relation Bild: Johnér

Därför kraschar din relation

5 vanliga orsaker

Varför är det vara så svårt ibland att få det att funka? Trots att båda vill. Det här har svenska forskare försökt ta reda på. De kom fram till att en av de vanligaste orsakerna till att svenska relationer tar slut beror på psykisk ohälsa.

Publicerad 2016-02-10 | Vardagspuls

Nedan listar vi 5 vanliga orsaker till att relationen fallerar: 

 1. Psykisk ohälsa 
  Att båda parter i en relation mår bra i sig själv är en grundförutsättning för ett lyckligt förhållande. Det här visar i alla fall en studie vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet som tidiningen Femina tagit del av. Ett vanligt problem som ofta leder till separation är psykisk ohälsa och missbruk.
 2. Obearbetade problem
  Många bär vi på bagage sedan tidigare i live. Det kan vara från tidigare relationer, uppväxten eller andra känslomässigt jobbiga saker som hänt oss i livet.  Det här i sig behöver egentligen vara något problem i fortsatta relationer, men när problemen blir liggandes oberabetade så kan det vara svårt att gå vidare hur mycket man än vill. I en kärleksrelation där vi ofta kommer den andra partnern nära tvingas vi ofta konfrontera våra ömma punkter. Därför är det viktigt att vara öppen för att jobba igenom vårt eget och vår partners bagage. Annars är risken stor att förhållandet kraschar förr eller senare.
 3. Vi ger inte varandra egentid och andrum
  En relation innebär även att man accepterar varandras behov av egentid. Alla människor är en egen individ och inte någon som någon annan har äganderätt på. De relationer som har bäst odds är de där vi prioriterar varandra men också låter den andre ha ett eget liv utöver förhållandet. Att bli alltför beroende av varandra gör oss osjälvständiga och sätter alltför stor press på relationen enligt den amerikanska psykologen och relationscoachen Ashley Arn.
 4. Vi har svårt att lita på vår partner
  Det är nödvändigt i en relation att vi litar på varandra och känner oss trygga med varandra. Lögner och svartsjuka dödar förhållandet. Många relationer tar slut just på grund av bristande tillit, lögner och bortförklaringar skriver Må bra.
 5. Vi har allt för höga förväntning
  Det är inte som i sagorna – vi träffas och lever lyckliga i alla våra dagar, utan att jobba på vår relation. En relation är som vilket arbete som helst – det kräver underhåll. Om vi har orimligt höga förväntningar på förhållandet och tror att allt ska vara en dans på rosor hela tiden så kommer vi bli besvikna när förälskelsestadiet har lagt sig. I början kanske kärleken är blind men efter några månader när vi blir mer ”klartänkta” igen är det vanligt att relationen tar slut när det visar det sig att personen inte var den vi trodde. Men ingen är ju som bekant perfekt – det krävs att vi arbetar på relationen och lära oss att även acceptera varandras brister. 

 

Källor: Må braFeminaEHarmony