kyssar studie bakterier Bild: Johnér

Därför kysser vi varandra

Vid varje kyss byter 80 miljoner bakterier plats

Att kyssas kan vara bra för immunförsvaret, visar en holländsk studie. Men du kanske inte vill veta varför...

Publicerad 2015-10-12 | Vardagspuls

Tycker du att det är mysigt att kyssas? Kanske kommer du vilja göra det ännu mer när du läst om resultatet av den här studien – eller inte.

Din mun innehåller ungefär en miljard bakterier. Varje gång du kyssar någon byter ungefär 80 miljoner bakterier plats, från din mun till den du kysser och vice versa. Ibland kan det förstås handla om skadliga sjukdomsbakterier, men ibland kan dessa bakterier göra nytta i den nya kroppen.

– Bakterier är inblandade i många kroppsliga funktioner, de hjälper också till med utformningen av våra immunförsvar. Och att utsättas för andras bakterier kan hjälpa våra immunförsvar, så den här studien borde få dig att vilja kyssas mer, säger Alison Morris, professor i medicin vid University of Pittsburgh Medical Center till tidningen Today.

Tidigare forskning har visat att vi söker oss till och hellre kysser personer som har en bakteriekultur som inte liknar vår egen. Det kan vara ett sätt för kroppen att stärka immunförsvaret genom att utsätta sig för främmande bakterier.

Små skillnader

Studien gick till så att forskare tog salivprover från 21 förälskade par i Amsterdam, före och efter en kyss. Det gick inte att se några större skillnader mellan den ena partners bakterier i saliven och den andra partnerns. Antagligen, menar forskarna, på grund av att paren har liknande matvanor – och för att de utbytt saliv med varandra så många gånger.

Steg två gick till så att den ena partnern drack en probiotisk yoghurt, som innehåller bakterier som normalt inte finns i munnen, innan paret kysstes igen i tio sekunder. Sedan jämfördes resultaten.

Källa: Microbiome journal