Experterna visar flera användbara yinyoga-övningar. Från Vardagspuls den 2 november.

Så vilar du dig i form med yinyoga

Experterna svarar på frågor och ger råd

Yogaläraren Magdalena Mecweld och naprapaten Louise Olsson svarar på dina frågor om yinyoga och de många hälsofördelar den yogaformen för med sig.

Publicerad 2015-11-02 | Vardagspuls

Vardagspuls: I kvällens chatt kan du fråga yogaläraren Magdalena Mecweld och naprapaten Louise Olsson om yinyoga. Ställ din fråga redan nu så börjar experterna svara så snart chatten drar igång!

17:58, 2 November 2015

Anita: Hej Mia! Undrar om du är skådespelare i från grunden? du gjorde inslaget suveränt.

18:09, 2 November 2015

Emma: Hur ofta ska man göra yinyoga för att det ska få en bra effekt?

Magdalena Mecweld, yogalärare: Hej! En eler tv ggr i veckan räcker.

18:22, 2 November 2015

Magdalena Mecweld, yogalärare: hej! Bryggan med stöd, bakåtfjärilen och benen mot väggen. Kika i min bok/app för att se vilka dessa är.

18:23, 2 November 2015

Sofia : Vilken yogaposition är bra vid svag rygg och diskbråck ?

Magdalena Mecweld, yogalärare: Den vi gjorde i studion, Nålsögat tex.

18:23, 2 November 2015

Lotta på Viberoom: Är själv instruktör i Yinyogaklass sedan ett antal år tillbaka, i den senaste kursen jag hade som avslutades förra veckan var den äldsta deltagaren 92 och den yngsta 18( kille stel som en pinne ��). Visst är det häftigt!

18:24, 2 November 2015

Felicia: Hej! Jag e 23 år och har haft spänningshuvudvärk i 5 år ca. Provat det nästan allt som går men inget har hjälpt. Superspänd i nacken och vaknar ofta, typ varje dag med huvudvärk! Vad är ert bästa tipps? Nån särskild yinyoga övning jag borde prova?

Magdalena Mecweld, yogalärare: Åh så tråkigt. Ja, bryggan med stöd, benen mot väggen, men faktum är att alla ställningar kan hjälpa dig. Själva yinyogan är så helande. Lycka till!

18:25, 2 November 2015

Victoria: Hej! Jag har nu börjat återhämta mig efter ett ryggskott sedan ca 8 v. Haft inflammation som tagit tid att läka ut. Fick nyligen ett litet "återfall" i ryggen efter en nackspärr. Skulle yinyogan funka för mig då och vilka övningar ska jag börja med? Finns boken att köpa ute i bokhandeln?

Louise Olsson, naprapat: Hej! Det går väldigt bra att använda sig av yinyogaövningar när du haft ryggskott. Några som är extra bra är sälen, skosnöret och ben mot vägg. Ta det lugnt och glöm inte att andas!

18:25, 2 November 2015

Jenny: Hej jag är en van yogi sedan många år men är nu gravid i vecka 35 och den stora magen hämmar mig. Har ni tips på yin yoga för gravida?

Magdalena Mecweld, yogalärare: Ja, sitt på en stol och gör vissa övningar. Till exempel den vi gjorde, eller den louise satt i.

18:25, 2 November 2015

Monalisa: Hej! Undrar hur jag jobbar med diafragman? Får vid stess svårt att andas i magen.

Magdalena Mecweld, yogalärare: Särskilt bryggan emd stöd, sadeln och benen mot väggen hjälper mot detta. Lycka till!

18:26, 2 November 2015

Annika: Hej! Jag undrar vad det är för skillnad på yinyoga och kundaliniyoga?

Magdalena Mecweld, yogalärare: yinyogan kommer inte från Indien utan från Kina och är en slags qi gong. Man vilar i alla ställningar länge. Stor skillnad.

18:26, 2 November 2015

Ellen: Hej, jag har problem med min höft. Kan vara begynnande artros, men syns inte på röntgen. Kan yinyoga vara ett altertiv?

Louise Olsson, naprapat: Det låter som om att du kan ha stel bindväv runt höft och omkringliggande muskulatur. Yinyoga är absolut ett bra alternativ. Se till att en duktig naprapat/sjukgymnast eller liknande tittar på dig först, det kan behövas behandling också.
Mvh Louise

18:27, 2 November 2015

Victoria: Hej! Jag har nu börjat återhämta mig efter ett ryggskott sedan ca 8 v. Haft inflammation som tagit tid att läka ut. Fick nyligen ett litet "återfall" i ryggen efter en nackspärr. Skulle yinyogan funka för mig då och vilka övningar ska jag börja med? Finns boken att köpa ute i bokhandeln?

Magdalena Mecweld, yogalärare: Hej! Sfinxen kommer att hjälpa dig men även benen mot väggen. Ja, den finns på alla bokhandlar, både på nätet och "live", Lycka till!"

18:28, 2 November 2015

Namaste: Vilken övning är "bäst" att göra på jobbet för att få en stunds avkoppling? Går ej att ligga på golvet.

Magdalena Mecweld, yogalärare: Du kan sitta på stolen, göra fjärilen, vrdiningar och framåtböj.. Lycka till!

18:29, 2 November 2015

Elin: Hej. Jag undrar vilka övningar man inte får göra när man är gravid, och om det finns några övningar som är rekommenderade när man är gravid?

Louise Olsson, naprapat: När man är gravid ökar hormoner som gör att du blir rörligare generellt i leder och fogar. Ibalnd kan det vara bättre att öka styrkan ist för att öka på rörligheten ytterligare. Jag har själv kört yinyoga i kombination med styrka under min graviditet och det har min kropp mått toppen av.
Mvh Louise

18:29, 2 November 2015

Victoria: Hej! Jag är reumatiker i 30års åldern, och har knappt någon rörlighet alls i mina höfter. Men vill gärna komma igång med yoga och tror att yinyogan är det bästa för mig. Men det känns som det är så många övningar jag inte kan göra med så lite rörlighet. Vad rekommenderar du?

Magdalena Mecweld, yogalärare: Yinyogan är särskilt bra för dig. Du kommer att kunna göra många övningar. Det är bara en i taget, sakta och med tålamod. Lycka till!

18:29, 2 November 2015

Petra: Hej! Jag skulle gärna vilja ha tips på en bra övning för stel o spänd bröstrygg o uppåt nacken.

Magdalena Mecweld, yogalärare: Hej! Bakåtfjärilen, bryggan med stöd och framåtböj. Lycka till.

18:31, 2 November 2015

Pernilla : Hej. Undrar om ni har någon erfarenhet av yinyoga vid scolios? Har kraftig scolios med daglig värk o väldigt svårt att hitta någon träning som fungerar. Har prövat medicinsk yoga men det var för tufft.....är detta ett "snällare" allternativ?

Louise Olsson, naprapat: Jag tycker att yinyoga skulle kunna vara ett alternativ för dig då det sker med långsamma kontrollerade rörelser. En träning som inte är för tuff utan som passar alla.
Så testa men ta det försiktigt!

18:31, 2 November 2015

manda: jag har haft mycket problem med hälsenan, finns det någon bra yogaövning?

Magdalena Mecweld, yogalärare: Ja framåtböj, halvfjärilen, och benen mot väggen.

18:31, 2 November 2015

Magdalena Mecweld, yogalärare: Hej! Du har ont och domningar för att du sitter "fel". Kika i boken på "meditations-ställningar" , det vikigaste är att du har MJUKt underlag, att du har rak rygg, att du sitter på flera kuddar eller på en stol.

18:32, 2 November 2015

Jocke: Nu har jag och min fru sett er yin yoga så nu ska vi börja med det :) det finns inga skäl att inte göra det.

18:36, 2 November 2015

Undrande Iréne: Gjorde för ca 20 års sen en bindvävsmassage. Kändes som om jag tappat en mycket tung ryggsäck. Idag skulle jag vilja göra detta igen (66år nu). Vad blir effektivast för mig yinyoga och/eller bindväsvsmassage? Undrande Iréne

Louise Olsson, naprapat: Hej!
Jag tycker att det bästa är att kombinera både yoga och behandling. Framförallt om du tidigare tagit behandlning med gott resultat. Lycka till!
Mvh Louise

18:36, 2 November 2015

Lynn: Hej Magdalena och Louise! Jag är överrörlig och har mycket smärta i rygg och leder. Min sjukgymnast har sagt att jag inte får stretcha på grund av det, då det tar på lederna och inte på musklerna. Kan jag ändå göra yinyoga? Tänk om man kunde få en smärtfri dag.

Magdalena Mecweld, yogalärare: Yinyoga är ingen aktiv stretch, utan en passiv långsam sretch, så du kan absolut göra yinyoga, men varsamt..

18:37, 2 November 2015

Mia, Vardagspuls: Anita, tusen tack vi hade väldigt kul! Inte utbildad men har hållt på med det ena å andra på scen i mina dar ; ) kram

18:40, 2 November 2015

Viveka: Kan man utöva yinyoga vid diskbråck?

Magdalena Mecweld, yogalärare: Ja, men varsamt och vissa övningar. Tar hjälp av en naprapat.

18:40, 2 November 2015

Namaste: Hur många övningar ska man göra per pass?

Magdalena Mecweld, yogalärare: Alla pass är olika långa. En del nästan två timmar. Andra 10 minuter. Kika i boken/appen. Lycka til!

18:40, 2 November 2015

Sara: Hej. Har opererat min höft två och har fortfarande problem. Får ont när jag står, ligger eller sitter länge. Tränat rehab och känner att jag vill testa något nytt/mer. Vilken övning skulle du rekommendera?

Magdalena Mecweld, yogalärare: Om du bara ska göra en övning så gör den vi gjorde i vardagen, dvs Nålsögat. Lycka till!

18:41, 2 November 2015

pillan: Hej! Vill gärna få tips på övning för huvudvärk? (Förstod på Mias inslag att det skulle finnas) och även om det finns övning för att få mer energi ;-)

Magdalena Mecweld, yogalärare: Absolut. I min bok och appa finns övnngar för "alla" vardagsproblem. Lycka till!

18:41, 2 November 2015

Anna: Hej! Jag undrar om yinyoga kan vara ett alternativ om man har diskbråck? Undrar även om det kan fungera vid nackbesvär, såsom vid kraftigt reducerad diskhöjd?

Louise Olsson, naprapat: Det kan absolut fungera med yinyoga vid diskbråck. Det du ska tänka på är ifall diskbråcket är aktivt eller om du har haft det länge. När diskbråcket är aktivt rekommenderar jag att du tar det lugnt men senare kan du utföra yinyoga men ta hjälp av en duktig manuell terapeut el yogalärare. Att få diagnosen diskbråck betyder inte att ett aktivt träningsliv är slut. Lycka till!

18:42, 2 November 2015

Mandy: hej Mia, jag tänkte fråga vad just du tycker om yoga? brukar du själv göra yogaövningar hemma?

18:42, 2 November 2015

Liv: Jag har hört att yinyoga kan göra jätteont. Är det så?

Magdalena Mecweld, yogalärare: Ja jätteont men det är så kallad "bra" smärta. Ibland måste man IN i smärtan för att bli av med den.

18:43, 2 November 2015

Frågande tjej: har mycket problem med hälsporren, har ni något bra tips på övningar?

Magdalena Mecweld, yogalärare: Ja, absolut. Framåtböj är en perfekt ställning. Lycka till!

18:43, 2 November 2015

Sanna: Har så ont i min nacke & haft under ett par år. Hur jag än stretchar så blir det inte bättre. Misstänker att det är bindväv & inte musklerna som spökar. Finns ngn yin position som kan hjälpa? /Sanna

Louise Olsson, naprapat: Det låter som om att bindväven kan vara en del i din problematik. Hur ser din stressnivå ut? att leva under ständig stress kan göra så att det blir svårare att få bindväv och muskler att slappna av.

18:44, 2 November 2015

Louice: Hej! Jag har fibromyalgi, är väldigt överrörlig och har diskbuktningar i ländrygg. Får lätt låsningar längs hela ryggraden. Har alltid fått höra att jag, pågrund av överrörligheten, inte bör utöva yoga. Hur ställer ni er till detta? Mycket tacksam för svar!

Magdalena Mecweld, yogalärare: Du kan absolut göra yinyoga men prata med din naprapat, men just yinyogan är bra för dig, du bör dock undvika vissa ställningar. Testa dig fram!

18:44, 2 November 2015

Stefan: Kan du enkelt beskriva hur Bakåtfjärilen, bryggan med stöd och framåtböj går till för en ovan? Har också problem med spänd bröstrygg och nacke. Tack

Magdalena Mecweld, yogalärare: Nej, jag kan tyvärr inte enkelt beskriva detta. Du får kika på nätet eller i min bok/app. Lycka till!

18:45, 2 November 2015

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”