Det är bra för hälsan att vara kort enligt en ny studie Bild: Mostphotos

Därför är det så bra för hälsan att vara kort

Ny svensk studie visar att risken för blodpropp minskar

Det finns hälsofördelar med att vara kort. Ju längre du är desto högre är nämligen risken för blodpropp, det visar en ny studie från Lunds universitet och Malmö universitetssjukhus.

Publicerad 2017-09-19 | Senast ändrad 2017-09-20 | Vardagspuls

Har du korta ben? Då minskar risken för dig att drabbas av blodpropp. Förklaringen? Personer med längre ben har längre blodkärl vilket innebär att det blir svårare för blodet att flyta tillbaka till hjärtat.

– Det blir långsammare flöde, det är just när flödet är för långsamt som man kan drabbas av blodpropp, säger forskaren Bengt Zöller till SVT Nyheter.

Längden – en av riskfaktorerna

Forskarna i den nya studien har sett att 60-åriga män som är över 190 centimeter löper 7 procent risk att drabbas av blodpropp medan kvinnor som är över 185 centimeter har en risk på 6 procent.

Forskaren Bengt Zöller är dock noga med att poängtera att det finns flera riskfaktorer som spelar in för att en person ska drabbas av en blodpropp. Längden är med andra ord bara en av dem. Rökning och en inaktiv livsstil två andra riskfaktorer.

Benet är den kroppsdel där det är vanligast att man får en blodpropp. Det är viktigt att söka vård om du misstänker att du har fått en blodpropp. Särskilt farligt kan det bli om blodproppen "slungas" i väg till lungan och fastnar där.

Forskarna har använt sig av flera svenska register för att komma fram till ovanstående resultat.

Läs mer om studien här

Fakta om blodproppar

  • En blodpropp beror på att blodet levrar sig och bildar en propp i ett blodkärl, vilket gör det svårare för blodet att passera. Blodproppar börjar oftast i ett blodkärl i ena vaden.
  • Det är ovanligt att ha blodproppar i båda benen samtidigt.
  • Typiska symptom på blodpropp är att ena benet eller vaden svullnar och blir varmare. Rodnad eller missfärgning kan också uppstå.
  • Värk i benet eller vaden är också vanligt. Benet kan kännas tungt.
  • Sök vård om du har ovanstående symptom i det ena benet.