bakis fet Bild: Johnér

Därför går förbränningen på lågvarv när du är bakis

Levern prioriterar alkoholen

Levern är ett viktigt organ för fettförbränningen. När du har alkohol i kroppen fokuserar levern istället på att bryta ner alkoholen. Fettförbränningen sätts alltså på ”hold” och din kropp struntar helt i att göra sig av med några kalorier.

Publicerad 2016-06-13 | Vardagspuls

Trodde du att det är alkoholen som gör dig fet? Visserligen är alkohol kaloririkt och knappast särskilt nyttigt ur någon hälsosynpunkt, men det som verkligen är problemet är att kroppens ämnesomsättning går på sparlåga när du har alkohol i kroppen. Anledningen? Levern jobbar för fullt med att bryta ner alkoholen och hinner inte ta hand om fettet. Alltså bränner du inga kalorier så länge du har alkohol kvar i blodet.

Levern, som är det mest energikrävande organet är viktig för förbränningen och är det som bränner mest fett i vila. Men med alkohol i blodet väljer levern att använda det som bränsle före fettet.

Det innebär att även om alkoholen i sig inte omvandlas till fett i någon större mängd så stängs fettförbränningen av så länge du har kvar alkohol i kroppen. Det här skriver näringsfysiologen Fredrik Paulun i sin bok Pauluns träningslära. Så vill du hålla igång din fettförbränning bör du alltså vara sparsam med spriten!

Psst...
Även musklerna är effektiva när det kommer till att bränna fett. Regelbunden motion aktiverar och stärker musklerna vilket också kommer hjälpa dem att bränna fett. En bra tränad muskel har nämligen bättre förmåga att utnyttja fettet som bränsle. Men det betyder inte automatiskt att ju större muskel du har, desto mer förbränner du.

MER:
Är det bra att träna bakis?

Här är alkoholen som är mest ”ok”