sparris Bild: Vardagspuls, Johnér

Därför luktar ditt kiss konstigt när du ätit sparris

Kemisk reaktion hos 40 procent av befolkningen

Många har nog reagerat på den något fräna lukten som uppstår när man kissar efter att ha ätit sparris. Faktum är att det som luktar illa är bra för din kropp! Sparris-experten berättar.

Publicerad 2016-04-25 | Vardagspuls

Du behöver inte äta mer än en sparris och det behöver inte gå mer än några minuter efteråt. Ändå känns det klart och tydligt – ”sparris-kisset” med sin karaktäristiska lukt. Anledningen är att sparris innehåller flera svavelhaltiga substanser ­liknande de som finns i lök, ruttna ägg och … hos skunkar! Det här skriver sparris.se.

Svavel och aminosyror

Den svavelhaltiga blandningen heter methyl mercaptan och är en färglös gas som faktiskt är en av de stora bovarna till dålig andedräkt. Ytterligare ett ämne i sparrisen som är boven i dramat till det illaluktande kisset är asparaginsyra. Det är en aminosyra som är känd för att ha en distinkt lukt när det upphettas. Och när magsyran bryter de här två ämnena så uppstår lukten som kommer ut med kisset.

Det är alltså en kemisk reaktion som uppstår som avger sulfatlukten Men den reaktionen sker inte hos alla enligt sparis.se så därför kanske det inte är alla i din omgivning som förstår vad du pratar om. Enligt en amerikansk undersökning är det omkring 40 procent av oss som uppger att kisset luktar lite annorlunda efter vi ätit sparris.

Och eftersom sparris även innehåller urindrivande ämnen så dröjer det ofta inte länge förrän man måste gå på toaletten. På sajten sparris.se poängterar dock sparris-vetarna att lukten inte är något man ska oroa sig för och att det går över efter några timmar. Faktum är att asparagin faktiskt är nyttigt för kroppen. Aminosyror hjälper nämligen till att bygga upp proteiner i kroppen.

Så passa på att äta av den smarriga grönsaken nu när säsongen är här!

Primörer med sidfläsk

Lax med sparris

Grönt på grillen