En undersökning om svenskarnas onanivanor visar att svenskarna onanerar både hemma och på jobbet Bild: Mostphotos

Därför är det hälsosamt att onanera

Sexologen: ”Det blir som en slags mindfulness”

På jobbet eller i hemmet. Oavsett var ger onani positiva effekter på människans hälsa. En ny undersökning har kartlagt svenskarnas onanivanor.

Publicerad 2017-04-19 | Vardagspuls

En ny undersökning från RFSU visar att svenskarna onanerar flera gånger i veckan men att det inte alltid är i hemmet det sker utan även på arbetsplatsen och hemma hos andra. 16 procent av de som deltog i undersökningen uppgav att de onanerar på arbetsplatsen.

– Det är otroligt spännande resultat som rört upp en hel del känslor, både positiva och negativa. Det är väl inget fel att onanera på arbetsplatsen så länge man sköter det snyggt. Det främsta skälet till att människor onanerar är ju njutning och lust, säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Suzann Larsdotter menar att onani kan vara bra vid exempelvis stress.

– Hälsofördelarna är många och kan funka jättebra om man känner sig stressad. När man onanerar koncentrerar man sig enbart på det och på så vis blir det som en slags mindfulness. Efter orgasm känner man sig avslappnad och lugn i och med att hormonet oxytocin infinner sig. Du ka gå tillbaka till din arbetsplats eller vad det nu kan vara med ny kraft och utan att känna stressen i halsen, säger Suzann Larsdotter.

Onani – bra vid sömnproblem

Tidigare forskning visar också att onani kan fungera som tillfällig smärtlindring vid mensvärk eller hos personer som är drabbade av kronisk smärtproblematik eller har insomningssvårigheter.

– För personer som har sömnproblem kan hjälpen vara att onanera innan läggdags eftersom vi ofta blir så där skönt trötta och får lättare att komma till ro efter en orgasm, säger Suzann Larsdotter.

Fakta om undersökningen

  • I undersökningen, som gjordes av undersökningsföretaget NORM på beställning av RFSU i december 2016, deltog 1000 personer i åldrarna 15-65 år.
  • 32 procent av de som deltog i undersökningen onanerar flera gånger i veckan och aktiviteten är högst bland männen. 29 procent av kvinnorna uppger att de onanerar mer sällan än varannan månad.
  • Enligt undersökningen använder 42 procent av svenskarna hjälpmedel vid onani.
  • Undersökningen visar att det tar ungefär lika lång tid för män och kvinnor att uppnå orgasm vid onani.