Stress kan ligga bakom att du inte går ner i vikt Bild: Johnér

Därför går du inte ner i vikt

Stress kan ligga bakom att vi lagrar mer fett

Du rör på dig ofta och äter hälsosamt men ändå visar siffran på vågen ingen skillnad. Det händer helt enkelt ingenting. Det kan vara din egen stress som sätter käppar i hjulen.

Publicerad 2016-09-29 | Senast ändrad 2017-01-09 | Vardagspuls

De flesta känner till att vägen till viktminskning går genom färre kalorier och regelbunden träning. Men vad få kanske vet är att hormonet kortisol kan ligga bakom de där extrakilona många vill bli av med.

Stressade människor som försöker gå ner i vikt kan uppleva att det inte händer någonting på viktfronten eftersom kortisol försvårar för kroppen att tappa kilon på olika sätt, skriver Hälsoliv.

Kortisol bryter ner våra muskler

Kortisol utsöndras när kroppen känner sig pressad och förbereder oss på nödläge genom att bland annat öka inlagringen av fett och samla på sig vatten.

– Fettinlagringen ökar primärt över magen. Och vätskeansamlingen ger en tung och svullen känsla. Kroppen bryr sig inte det minsta om sin spegelbild, den tänker bara "överlevnad". Vilket krockar med de flestas ideal, säger dietisten och personliga tränaren Jill Holmström, till Hälsoliv.

Källa: Hälsoliv

Känner du dig stressad? Ta del av allt material vi har om stress

6 effektiva sätt att dämpa stress