Varje vinter drabbas många av vinterkräksjuka. Men 20 procent av befolkningen är immun mot den vanligaste varianten av viruset. Bild: Johnér

Därför är vissa immuna mot vinterkräksjuka

Varje vinter drabbas många av vinterkräksjuka. Men 20 procent av befolkningen är immun mot den vanligaste varianten av viruset.

Publicerad 2016-11-30 | Senast ändrad 2018-01-30 | Alexandra Lönnroth

Immuniteten beror på en mutation som gör att viruset inte kan tas upp av tarmslemhinnan, vilket gör att vissa inte blir infekterade, säger Elsie Ydring som är molekylärbiolog vid Folkhälsomyndigheten, till SVT.

– Man föds med immuniteten, säger hon.

Förutom den andelen som är immuna är ytterligare cirka 30 procent av befolkningen asymtomatiska bärare. Det betyder att de kan bära på viruset men inte drabbas av symtomen själva.

För den resterande befolkningen kan perioden från slutet av november till april vara otrevlig. Det är nämligen då som vinterkräksjukan härjar som värst.

– Man kan få en kortare immunitet mot just den varianten av viruset som man blivit sjuk av. Men man kan absolut återinsjukna i en annan variant under samma säsong, säger Ydring.

Så undviker du att få vinterkräksjuka

Det bästa sättet att undvika att bli sjuk är att tvätta händerna noga. Varje gång du varit på toaletten, innan du hanterar mat och varje gång du kommer hem.

En annan sak som kan vara bra är att se till att händerna blir ordentligt torra efter handtvättning. Risken är annars att fukten löser upp bakterierna på till exempel ett dörrhandtag och hamnar på dina nytvättade händer.

– Det kan vara bra att använda pappershanddukar istället för vanliga handdukar eftersom de kan vara fulla av smittämnen, säger Elsie Ydring.

Hon vill däremot inte avråda människor från att äta från till exempel bufféer eller julbord.

– Med tanke på hur många som äter från de och hur få som insjuknar i vinterkräksjuka, så är det ingen större risk.

Det går att köpa självtest på Apoteket som visar om du har skydd mot vinterkräksjuka eller inte. 

Källa: SVT

20 procent av befolkningen är immuna mot den vanligaste varianten av vinterkräksjuka.

30 procent är asymtomatiska bärare vilket innebär att de kan bära på viruset utan att drabbas av några symptom.

Resterande 50 procent kan drabbas av vinterkräksjuka som härjar som värst från november till april.