På vintern är det många som lägger på sig några extra kilon. Det kan bero på bristen på solljus enligt ny forskning Bild: Mostphotos

Därför går vi upp i vikt på vintern

Brukar du gå upp lite i vikt på vintern? Det är lätt att dra en koppling mellan tung mat och extrakilon men en ny studie visar att det faktiskt kan ha med solljus att göra.

Publicerad 2018-01-16 | Vardagspuls

Det kan tyckas lite långsökt men det verkar som att det finns en koppling mellan hur mycket dagsljus vi får och hur mycket fett vi lagrar i kroppen skriver Hälsoliv. Anledningen till att vissa nordbor går upp i vikt under halvåret kan med andra ord vara kopplad till den lilla mängd solljus de får under vinterhalvåret.

Fettcellerna lagrar mer fett på vintern

Ny forskning från universitetet i Alberta i Kanada visar att större mängder solljus kan hjälpa till att krympa de fettceller som ligger under huden medan en mindre mängd solljus medför att fettcellerna lagrar mer fett vilket medför att vi eventuellt lägger på oss ett par kilo extra på vintern.

Forskarna poängterar att det krävs mer forskning på kopplingen mellan fettceller och ljus. Forskaren Peter Light säger till The Independent att vistelse i solljus inte ska användas som en metod för viktnedgång.