Sömnen påverkar din ekonomi Bild: Johnér

Därför behöver kvinnor mer sömn än män

Kvinnor använder hjärnan på mer komplext sätt

Kvinnor behöver generellt sett sova mer än män. Anledningen är att kvinnor använder sin hjärna under dagtid på ett mer komplext sätt än vad män oftast gör och därför har mer att bearbeta under sömnen.
– Ju mer komplex hjärna, desto mer sömn behöver du, säger sömnforskaren Jim Horne.

Publicerad 2016-03-16 | Senast ändrad 2018-02-08 | Vardagspuls

Nej, det är ingen machogrej att män inte behöver lika mycket sömn som kvinnor. Det är faktiskt så att kvinnor rent biologiskt behöver sova mer än män. Det här har forskaren Jim Horne kommit fram till. Han är professor på sömnforskningsinstitutet vid Loughborough universitet och berättar för brittiska upplagan av Metro att kvinnor använder sina hjärnor på ett mer komplext sätt än män på dagarna.
– Ju mer komplex hjärna, desto mer sömn behöver du. Kvinnor har en förmåga att göra flera saker samtidigt och är mer flexibla. De använder helt enkelt mer av sin hjärna än vad män gör. Därför behöver de också sova mer, säger han till tidningen.

Undantagen som bekräftar regeln

Han poängterar dock att det finns vissa undantag – män som har ett jobb eller visats i en miljö där de måste fatta många, snabba beslut behöver mer sömn än genomsnittet. Men forskningsresultaten tyder ändå inte på att dessa män behöver lika mycket sömn som kvinnor behöver generellt sett.

Jim Horne berättar också att kvinnor påverkas mer negativt av sömnbrist än män och risken att känna sig irriterade och deprimerade efter en natts dålig sömn är större hos kvinnor.
– Vi kunde inte göra samma koppling mellan män och deras känslor vid sömnbrist.

Fredagen 18 mars har utsetts till interationella sömndagen av World Association of Sleep Medicine (WASM).

Tycker du att dagen behövs? Kommentera gärna på vår facebook-sida.