chili Bild: Johnér

Sätt lite krydda på tillvaron – för ett längre liv

Chili reglerar blodtrycket och blodsockret

Uppemot tusen personer i Sverige skulle kunna räddas varje år om vi åt lite mer chili. Det här enligt en studie som visar att chili-frukten minskar risken att få hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och luftvägsproblem.

Publicerad 2015-11-16 | Senast ändrad 2017-01-17 | Vardagspuls

Starka kryddor, och särskilt chilipeppar, verkar vara receptet för ett långt och friskt liv. Studien som publicerats i British Medical Journal baseras på nära en halv miljon kinesers matvanor. De deltagare som åt chili nästan varje dag hade 14 procents lägre risk att dö i förtid jämfört med dem som bara åt chili någon gång i veckan.
– De var friskare och hade mindre risk att få hjärtsjukdom, cancer och sjukdomar i luftvägarna, säger Mai-Lis Hellenius som är livsstilsprofessor vid Karolinska Institutet, till TT

Aktivt ämne påverkar blodtrycket

Hon förklarar att det finns många aktiva ämnen i chilifrukter, bland annat capsaicin som påverkar blodtrycksregleringen och blodsockerregleringen.
– Capsaicin har även visat sig vara antiinflammatoriskt och att det har positiva effekter på tarmfloran.

Mai-Lis Hellenius säger att även flera tidigare studier har visat på chilifruktens positiva hälsoeffekter och rekommenderar svenskar att äta mer chili.
– Om dessa samband skulle gälla även i Sverige och om man räknar lågt så skulle uppskattningsvis 500 till 1000 färre personer dö i hjärtinfarkt varje år.

MER:

Mat- och viktbloggen: Godaste tomat- och chilisoppan