Vardagspuls ledighet sjuk förkyld Bild: Johnér

Därför blir du oftare sjuk när du är ledig

Vardagspuls reder ut

Visst känns det som att man oftare blir sjuk under ledigheten än annars? Det är inte bara som det känns – och det finns också en förklaring till det.

Publicerad 2015-12-31 | Senast ändrad 2017-12-18 | Vardagspuls

Du vet hur det kan vara. Samma dag som du äntligen får gå på ledighet kommer sjukdomen krypande. Eller känns det bara som att risken att bli sjuk ökar när du inte jobbar?  Nej, menar en professor vid Köpenhamns universitet. Och anledningen är – minskad stress.

Jan Pravsgaard Christensen, professor vid Institutet för internationell hälsa, immunologi och mikrobiologi, förklarar hur det går ihop.

– Stresshormoner kan mobilisera massvis av celler i vårt immunförsvar, till exempel sådana som äter upp bakterier innan de blir till infektioner. Så om du är stressad kan du hålla dig frisk, men i samma ögonblick som du och ditt immunförsvar slappnar av lite, blir vi sjuka, säger Jan Pravsgaard Christensen till Aftenposten.

Immunförsvaret slappnar av

När vi går på ledighet från jobbet eller skolan minskar nivåerna av stresshormoner som adrenalin, vilket i sin tur gör att immunförsvaret blir svagare.

– Stresshormoner kan mobilisera massor av celler i vårt immunförsvar, bland andra sådana som äter upp bakterier innan det blir infektioner. Om du är stressad kan du hålla dig frisk, men när du och ditt immunförsvar slappnar av lite blir vi sjuka, säger Jan Pravsgaard Christensen.

Kan det då vara en bra idé att fortsätta stressa även under ledigheten som ett sätt att hålla sig frisk..? Nej, menar Jan Pravsgaard Christensen, eftersom det ökar risken att drabbas av andra typer av sjukdomar än infektioner.

– Långvarig stress leder till högre blodtryck och ökar risken att drabbas av åderförkalkning och andra sjukdomar till följd av den, säger han.

Källor: Aftenposten, Aftonbladet