kommentar från Fråga från Facebook Hej, vill vara anonym men har ändå en fråga om laktosintolerans. Sedan tonåren har jag varit laktosintolerant. Kom smygande och på 80-talet så var det typ ingen som visste vad laktosintolerans var. Har med tiden blivit mer och mer känslig och idag klarar jag nästan ingen laktos alls längre. I början av 90-talet började jag även bli känslig för ägg och idag kan jag inte äta kokt/stekt ägg eller bakverk/maträtter med mycket ägg i. Klarar om det är ett par ägg i en deg eller om en kaka är penslad med ägg. Har hört att det kan vara något annat än en klassisk laktosintolerans när ägg också finns med i bilden. Tacksam för ett trevligt program!
Annika Unt Widell: Hej Fråga från Facebook, jag tycker att du ska få hjälp av en dietist. Vänd dig till din läkare och förklara dina besvär, bli utredd och be att få en remiss till dietist. Lycka till!

Kommentar från Lotta Kan man bli laktosintolerant om man inte är det och äter laktosfria produkter?
Annika Unt Widell: Hej Lotta, nej men det är onödigt bara :) man behöver ju inte krångla till det, och laktosfritt brukar ju kosta lite mer också. Lycka till!