Skrynkliga fingrar uppstår efter ett långt bad och har en naturlig förklaring Bild: Mostphotos

Därför blir dina fingrar och tår skrynkliga efter badet

En evolutionär effekt

Redan när du var liten upptäckte du säkert att dina fingrar och tår blev skrynkliga efter ett bad. Du undrade förmodligen varför utan att få något svar. Förklaringen är häpnadsväckande. Det beror på en kvarleva från tiden när människan sökte efter föda i vattnet med händerna.

Publicerad 2017-11-17 | Vardagspuls

Att få rynkiga och skrynkliga fingrar och tår efter en lång stund i badkaret är helt normalt. För några år sedan bestämde sig några brittiska forskare att ta reda på varför och kom fram till att det helt enkelt handlar om att vi ska få bättre grepp under vatten.

Det handlar med andra ord om en kvarleva från länge sedan när vi människor bodde nära vattendrag där vi med hjälp av primitiva verktyg sökte föda. Att fånga rörliga och hala fiskar kräver som bekant ett bra grepp för att kunna hålla kvar fångsten.

Skrynklorna och rynkorna uppstår när blodkärl i fingrarna drar ihop sig.

Lättare flytta föremål

Forskarna kom fram till upptäckten genom att fylla en container med vatten. På botten av containern placerades tunga vikter och blykulor ut. Vid ett första försök lät man ett antal personer med torra händer försöka flytta föremålen vilket gick ganska trögt. Vid andra försöket fick personerna hålla sina händer under vattnet en halvtimme innan föremålen skulle flyttas. Det visade sig gå mycket bättre.

Skrynkliga fingrar uppstår inte bara hos människor. Även apor och makaker får det.

Källa: svt