Vissa människor drabbas oftare av förkylningar än andra kan bero på gener Bild: Mostphotos

Därför blir vissa oftare förkylda än andra

Vilka faktorer spelar in?

De flesta av oss kan nog komma på den där person som hävdar att hen aldrig blir förkyld. Du kan säkert också komma på den där personen som tycks vara förkyld jämt och ständigt. Varför är det så och hur är det ens möjligt att det är på det viset? Vardagspuls reder ut tillsammans med Hälsoliv.

Publicerad 2017-10-06 | Vardagspuls

Skulle du fråga runt på arbetsplatsen skulle du nog rätt snabbt märka att det finns dem som blir sjuka mycket oftare än andra men även att det finns dem som hävdar att de aldrig blir sjuka.

Vad är då hemligheten?

Hälsoliv har pratat med infektionsläkaren och professorn Lars Lindqvist på infektionskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset och han menar att det enkla svaret är att personer som vistas bland andra förkylda människor löper en större risk för att bli smittade. Barn har sämre immunförsvar och deras föräldrar har därför större chans att smittas.

Men detta är dock bara en faktor som kan spela roll.

Det är skillnad på känslighet

- Sedan kan det finnas individuella egenskaper, så är det ju med oss människor. vissa är mer mottagliga än andra. Det betyder inte att man är defekt, Det kan helt enkelt vara så att man är mer känslig än andra mot vissa infektioner, säger Lars Lindqvist till Hälsoliv.

Andra faktorer som spelar in är gener, hur lättirriterade slemhinnor du har, din upplevelse av symtomen eller om man exempelvis lider av allergi eller astma.

Eftersom förkylningsviruset smittar både via luftvägar men även indirekta kontaktytor är det väldigt lätt att komma i kontakt med viruset.

En vanlig missuppfattning är att många tror att motion kan minska risken för att dra på sig en förkylning. Det är snarare så att en vältränad person möjligtvis kan påverkas mindre än andra, men man får inte ett bättre försvar mot viruset säger Lars Lindqvist.

Källa Hälsoliv

Det kan du göra för att hindra spridningen

  • Nys i armvecket, händerna används oftast för att komma i kontakt med olika ytor
  • Använd pappersnäsdukar för engångsbruk. Kasta dem sen i en påse som går att stänga.
  • Var noga med att tvätta händerna ofta och noggrant i förkylningstider. Det är viktigt både när du är förkyld eller någon i din närhet.
  • Undvik att skaka hand med andra och ha helst ett visst avstånd till andra när du ska hosta eller nysa.

Källa Vårdguiden 1177