koriander tvål Vardagspuls Bild: Johnér

Därför avskyr vissa smaken av koriander

Forskare: Svaret kan ligga i dina gener

Koriander – få kryddor delar människor lika tydligt i två läger. Vissa tål inte smaken medan andra inte kan få nog av den. Enligt forskare kan det bero på generna.

Publicerad 2016-03-22 | Senast ändrad 2017-09-21 | Vardagspuls

Vissa upplever smaken av koriander som citrusliknande och frisk, andra menar att den omstridda örten smakar syntetiskt eller rentav tvål. Inte konstigt, menar korianderhatarna, eftersom växten innehåller aldehyder, en organisk förening som återfinns i just tvål.
Men varför upplever olika människor smaken på så fullständigt olika sätt? Amerikanska forskare menar att det kan bero på gener och framförallt en viss gen.

Test med tvillingar

Charles Wysocki vid Monell Chemical Senses Center i Philadelphia  genomförde ett test där 41 par enäggstvillingar och 12 par tvåäggstvillingar fick lukta och smaka på färsk, hackad koriander. Resultatet: fyra av fem enäggstvilingar gav samma omdöme om korianderns doft och smak, medan bara hälften av tvåäggstvillingarna delade omdöme.
När forskare senare gick vidare med att analysera generna hos 30 000 personer upptäckte man att de som tycker att koriander luktar som tvål har genetiska likheter som kan knytas till just luktsinnet. Särskilt en gen, kallad 0R6A2, verkar spela en stor roll för hur vi upplever koriander. Se hela förklaringen i klippet ovan.

Källa: Wall Street Journal, Metro