Att bada kallt är hälsosamt Bild: Johnér

Ta dig ett kallt dopp i plurret – för hälsans skull

Kylan stressar kroppen på ett bra sätt

Burr! Var du en av dem som tog dig ett premiärdopp under helgen som var? I så fall gjorde du något bra för din hälsa. Att bada kallt kan nämligen ge dig endorfinkickar men sägs också kunna minska trötthet, spänningar och dåligt minne.

Publicerad 2016-05-09 | Senast ändrad 2017-05-29 | Vardagspuls

De senaste dagarna har vi upplevt rekordvärme på många håll i Sverige. Picknickfiltar har lagts ut i gräset, grillar tänts och sommarlekar lekts. Många är det också som verkar ha tagit sitt första dopp under helgen. Men var det varmt? Förmodligen inte. Faktum är dock det finns medicinska fördelar med att bada i kallt vatten.

Tiina Enqvist, sjuksköterska i Skellefteå och året runt-badare, förklarar varför.

– När du gör det utsätter du kroppen för en kort stress som i sin tur utlöser endorfiner som får oss att må bra. Det räcker dock inte med att hoppa i och kliva upp direkt. Du bör vara i ungefär en halv minut för att du ska få den där endorfinkicken. Var i så pass länge att den där ”andningskrampen”, som är övergående och inte farlig, går över, säger Tiina Enqvist.

"Fungerar som mindfulness för mig"

På frågan varför Tiina Enqvist badar året om svarar hon så här:

– Det är ju så skönt! För mig är det en utmaning att vinterbada samtidigt som det fungerar som mindfulness för mig. Jag har också märkt att jag fryser mindre eftersom jag vänjer mig vid kyla bättre. Att vinterbada är perfekt för den som vill göra någonting snabbt. Är man flera som är intresserade av det så blir det ju också en trevlig samvarosgrej. Här där jag badade i Skellefteå i helgen var det 3-4 grader i vattnet. Det är fortfarande lite isbildning på kanterna, säger Tiina Enqvist.

Kan minska trötthet och spänningar

Tidigare studier visar att vinterbadning kan öka minska trötthet, dåligt minne och spänningar samt ge energi och bättre självkänsla. Det visar bland annat en studie som gjorts på 49 vinterbadare och 33 personer som inte var vinterbadare vid Oulu universitet. Men att bada i kallt vatten är inte bra för alla.

– Personer som är hjärtsjuka eller har rejält högt blodtryck utan att få behandling för det bör avstå. Diabetiker bör också vara lite försiktiga och helst ha badskor på sig eftersom det finns en ökad risk att göra illa sig i fötterna då de blir lite domnade av kylan. säger Tiina Enqvist.