Louise Hallin och Clara Stenström Kyobe om potträning och babypotting. Från Vardagspuls den 21 oktober.

”Aldrig okej att skälla när ditt barn kissar på sig”

Louise Hallin och Clara Stenström Kyobe ger råd

Barnavårdscentralerna rekommenderar föräldrar att börja potträna sina barn tidigare. Men hur gör man? Psykoterapeuten Louise Hallin och Clara Stenström Kyobe, som lyckades få alla sina tre barn blöjfria innan ett års ålder, ger sina bästa tips.

Publicerad 2015-10-21 | Vardagspuls

Vardagspuls: Nu kan du ställa frågor om potträning till psykoterapeuten Louise Hallin och Clara Stenström Kyobe, som lyckades få alla sina tre barn blöjfria innan ett års ålder. Skriv gärna vem din fråga är riktad till, då är det större chans att den blir besvarad.

17:41, 21 October 2015

Peter: Är det okej att bli arg när barnen kissar och bajsar på sig? Ibland är det så frustrerande när man tjatar och tjatar och de säger att de inte behöver och strax efter sker det en olycka...

Louise Hallin, psykoterapeut: Nej det är inte ok! Antingen anv du konsekvent blöjor till barnen uppnått full kontroll eller också tränar du dem intensivt. Koppla inte dina frustrationer till deras kontroll av urinblåsa och tarmen.

17:51, 21 October 2015

Anna: När ska man börja potträna tycker du?

Louise Hallin, psykoterapeut: Du kan börja träna direkt i spädbarnsperioden och ssk under första året

17:51, 21 October 2015

Sara: Babsan gör mat idag...Kul.

18:13, 21 October 2015

Sara: Du är rolig du Babsan

18:13, 21 October 2015

Magnus: Clara, är det inte tufft att hinna med att potträna när man har tre barn? Hur har du hanterat det?

Clara Stenström Kyobe: hemligheten är att hitta sin nivå, som passar för dagen! den kan variera och det är inget fel med det. vi rutinpottar mest (vid hemkomst, uppvak etc) för att vi ska orka med. Tar man på sig för mycket orkar man inte...det ska funka i vardagen också!

18:15, 21 October 2015

Kicki: Min dotter är tre år gammal, hon vill ha trosor men är väldigt dålig på att berätta när hon behöver gå på toa. Det resulterar i mycket tvätt för föräldrarna. Ska man fortsätta låta det pågå tills det löser eller är det okej att tvinga på henne en blöja?

Louise Hallin, psykoterapeut: Hon är inte dålig överhuvudtaget men i hennes ålder sker saker samtidigt som hon blir medveten om det. Hon kan alltså inte förvarna dig när det händer ännu. Om du tittar på kvällens program så vet du hur du kan träna annars behöver du ta ansvar för tvättmängden genom att anv blöjor när du inte är beredd på att tvätta. Ingen skuld men mkt beröm

18:17, 21 October 2015

Sanna: Hej! Jag har en dotter på 10 månader som vi nu har satt på pottan efter varje måltid i drygt tre månader. Men jag har så otroligt svårt att läsa av hennes signaler, tycker det är omöjligt att veta när hon är kissnödig. Det är ju lättare att se när hon behöver bajsa och börjar trycka. Har ni några tips på hur man kan läsa av hennes signaler?

Clara Stenström Kyobe: Vissa barn signalerar inte. Då kan man få nöja sig med rutinpottning sålänge. En vacker dag kanske hon börjar signalera! Ett hjälpmedel kan vara babytecken (förenklat teckenspråk) där hon kan visa vad hon behöver.

18:17, 21 October 2015

Johanna: Louise: min 1 åring sitter gärna på pottan en längre stund varje morgon, ca 10 minuter (om hon får leka med något samtidigt). Sällan gör hon något utan går därifrån och bajsar eller kissar på golvet. Vad gör man åt det?

Louise Hallin, psykoterapeut: Du ska sitta med henne hela tiden och uppmuntra och framförallt vara mkt lugn. Det är lite bekvämare att ha en insats på stora toaletten så får du en bättre kroppsställning själv.

18:18, 21 October 2015

hanna: Clara, vad har det bästa med att barnen blivit blöjfria så tidigt?

Clara Stenström Kyobe: Det bästa är kommunikationen, att vi förstår varandra till större utsträckning. Men sen är såklart miljön och ekonomin glad för det också! Vi har aldrig röda rumpor och vet hur magarna mår

18:18, 21 October 2015

Sanna: Hej! Jag har en dotter på 10 månader som vi nu har satt på pottan efter varje måltid i drygt tre månader. Men jag har så otroligt svårt att läsa av hennes signaler, tycker det är omöjligt att veta när hon är kissnödig. Det är ju lättare att se när hon behöver bajsa och börjar trycka. Har ni några tips på hur man kan läsa av hennes signaler?

Louise Hallin, psykoterapeut: Kisset kan du träna när du tar av blöjan varje gång och direkt efter sömn och bajset efter maten gärna efter att ni sett lite tecken och ev hört lite gaser.

18:19, 21 October 2015

Anna: När ska man börja potträna tycker du?

Clara Stenström Kyobe: Jag tycker man ska börja när man är redo. För vissa är det precis efter födseln, för andra senare. Innan sex månaders ålder visar dock forskning att barnen har en reflex som underlättar

18:19, 21 October 2015

Lena : Hej clara! Mitt barn är tre månader. Om man börjar toaträna tidigt så får man ju försöka läsa av barnets signaler, men när ungefär kommer barnet kunna säga till själv?

Clara Stenström Kyobe: Vissa visar aldrig, andra med det samma. Vi har haft barn som har varit tydliga, men också som inte visat alls. Babytecken (förenklat teckenspråk) kan hjälpa till redan innan barnet verbalt kan uttrycka sig

18:21, 21 October 2015

Sara: Hej. Har hört de som fått sina barn blöjfria i tidig ålder men sen när de skolas in på förskola blir de tvungna att börja använda blöja igen. Hur tänker ni kring det? Är det för mkt begärt att personalen ska kunna uppmärksamma eventuella bajs o kiss behov?

Louise Hallin, psykoterapeut: Träna även på natten om du orkar, ha pottan bredvid sängen och om ni är trötta så anv blöjor ett tag till.

18:21, 21 October 2015

Kristina : Clara, du pratade om reflexer som försvinner om man inte utnyttjar dem.. Förstår precis vad du menar, men hur ska vi gå tillväga med vår son, som snart är åtta månader.. Ska en försöka lära sig signalerna nu eller typ träna på rutin? Typ när man vaknar, innan vi ska sova osv...

Clara Stenström Kyobe: Börja på den nivån som passar er! ena dagen kanske det är mer, andra mindre. Rutin kan vara ett steg att börja med, och så kanske barnet börjar signalera och ni kan utöka efterhand som ork och möjlighet ges

18:22, 21 October 2015

Sara i Växjö: Men snälla va gör det om man har blöja tills de är 2,5 år.. Vilket är oftast vid den tiden de börjar va nyfikna på va vi vuxna gör på toa.. De som har blöja tills de skall sova över hos kompisar då är det något fel på de vuxna.. Varför har ni inte med några killar som också kan ge sin syn på detta med pott träning..

Louise Hallin, psykoterapeut: Tack för rimliga synpunkter. Och det gör inget att de har blöjor , kan man inte engagera sig i träning och snabbare blöjslut ska man absolut inte hålla på med det, det kommer barnet att känna och då kommer stress.

18:24, 21 October 2015

Trillingmamma: Hur gör jag enklast för att potträna mina trillingar?

Clara Stenström Kyobe: Hemligheten är att hitta en nivå som ni mäktar med. Rutinpottning kan vara en början - alla tre på potta samtidigt vid uppvak, hemkomst, mat, sänggående etc. Utöka efterhand när ni känner att vardagen och orken finns.

18:24, 21 October 2015

Linnea: Jag har satt min son på toaletten vid varje blöjbyte sedan han var 3 månader och han kissade ofta och ibland kom det bajs. När han blev 9 månader började han streta emot och spänner hela kroppen och vägrar sitta på toasitsen. Det kom från en dag till en annan. Så nu har jag inte satt honom på toaletten på en månad ungefär. Hur ska jag göra för att få honom att acceptera att sitta där igen? Jag vill ju att det ska vara en positiv upplevelse. Jag vill gärna fortsätta då det är så smidigt att slippa byta bajsblöjor! :)

Clara Stenström Kyobe: Hej! Det är vanligt att barnen har ett pottvägrande utvecklingssprång just vid den åldern. Efter ett tag går det över på samma plötsliga sätt som det kom! Börja med rutinpottning igen, om ni trivdes med det sist. Ni kommer snart på banan igen! Inget tvång! Erbjuder ni och barnet inte vill, fortsätt med pausen och ta upp det senare

18:30, 21 October 2015

Loreana: Har en snart fyllda 3-åring som vägrar låta sig pottränas. Hon säger "jag ska kissa på toaletten när jag är stor". Det börjar bli frustrerande för oss. Hon fick en lillebror i somras - kan det påverka och ska vi pusha henne? Tack

Louise Hallin, psykoterapeut: Jag tycker att du ska hålla dig till dina funderingar om att det kommit en lillebror. Då vill man ligga på skötbordet, bli upplyft, babyspråkgullad PRECIS som en gång i tiden och ssk som den nya medlemmen. Tids nog kommer hon vilja vara en ganska stor syster av egen kraft, vänta till dess.

18:33, 21 October 2015

Sandrs: Min son är 1år 3mån. Vi har inte börjat än, men när jag ser ert program vill jag sätta igång direkt. Han börjar på dagis i januari. Hur fungerar det när de ska bli blöjfria på dagis? Gärna tips hur jag ska börja också. Bra med tips :) tack!

Clara Stenström Kyobe: Hur det fungerar är så individuellt så det kan jag tyvärr inte svara på. För vissa funkar det finfint, andra får bakslag. Vi har gjort så att vi låtit barnet ha underbyxor/kalsonger innanför blöjorna alt tygblöjor så att barnet känner när det kissar/det blir blött. Dagens blöjor är så bra - för bra - att barnet inte lär sig förknippa kissa -> blött
Jag rekommenderar att börja med rutinpottning om barnet inte ger tecken/signaler på vad det vill

18:35, 21 October 2015

Anna: Lilan går och "gömmer sig" /går undan/smiter iväg, och försöker jag med pottan då, blir hon arg för hon inte vill bli störd när hon ska bajsa. Hur ska jag få henne och inte vilja gå undan?

Louise Hallin, psykoterapeut: Du går också undan när du ska bajsa, berätta att hon får bajsa var hon vill men nu kommer du att komma fram med pottan när bajset verkar vara på väg, beröm och inte ge upp. Ibland är det så mkt lättare att ha en toalettinsats och sitta på huk framför själv

18:37, 21 October 2015

Olivia: Hej, jag har en son på 4 månader som jag tänkte börja pott/toa-träna snart , skall vi börja med potta eller kan man börja direkt med sits till toaletten? Hur skall vi gå till väga?

Clara Stenström Kyobe: Börja med tex Bumbo-sits (den vita som syntes i bild) och/eller att grodhålla barnet. Gissar på att barnet inte är helt stabilt än men att det börjar bli tungt att hålla. :) Bumbon hjälper barnet att sitta stabilt tidigare då det kan sitta själv mer i grodställning

18:37, 21 October 2015

Jennifer: Om man vill börja potträna/köra EC vart hittar jag information och stöd?

Clara Stenström Kyobe: Det finns en aktiv grupp på facebook som heter EC-blöjfri bebis - toakommunikation. Där kan du få mycket goda tips och bra information!

18:38, 21 October 2015

Mamman som vill stötta.: Hej. jag har en son på 7 år som så gärna vill vara blöjfri på nätterna men han värkar inte märka av de. Varje natt om inte jag tar upp honom 2 ggr per natt så kissar han på sig. Ibland även på dagtid. Vad gör jag?

Louise Hallin, psykoterapeut: I hans ålder är det nog dags att göra en utredning, nattkissande är väldigt ärftligt ssk för pojkar och det finns många väldigt bra hjälpmedel. Remiss från barnsidan. Vänta inte.

18:39, 21 October 2015

Lena L: Dagens blöjor kan ju hålla en stor mängd vätska. Inte ovanligt att barn går omkring med en tung blöja då.Det kan väl inte vara bra för hållning, rygg osv att bära omkring på detta?

Clara Stenström Kyobe: Självklart mår barnet bäst av att inte behöva gå i tung kissblöja! Både psykiskt och fysiskt.

18:40, 21 October 2015

mamma: Min dotter på 2.5 år vill inte vara utan blöjan för hon är rädd för att kissa i byxorna. Jag har försök att få henne att förstå att det inte gör något om någon olycka sker. Hur kan jag göra för att få henne att vilja vara utan blöja ?

Louise Hallin, psykoterapeut: Om du ser på programmet så tycker jag att du ska sätta igång att träna på toalettinsats. Håll ut

18:41, 21 October 2015

Mormor Susanne: Jag tycker det är jättebra med den metoden o tycker verkligen man ska prova det på sina barn! Det vinner alla på men mest det lilla barnet som slipper ha blöja! Mitt barnbarn blev pottränad när hon var 2-3 månader. Hon var helt blöjfri när hon var 15 månader. Hon säger till när hon behöver gå på toaletten ��Hon är 2 år! ��

18:41, 21 October 2015

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”