Att ditt kiss är rödfärgat efter att du ätit rödbetor är helt naturligt Bild: Mostphotos

Därför blir ditt kiss rött när du ätit rödbetor

Det här betyder färgen på ditt kiss

Ätit rödbetor och kissat rött? Det är helt naturligt och inte alls farligt, så det finns ingen anledning till oro. Här är förklaringen till den rödaktiga urinen.

Publicerad 2017-11-17 | Vardagspuls

Middagen eller lunchen som innehöll rödbetor kommer troligtvis medföra att du kissar rött. Förklaringen är inte konstig alls. Rödbetor innehåller nämligen ett färgämne som heter betalain som ger upphov till det rödaktiga kisset. Tillståndet är så vanligt att det fått ett eget medicinskt namn: beeturia.

Även björnbär och rabarber kan ge rödrosa kiss.

Är ditt kiss rödfärgat trots att du inte ätit rödbetor, rabarber eller björnbär? Ja, då kan det bero på urinvägsinfektion eller njursten.

Du som springer långt eller tränar hårt kan också uppleva blod i urinen eftersom hård träning kan medföra små skador i urinblåsan.

Det här avslöjar ditt kiss om ditt mående

  1. Kisset är ljusgult. Du har en bra vätskebalans.
  2. Kisset är bärnstens- eller honungsfärgat. Du behöver fylla på med mer vatten.
  3. Kisset är genomskinligt. Du har förmodligen druckit mer än du behöver. Ta det lite lugnt.
  4. Kisset ser ut som mörkt öl. Din kropp kan vara uttorkad. Det kan även tyda på att du har problem med levern eller gallan. Om problemet kvarstår – gå till läkaren.
  5. Kisset luktar märkligt. Det beror oftast inte på något farligt. Lukten kan bero på att du tar läkemedel eller ätit något speciellt – sparris kanske?
  6. Kisset är grönt eller blått. Att kisset intar färger som dessa är ovanligt men det kan hända. Det kan bero på att du ätit mat som innehåller en speciell färg eller att du tar någon medicin. Det kan även bero på enzymbrist.

Källa: Hälsoliv