Bild: TV4, Emmaeklund.com

Studie: Därför lyckas inte deltagarna hålla vikten

Forskare har följt Biggest loser-deltagare i 6 år

De rasar i vikt på bara några veckor. Men de allra flesta går upp ganska snart efter att kamerorna stängts av. Och nu visar en amerikansk studie varför deltagarna från tv-programmet Biggest loser inte lyckas hålla vikten efter programmet hur mycket de än försöker.
– Jag är förbluffad, säger forskaren Kevin Hall om resultatet.

Publicerad 2016-06-08 | Vardagspuls

Den här veckan är det final av den 6:e säsongen av svenska Biggest loser. Ett program där deltagarna tränar i snitt 8 timmar om dagen med hjälp av personliga tränare som peppar och pushar. Ett program som 33-åriga Emma Eklund är glad att hon var med i. Hon kom nämligen på andra plats i tredje säsongen, 2013. Då hade hon gått ner 56 kilo – och därmed mest av alla tjejer som någonsin deltagit i Sverige. Men efter ungefär 1,5 år började hon att gå upp i vikt igen, trots idogt kämpande.
– Jag kämpade som en idiot, det var 5 kilo upp och 5 kilo ner, säger hon till Vardagspuls.

I sin blogg berättar hon om kampen som hon hade varje dag mot maten, hungern och vikten. Till slut gick det inte att kämpa emot längre och Emma bestämde sig för att göra en magsäcksoperation. I maj i år gjorde hon en gastric bypass.
– Jag behövde verktyget att kunna styra mängden mat och hunger. Jag är vid gott mod att jag äntligen – med hjälpa av detta – kan landa i en vardag där jag kan få njuta av att leva och slippa känna stress inför mat och vågen, skriver hon på bloggen.

Hon säger till Vardagspuls att hon tycker att programidén är bra då det gjort att hon tagit tag i sina problem, men att det skulle behövas mer mental hjälp och uppföljning efter programmet.
– För vissa kanske det räcker med en omställning men för min del har det suttit djupare än så. Att man bara släpps efter programmet har väl varit det sämsta. Det blir ju ändå en omtumlande resa man gör.

Kroppen kämpar mot viktnedgången

Och Emma Eklund är inte ensam om att inte lyckas hålla vikten efter programmet. Enligt en nyligen genomförd studie i USA beror det här bland annat på att deltagarna i Biggest loser helt enkelt får sämre ämnesomsättning än innan programmet.

Kevin Hall forskar om metabolism vid National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) i New York. Han har följt amerikanska Biggest loser-deltagare i sex år i syfte att se vad som händer på sikt med människor som går ner extremt mycket i vikt på kort tid genom intensiv bantning och träning. En av dem var 2009-års vinnare Danny Cahill som gick ner 108 kg på bara sju månader – och därmed den som gått ner mest i programmets historia. Efter programmet har han gått upp 45 kilo och flera andra av deltagarna från samma säsong väger till och med mer i dag än de gjorde innan programmet. Kevin Hall säger till New York Times att resultaten är både skrämmande och förvånande.
– Jag är helt förbluffad, säger han till tidningen.

Det han såg var nämligen att deltagarnas metabolism sattes helt ur spel. Och det har delvis med hormonet leptin att göra. Leptin reglerar kroppens förbränning och hungerkänslor. När en person bantar och går på en diet så sjunker leptinnivåerna i kroppen som därmed går på sparlåga. Man blir alltså både hungrigare och får sämre förbränning när leptinnivåerna är låga.

Blev värre

Att ämnesomsättningen går ner på lågvarv under dieter är ingenting nytt. Men det som förvånade Kevin Hall var att metabolismen inte gick tillbaka till det normala ens flera år efteråt. Den blev tvärtom ännu sämre och deltagarna fortsatte att gå upp i vikt även fast de försökte äta mindre. Det ledde till slutsatsen att kroppen vill återgå till den ursprungliga kroppsvikten och jobbar intensivt med att få tillbaka de tappade kilona. Danny Cahills metabolism saktade ner så mycket att han i dag måste äta nästan tusen kalorier färre per dag än en genomsnittlig man i hans storlek för att inte gå upp i vikt, skriver tidningen.

Och det är just det här som är problematiken med att ”banta” – istället för att hitta en fungerande livsstil. Hela 71 procent av svenskarna vill gå ner i vikt enligt en Sifo-undersökning som tidningen Må bra har tagit del av. Och omkring hälften av dessa har testat en eller flera dieter. I undersökningen framkom det också att nästan en tredjedel ger upp efter bara några veckor.

Tveksam programidé

Personliga tränaren Gunnar Söderström är tveksam till metoden i Biggest loser då han tycker att man drillar deltagarna alldeles för hårt i början. Något han inte ser som en långsiktig åtgärd.
– Visst, de får enorma resultat på relativt kort tid men det är ytterskt tveksamt om det verkligen är en lösning på lång sikt.

Han menar att problemet är att det läggs mycket kraft på viktproblemet istället för på själva lösningen.
– De får suverän träning, pepping, bästa maten, någon som tvättar och städar efter en. Men det är omöjligt att be dem hålla det när de kommer hem. När peppen försvinner är det lätt att man faller in i sina gamla vanor igen. Och när vi går ner så snabbt i vikt så kommer kroppen ställa in sig på att vi måste gå upp i vikt igen så att vi inte dör, säger Gunnar Söderström och menar att de bästa förändringarna är de som kräver väldigt lite ansträngning. Det kan till exempel handla om att man börjar med att bara byta ut sitt frukostbröd.

Han menar också att det skulle behövas längre tid för att deltagarna verkligen ska hitta en ny livsstil som fungerar i längden.
– Man skulle behöva följa dem under kanske 1,5 till 2 år och göra mindre förändringar men som man kan hålla. Istället för att kasta in dem i en Biggest-loser maskin som de omöjligt kan hålla på egen hand.

Bra inspiration till hälsosammare livsstil

Han säger att en längre process också skulle orsaka mindre skador och vara mycket hälsosammare för kroppen.
– Så att de sakta kan hitta ett livsmönster istället för att göra de här chockförändrigarna.

Men han pängterar vilken inspirationskälla han tycker att deltagarna är.
– De är jätteduktiga och modiga, det är helt klart så att det inspirerar andra att komma i gång med friskvård och en hälsosammare livsstil.

Och att Emma Eklund deltog i Biggest loser är ingenting hon ångrar.
– Absolut inte. Det förändrade mitt liv till det bättre och gav mig en otrolig kunskap om både kost och träning. Att jag dessutom träffade vänner för livet var den bästa bonusen man kan önska sig.

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”