Sverige är det tredje hälsosammaste landet i världen enligt ny studie Bild: Johnér

Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

Vilket är egentligen det mest hälsosamma landet? Enligt en ny stor studie lägger Island beslag på den platsen, följt av Singapore. På tredje plats kommer Sverige.

Publicerad 2016-10-13 | Alexandra Lönnroth

Studien tittade på människors hälsa världen över utifrån faktorer som sjukvård, övervikt, tobaksvanor och alkoholkonsumtion. Detta baserades på en stor mängd data från åren 1990 till 2015. Genom det kunde man utläsa att Storbritannien, Andorra, Sverige, Singapore och Island är de fem hälsosammaste länderna i världen.

Tidigare i år publicerades studien på tidskriften The Lancet. Så här ser kosten ut i de fem länder som är hälsosammast enligt dietister som The Independent intervjuat.

5. Storbritannien
Det kanske kommer som en överraskning för vissa men enligt dietisten Shona Wilkinson har det skett en förändring av kosten i landet. Invånarna undviker mer och mer helfabrikat och fokuserar istället på närodlande säsongsprodukter som innehåller mycket fibrer, exempelvis kålrot, palsternacka och brysselkål.

4. Andorra
Att landet som dricker näst mest vin per invånare kommer på plats nummer fyra kan tyckas märkligt. Speciellt eftersom alkoholkonsumtion är ett växande problem när det gäller global hälsa. Det råder delade meningar om hur nyttigt vin egentligen är. Shona Wilkinson menar dock att vin har många olika hälsofördelar, bland annat för hjärtat. Maten i Andorra beskrivs som en blandning av den i Spanien, Frankrike och Katalonien där bra råvaror ligger i fokus.

3. Sverige
Woho! Topp tre! Sverige toppar i norden och är näst bäst i Skandinavien. Läkaren och dietisten Marilyn Glenville hyllar svenskarna för att vår mat är bra för matsmältningen och för att våra mjölkprodukter håller hög klass. Bland annat lyfts den klassiska filmjölken fram på grund av sin rika bakteriekultur.

2. Singapore
I Singapore används mycket färska örter och kryddor i matlagningen. Dietisten Lily Soutter menar att dessa förebygger sjukdomar och bland annat därför tar landet plats nummer två på listan. Singapores matkultur är starkt influerad av Kina, Indien, Storbritannien och Portugal.

5 smarta sätt att använda omogna avokados 

 1. Island
Landet hyllas för sin offentliga sjukvård, sina hårda tobaksrestriktioner och sin kost. Fet fisk som lax och sill spelar en stor roll i det isländska köket. Dietisten Marilyn Glenville menar att skandinaver överlag är duktiga på att äta högkvalitativa kolhydrater som mättar länge, exempelvis rågbröd.

Källor: The Independent, The Lancet, Expressen/ Hälsoliv