Vardagspuls choklad Bild: Johnér

Forskare: Choklad är bra för ditt minne

Riktigt goda nyheter till alla chokladälskare

En ny studie kommer med riktigt goda nyheter för alla som gillar choklad. Den visar nämligen att ett frekvent intag av choklad kan göra dig bättre på att minnas och organisera.

Publicerad 2016-02-23 | Vardagspuls

Forskning har tidigare visat att det finns många goda anledningar att stoppa i sig choklad. Choklad innehåller serotonin, som påverkar ditt humör på ett positivt sätt. Dessutom innehåller det ämnen som ökar ämnesomsättningen.
Nu visar en ny studie, publicerad i tidskriften Appetite, att choklad kan skydda mot att hjärnans kognitiva förmåga försämras då vi blir äldre. Bland annat är minnet och förmågan att organisera bättre hos de som äter choklad regelbundet jämfört med de som inte gör det.
– En mer frekvent konsumtion av choklad var tätt sammankopplat med bättre resultat i testerna, säger forskarna till tidningen The Telegraph.

Läs mer: Därför mår du så bra av choklad – 7 hälsovinster

Choklad som medicin

Studien utgick från data från en tidigare studie där kost och olika riskfaktorer för hjärtsjukdomar hos invånare i Syracuse, New York undersöktes. Även deltagarnas kognitiva förmågor undersöktes, vilket har legat till grund för den nya studien.
Även chokladens historiska användning som medicin avhandlas i studien. Historiskt har det har bland annat använts mot feber, diarré och som potenshöjande medel, effekter som saknar vetenskaplig grund. Däremot finns sedan tidigare bevis för att choklad kan minska risken för stroke, kan förbättra blodcirkulationen och sänka kolesterolnivåer. Enligt en tidigare studie minskar risken att drabbas av stroke med hela 23 procent hos de som äter upp till 100 gram choklad per dag.

60-åring fick minne som 30-åring

Det är ämnet flavanover som finns i kakao som är så bra för minnet. Enligt en tidigare amerikansk studie som Dagens nyheter skrivit om, där äldre fick en viss typ av chokladblandning under tre månader fick en av deltagarna – i 60-årsåldern – ett minne som en 30-40 åring. Det här berättar en av forskarna bakom studien, till brittiska tidningen The Guardian

Läs mer: 6 frestelser som faktiskt kan göra dig gott

Källa: The Telegraph