julkänsla Bild: BMJ

Forskarna vill ha svar på varför du inte har julkänsla

Den där härliga känslan inför jul som nästan inte går att beskriva. Förväntan, pirret, lyckoruset. Känner du igen dig? Eller har du aldrig känt då? I så fall kan forskningen kanske hjälpa dig i framtiden! Du kan nämligen lida av ”bah humbug-syndromet”.

Publicerad 2015-12-21 | Senast ändrad 2017-12-07 | Vardagspuls

”Tomten jag vill ha en riktig jul, en sån som man har när man är liten…”
Har du svårt att känna den där nästan magiska känslan inför julen?

Forskare i Danmark har kommit fram till att den speciella julkänslan finns i fem särskilda delar av hjärnan, det skriver Dagens medicin.

Enligt studien som publicerats i medicinska tidskriften BMJ kallar forskarna oförmågan att få julfeeling för ”bah humbug-syndromet”,  en referens till den pessimistiska, girige Ebenezer Scrooge i Charles Dickens klassiker ”En julsaga” som sade just så om julen. 

I studien ingick tio personer som vanligtvis firar jul och tio personer som inte firar jul. Samtliga var från samma del av Köpenhamn. Personernas hjärnor röntgades samtidigt som de fick se bilder med julmotiv. Då stod det tydligt att det var fem särskilda områden i hjärnan som aktiverades betydligt mer hos de som firar jul jämfört med de som inte gör det. Det skulle alltså kanske kunna ha med bland annat nostalgi att göra.

Hoppas kunna behandla i framtiden

Och med den här studien hoppas nu forskarna att personer som inte kan få den där härliga julkänslan i dag, med hjälp av behanling kanske ska kunna få det i framtiden. Eller i alla fall att få en förståelse för vad det är som ligger bakom olikheterna.
Bättre förståelse för varifrån den magiska julkänslan kommer skulle kunna vara ett steg närmare till att förstå och behandla personer som lider av bah humbug-syndromet enligt forskarna.

Men de poängterar dock att fler studier behövs, även kring andra högtider, som chanukka och diwali, och att det är svårt att avgöra om hjärnaktiviteten bara beror på julkänsla eller om de personerna generellt har mer glada och nostalgiska känslor.